Sebze bahçesi kurarken dikkat edilmesi gereken 10 kural

Sebze bahçesi kurarken nelere dikkat edilmelidir? Sebze bahçesi nasıl kurulur? Kendi sebzenizi yetiştirerek tüketmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yanıt burada. Evim Dergisi arşivinden…

Sebzelerin en tazelerini mutfağınızda görmek için kendi sebzenizi kendiniz yetiştirmek istiyorsanız bu ipuçlarını es geçmeyin.

KÜÇÜK ALANLAR TERCİH EDİN

Eğer sebze bahçeciliğine yeni adım atıyorsanız, ilk tecrübenizde ilgilenmekte zorlanmayacağınız bir bahçede yaşamalısınız. Büyük alanlar size zorluk yaşatabilir.

Bahçenizin boyutu ne olursa olsun, öncelikle iyi bir planlamaya ihtiyacınız var.

BAHÇE GÜNLÜĞÜ TUTUN

Mutlaka bir bahçe günlüğü tutmanızı tavsiye ederiz. Buraya yazacağınız günlük bahçe deneyimleri ileriki zamanlarda size çok fayda sağlar. Gün içindeki hava ve toprak sıcaklığı, sulama kaydı, ekim ve fidelerin taşınma tarihleri, gübreleme işlemleri, zararlılara karşı alınan önlemler, hasat bilgileri almanız gereken notlar arasında…

Bahçenin evden görünüyor olması, sebzelerinizle ilgili planlamaları evden de yapabilmenizi sağlar.

DERİNLİĞE VE GENİŞLİĞE DİKKAT EDİN

Ekim yastığının genişliği isteğinize göre şekillenebilir ancak derinliği kullanacağınız sebzelerin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Geniş, derin ve yüksek ekim yastığında yetiştirdiğiniz sebzeler daha verimli ve sağlıklı olur. Havuç, kereviz, soğan gibi sebzelerin sanılandan daha derinlere uzayan kök sistemleri vardır.

EKİM YASTIĞININ ÖNEMİ

Yabancı otları ayıklayabilmek, rahat budama yapabilmek ve hasat toplayabilmek için ekim yastığının ortasına rahatlıkla ulaşabilmeniz gerek. Ekim yastığının genişliği ne olursa olsun, üzerinde asla dolaşmamalısınız.

GÜNEŞ IŞIĞINA DİKKAT EDİN

Bahçe planlamasında en önemli etken güneş ışığıdır. Bazı bitkiler kısmi gölgede yaşayabilir ama birçok sebze güneş ışığı ister. Özellikle sabah güneşi birçok hastalığı önlemede ve çiğ tanelerini kurutmada önemlidir.

Sebze bahçenizin toplam alanının dörtte üçü bitki ve sebze yetiştirmek için, dörtte birlik kısmı ise yürüyüş yolu olarak tasarlanır. Böylece sebzeler bahçedeki topraktan maksimum seviyede istifade ederler.

BOY UZUNLUĞUNA GÖRE SIRALAYIN

Bahçedeki sebzelerin birçoğu günde en az 6 saat doğrudan güneş almak ister. Boyu uzun olan sebzeleri bahçenin kuzey kesimine dikmenizde fayda var. Böylece bu sebzeler boyu kısa olan sebzeleri gölgede bırakmaz.

AYNI FAMİLYADAN OLANLARI YAN YANA DİKİN

Aynı familyadan olan sebzeleri aynı toprakta yan yana ekebilirsiniz. Çünkü aynı familyanın sebzeleri birbirlerini genelde olumlu etkiler veya birbirlerine etkileri nötrdür. Domates, patlıcan, patates gibi…

BAHÇE VE BİTKİ HOBİNİZ İSE…

Bitkilerle ilgilenmek hobiniz ise “Bahçe” kategorimiz hoşunuza gidecektir. Evde bitki bakımından sebze bahçelerine, balkonda çiçek bakımından salon çiçeği bakımı ve sulamalarına kadar her konuya değiniyoruz…

MİNİ MUTFAK BAHÇESİ NASIL YAPILIR?