Küçük metrekarede İskandinav-country stili

Siz de metrekarelerin kısıtlı olmasının şıklığın önüne geçemeyeceğine inanıyorsanız, şimdi bunun güzel örneklerinden olan bir yaşam alanına konuk olacaksınız. Bohem detayların hayat verdiği 80 metrekarelik bu country iskandinav ev, ilham dolu kurgulara ev sahipliği yapıyor.

Mutfak ile salonu birbirinden bir kemer ayırıyor. Kemerin bulunduğu alana Bauhaus’tan kestirilen çam raf entegre edilmiş. Burada kitaplarını sergiliyorlar. Yine geçişte yer alan vintage masa kayın ağacından ve Sandalye Mimarı’na özel olarak yaptırılmış.

Badegül Taşar’ın eşi ve iki çocuğuyla beraber yaşadığı bu ev İstanbul Halkalı’da yer alıyor. Evin tüm cephelerini kucaklayan yemyeşil bir bahçe ile sarılı bu evin içi de dışı gibi natüralist detaylarla dolu. Badegül Taşer 2017 senesinde oğlu Ömer’in doğumuyla beraber işi bırakıp kendini çok sevdiği dekorasyon işlerine vermiş. Aslen muhasebe uzmanı olmasına rağmen dekorasyona her zaman yoğun bir ilgisi olmuş. Bu sebeple evdeki pek çok detay aslında onun eseri. Boyama, ahşap paneller, raflar, makrome, etamin… Sadece kendi evi değil aynı zamanda başkalarının da evini dekore etmeyi, kendi yaptığı tüm el emeği işleri başkalarının evlerinde görmekten büyük bir zevk duyduğunu belirtiyor. Makrome, etamin gibi pek çok işi @badenindekorlari instagram hesabında takipçileriyle paylaşıyor.

“Evlerin ruhu olduğuna inanırım. Bu eve dışarıdan baktığımda kalbimi bir sıcaklık kapladı.” Masanın üzerinde duran vazonun nostaljik bir geçmişi varmış. Badegül Hanım’ın eşinin büyükannesinden kalma. Yanında duran ibrik formlu buhurdanlık 50 yaşın üzerinde. Bu parça da aile yadigarı.

EVE TAŞINDIKLARINDA KASVETLİ BİR HAVASI VARDI

Evlenmeden önce 2011’de Taşer çifti bölgede kendilerine uygun bir ev bulabilmek için çok gezmişler. En nihayetinde bu evi bulduklarında da hemen satın almaya karar vermişler. Eve ilk taşındıklarında son derece kasvetli bir havası varmış. Duvarların rengi, banyosu, parkeleri, mutfağı son derece boğuk ve dekorasyonundan dolayı odaları da son derece karanlıkmış. O dönem trend olan dekorasyon fikirleri ile evi ellerinden geldiğince oturulacak hale getirmişler. Ve yaklaşık 10 yıl önce TV ünitesi, ayakkabılık, mutfak ve yatak odası takımını kendileri çizip tasarlayarak bir marangoza özel yaptırmışlar.

“Ailemle ve sevdiklerimle vakit geçirmeyi seviyorum. Zamanın geri gelmeyeceğini bilerek o anların keyfini çıkarmaya çalışıyorum.”

Badegül Taşer’in bir doğa aşığı olarak evindeki en sevdiği köşe balkonuymuş. Sadece 3 metrekare olmasına rağmen son derece işlevsel dekore edilmiş. Balkondaki masa, ayakları olan ahşap ham bir masaymış. Dar alanı ideal şekilde kullanıma açmak için ayaklarını söküp duvara monte etmişler. Sonra pak beyaz renge boyayıp verniklemişler. Böylelikle portatif bir masa haline gelmiş. Zeminde İskandinav bir görünüme sahip siyah beyaz bir kilim var.

EVDE İSKANDİNAV STİLİ HAKİM

Şu an oturdukları halini ise Badegül Taşer, 2019 yılında tekrar revize ederek dekore etmeye başlamış. Ev sahibesi İsveç evlerinin dekorasyonlarını çok beğendiği için eve genel olarak İskandinav stili hakim olmuş diyebiliriz. Özellikle köylerdeki, masif ahşap gibi doğal malzeme ve objelerle dekore edilmiş evler kendisine çok samimi ve sıcak geliyormuş. Bu sebeple İskandinav stile ek olarak, bohem, country ve rustik stiller başta olmak üzere, vintage detaylar da geniş bir yer kaplıyor.

Üç bloklu ufak bir site burası. 2008 yılında inşa edilen dairenin ana yaşam alanı, biraz daha modernize edilerek açık planlı şekilde planlanmış. Salon mutfakla birlikte toplam 24 m2 büyüklükte, 11 m2 çocuk odası, 13 m2 yatak odası, 6 m2 banyo, 2 m2 küçük lavabo (şu an çamaşır ve temizlik odası olarak kullanıyorlar), 8 m2 antre ve koridor, 3 m2 de balkonu var. Evde tadilat olarak bir tek tavanlara dokunulmamış. Badegül Hanım dokuyu, kumaşta, dekoratif ürünlerde, halılarda açıkçası her yerde sevdiği için, tavanda da kabartma dokusu görmek hoşuna gitmiş ve bu şekilde kullanmaya devam etmişler.

Metal siyah askılar ayakkabılığa sonradan eklenmiş. Trendyol. com üzerinden alınmış, markası Aron. Ayakkabılığın metal uzun kulpları sökülüp yerine Altın İş Ağaç’ın mat ahşap topuz formlu kulpları takılmış. Uyum sağlaması için aynalı kapağın boydan boya kulp aksamı da bej rengi boyanmış. Açıkta kalan raf bölümünde yer alan sepetler Madame Coco’dan.
“El emeğinin bir ömrü yoktur, nesilden nesile kullanılabilir ve her geçen yıl kıymeti de artar.”

İLK ADIM BANYOYU DEĞİŞTİRMEK OLDU

Tadilata banyodan başlamışlar. Hem kullanımı zor hem de tasarım olarak sevmedikleri için ilk iş burada değişiklik yapmak olmuş. Öncelikle evin küçük tuvaletini iptal ederek banyoda bulunan çamaşır ve kurutma makinesini oraya konumlandırmışlar. Fayanslar değişerek yerini göz yormayan, desenli, modern Seramiksan marka granitler almış. 1 milim derzli geçişlerle montajı yaptırılmış. Sürgülü duşakabin ve duş teknesi sökülerek yerine, granit zeminin üstüne kot farkı olmaksızın, klozeti ve dolabı suya karşı koruyan 2 adet temperli cam takılmış. Evin zemini olduğu gibi elden geçirilmiş. Mutfak antresit rengi kalın derzli fayans, odalar ise koyu ceviz ağacı rengi ve laminat parkeymiş.

Ahşabın en açık tonlarını en doğal haliyle görmekten hoşlanan Badegül Hanım doğal masif ahşap görüntüsünü yakalayabileceği bir parke seçmiş. AGT’nin Consept serisinin derzli Scala modelini görür görmez çok sevdiği için ve evde bütünlük olmasını istediği için antre, koridor, mutfak ve çocuk odası da dahil olmak üzere her yerde bu döşemeyi tercih etmiş.

Çocuk odasına marin-country teması hakim. Bir duvarda çizgili duvar kağıdı uygulanmış. Duvar kağıdı üzerinde hareket yakalamak için Ikea’dan alınan raflar kullanılmış. Karyola, avize, perde Ikea’dan. Rustik ve aparatları ise Koçtaş’tan alınmış.