Kumaş rehberi

Hangi kumaş nerede kullanılmalı, hangi kumaş tipi hangi kumaş ile kombinlenmeli, atkı ve dokuma çeşitleri… Kumaşlarla ilgili pek çok bilinmesi gereken temel bilgiyi bu rehberde bulabilirsiniz.

Nereden başlamalı?
Bir mekanda hangi kumaşı kullanacağınıza karar vermeden önce kumaşı hangi amaçla ve nerede değerlendireceğinizi düşünün. Pencerelerde mi, aksesuarlarda mı yoksa döşemelerde mi?

Nasıl bir kumaş?
Kumaşınızı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken faktörleri gözden geçirerek buna göre bir seçim yapmanızda fayda var.

H&M Home.

Kumaşın duruşu/Drapesi
Kumaşın kıvrılarak durmasını, aşağıya doğru sarkmasını ya da uçuyormuş gibi hafif bir görünüm sergilemesini istiyorsanız ilk etapta değerlendirmeniz gereken konu bu. Kumaşın nasıl durduğunu görmek için karar verdiğiniz kumaşın bir parçasını satın almadan önce sarkıtmayı deneyin.

Yüzey
Kumaşın yüzeyini göz önünde bulundurun. Kalın, sık dokulu, mat, jakarlı ve parlak yüzeyli kumaşları, kullanacağınız alana ve stilinize göre değerlendirin.

Özellikleri
Kumaşların farklı farklı özellikleri vardır. Kimisi suya ve aşınmalara karşı, kimisi de dış hava koşullarına dayanıklı ya da su itme özellikli olabilir. Bazı kumaşlar tasarımında nano-tek dediğimiz leke tutmama, ses geçirmeme ve yanmama gibi özellikleri barındırır.

Tchibo.

Ağırlık
Ağır ve kalın kumaşlar çok daha dayanıklıdır. Hafif olan kumaşlar ise daha narin oldukları için özen gerektirir.

Desenin boyutu
Küçük desenli mi yoksa iri desenli bir kumaş mı alıyorsunuz? Nerede kullanacağınızı düşünerek desenlerin iriliğini de göz önünde bulundurun.

Tekrarlama
Desenin ne kadar sık tekrarlandığı mekanın görünümünü etkiler. Kumaşın kullanıldığı yere göre desenlerin dikey veya yatay olarak tekrarlanışının da önemli olduğunu unutmayın.

Damask.

Bakımı
Kumaşınız eğer trafiği çok olan bir alanda yer alıyorsa temizliği de göz önünde bulundurulmalı. Çocuklu bir aileniz varsa kumaşın kolay temizlenebilen, leke tutmayan özellikte olması ve makinede yıkanabilmesi gerekir.

En
Kumaşlar enlerine göre değişir. 1.40-3 metre arasında değişen enler, satın alırken bütçede de farklılık yaratır.

Kumaş türleri
Epengle: İplikleri, iğne üzerine sarılmış gibi görünen Rigalı ipek kumaş türüdür.
Jarse: Esnek dokulu, ipek veya yünlü örme kumaştır.
Goblen: Motifin çözgüde veya atkıda ya da her ikisinde de renkli iplik kullanılmak suretiyle oluşturulduğu desenli, kompeze örgülü, sık dokunmuş ağır bir kumaştır.
İpek saten: Çamaşır ve yorgan yüzü yapımında kullanılan saf ipek ipliğinden dokunan kumaştır.
Denim: Giysi yapımında kullanılan %100 pamuklu kalın bir kumaştır. Çözgü ipliği mavi indigo boyalı, atkı ipliği ise boyanmamıştır.
Bürümcük: Bürüncük ve bürümcek de denir. Bükülmüş ham ipekten yapılan kumaş türüdür. Daha çok el tezgahlarında dokunduğu için dar enlidir.

English Home.

Desen ve türlerine göre kombinasyon
Yatay ve dikey çizgili kumaşları bir arada kullanarak yaşam alanlarınızı hareketlendirebilirsiniz.
Yaza taze bir başlangıç yaptığımız bu günlerde siz de ince tül ve kumaşlarla pencerelerinizi giydirebilirsiniz.
Keten kumaşlar doğallığı vurgulayan kumaşlardır. Yeşil ve mavi tonların hakim olduğu bu tür kumaşlarla ferah mekanlar yaratabilirsiniz.
Yaşam alanlarınızda pencerelerinizi giydirirken veya döşemelik kumaşları değiştirirken farklı desenleri tonlayan renklerde kumaşlar da kullanabilirsiniz. Böylece birbirini tekrarlamadığı halde uyumlu ve şık bir görüntü yakalayabilirsiniz.
Kumaşları duvarlara da giydirebilirsiniz. Desenli kumaşlar duvarı odak noktası haline getirirken, çizgili ve açık renkli kumaşlar mekan içinde yer alan renkleri vurgular.
Bir koltuğu ya da kanepeyi vurgulamak isterseniz üzerine çarpıcı renklerde ya da desenlerde yastıklar koyabilirsiniz.