lisyantus-çiçeği-bakımı-Eustoma-russellianum-2

Lisyantus çiçeği bakımı, anlamı, çoğaltma yolları

Lisyantus çiçeği bakımı nasıl yapılır, nasıl çoğaltılır? Lisyantus çiçeği kokulu mu, ne zaman çiçek açar? Merak edilen soruların yanıtlarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

LİSYANTUS ÇİÇEĞİ BAKIMI VE ÖZELLİKLERİ

Lisianthus (Eustoma russellianum) Türkiye’de ve dünyada birkaç yıldır daha çok bakımı yeni yeni yapılan bir çiçek türüdür. Gentianaceae familyasından olan Eustoma russellianum türüne aittir. Bitkinin ana vatanı Güney Amerika kıtasının kuzey kısımları ve Meksika’dır. Daha çok çayırlık alanlarda yaşarlar. 

Eustoma russellianum (liseli kız çiçeği), görsel olarak çiçekleri ile göz kamaştırmaktadır. Lisyantus çiçeği, görünümü ile gül çiçeğini andırmaktadır. Yine lalegül çiçeği olarak da bilinmektedir. Farklı renklere sahiptir. Genellikle beyaz, pembe ve mor renkleri vardır. Görüntüsü ve renkli çiçekleri nedeniyle balkonlarda saksı içerisinde bakım için tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır.

Doğal, organik, bol humuslu toprakları sever. Toprak geçirgen, suyu süzen özellikte olmalıdır.

Soğuğa dayanıklı bir bitki değildir. Lisianthus’lar her türlü hastalıklara yakalanmaya müsait bir bitkidir. Çok soğukta ya da kuru ortamda bırakılmamalıdır. Nem oranına dikkat edilmelidir. Sulamayı sabah erken saatlerde yapmanız en uygun zaman dilimidir.

LİSYANTUS ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?

lisyantus-çiçeği-bakımı-Eustoma-russellianum

Lisyantus kesme çiçek olarak da tercih edilmektedir. Uniform bir bitkidir. Her renginin bir anlamı vardır;

  • Beyaz lisyantus çiçeği sadeliği,
  • Pembe lisyantus çiçeği zerafeti,
  • Mor lisyantus çiçeği ise asaleti simgelemektedir.

LİSYANTUS ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

kesme-çiçek Eustoma russellianum

Tohumla çoğaltılır. Tohumları çok miniktir. Özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Tohumları çok minik tuz tanesinde olduğu için badem şekeri gibi kaplanarak irileştirilir ve tane ile satılır. 

Tohum ekme zamanı Ocak ve Mayıs ayları arasındaki dönemde gerçekleştirilir.

Fide dikimi zamanı ise Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilir.

Tohumların çimlenmesi ortam sıcaklığının  21-22 derecede yaklaşık 1 ay sürede başlar. Çimlenen tohumlar 16-18 derecede 3 ay büyümeden sürgünlerini uzatıp genişleyerek gelişim gösterir. Tohumdan filizlenme süreci zorlu bir bakım ister. Bol ışık, hafif hafif gübreleme ve hastalıklara karşı ara sıra ilaçlama yapmak gerekir. Filizlenme sürecinde bol neme ihtiyaç duyar. Ortam nemi % 75 civarında olmalıdır. Sulamasına da bu süreçte dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Ortam çok kuru olmamalıdır. Aynı zamanda nemlendirme ayarını çok düzgün ayarlamak gerekir. Nemlendirmek çok ıslak olması anlamına gelmez. Tohumdan üretmek çok zor olduğu için fidelenmiş şekilde bakım sağlamanız daha iyi olur. 

LİSYANTUS NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

lisyantus çiçeği bakımı iyi yapıldığında çiçeklenmesi de artar. Lisyantus fideleri Nisan ayında dikilirse ilk çiçeklerini Haziran-Temmuz aylarında verir. İkinci çiçeklerini ise Eylül- Ekim aylarında açar.

Dış mekanda bakım sevdiği için Mayıs ayında fideler hazır olurlar. Mayıs ayında fideler dikildikten sonra yaklaşık 20-30 gün tepeleri kırılarak dipten kardeşlenmesi sağlanır. Dipten kardeşlenme, toprak seviyesindeki yaprakların dibinden sürgün ve çiçek vermesidir. Bunlar da temmuz-ağustos ayları içerisinde çiçeklerini verir. Tepeleri kırılmayanlar daha erken çiçek verir. Fakat tek dal çiçek verir.

Çıkan çiçek dallarını hemen dibine destek çubukları yerleştirilirse bitki uzadıkça devrilmez. Kesme çiçek amaçlı çiçekler oldukları için uzun boylu gelişirler. Çiçekler belli bir boya geldikten ve açtıktan sonra dipten sapları kesilir. Böylelikle vazo içinde de bitkiye yer açabilir ve bakım sağlayabilirsiniz.

Hava sıcaklığı bitkinin bakımı için uygun koşullarda ilerlerse, dipten koparılan yerden tekrar bitki filizlenir ve Eylül- Ekim aylarında tekrar çiçek açar.

Horoz ibiği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Horoz ibiği neden solar?