Hobisini işe dönüştüren kadınlar

Hobisini işe dönüştüren girişimci kadınları sayfalarımıza konuk ettik.

LA DECO DES PETITS, ELİF OSMANOĞLU
Elif Osmanoğlu’nun, uzun yıllar dekorasyon sektöründe, basında ve görsel medya alanında çalıştığı için kendisine ait bir ofis ve atölye kurma düşüncesi hep olmuş ama oğlu dünyaya geldikten sonra bu tutkuyu ona yöneltmiş. Oğlu Deniz, 3 yaşında iken eşinin işi dolayısıyla yaklaşık 6 yıl Fransa’da yaşamışlar. Orada da dekorasyon stilistliğine devam etmiş. Türkiye’ye döndükten sonra açıp La Deco Des Petits adını verdiği mağaza onun için keyifli bir hobiyi profesyonel bir hizmete dönüştürmek gibi bir şey olmuş. Etrafta birbirinin benzeri ürünleri görmekten sıkılan bir annenin keyif alabileceği, alternatif mobilya ve aksesuarları bulabileceği rengarenk, masal gibi sihirli bir adres La Déco des Petits. Buranın ilham kaynağı ise masallar: Hansel ve Gretel, Pamuk Prenses, Alis Harikalar Diyarında… Bu sebeple çocuksu naif form ve desenleri markada sıklıkla görüyoruz.

IBEKING.COM, İPEK TUNÇBİLEK
İpek Tunçbilek, 13 sene kurumsal firmalarda çalıştıktan sonra çok sevdiği kırtasiye ürünlerini kendi oluşturduğu bir alışveriş sitesi çatısı altında satan bir girişimci. Uzun yıllar çalıştığı şirketlerde Pazar Araştırması ve Stratejik Pazarlama görevlerinde yer alan İpek Tunçbilek, 35 yaşından sonra kurumsal hayatta çalışmayacağına dair kendine verdiği sözü tutmuş ve hayallerine yelken açmış. Uğraşmaktan en keyif aldığı kağıt ve kırtasiye ürünlerini Türkiye’de  bulmakta zorlanan İpek Hanım, bunları İngiltere, Hollanda, Amerika, Kore ve Çin gibi ülkelerden ithal etmeye  başlamış. Yıllardır tuttuğu blogun ismi olan “ibeking” bir anda kendi yarattığı platformun da ismi oluvermiş. Böylelikle ibeking.com 2013 yılında doğmuş. İbeking.com’un kendi kitlesine vaatleri çok büyük değil. İbeking, tıpkı İpek Hanım’ın kendi gibi “ıvır zıvır” sevenlerin dükkanı olma amacıyla kurulmuş. İpek Hanım, İbeking’in başarıyla varolmasını, her gün yeni ürünlerle zenginleşmesini sağlayanların bizzat “ibeking” ürünlerini kendi instagram/facebook fotoğraflarında sergileyen, markayı mutlulukla eşleştiren ibeking.com müşterileri ve takipçileri olduğunu söylüyor.

LABOFEM, FEM GÜÇLÜTÜRK
Fem Güçlütürk, Avusturya Ticaret Lisesi mezunu ve Boğaziçi Üniversitesi’nde iş idaresi eğitimi almış. Amazon yeni açılmışken ilk aldığı kitap A-Z Bitkiler Ansiklopedisi. Kaya gibi olduğu için gümrüğe takılmış, oradan hatırlıyor. Motorla dahi gittiği yerlerde Botanik Bahçe gezmeyi ihmal etmeyen, kendi evine çıktığı günlerden itibaren minimum 60 farklı bitki ve saksı ile yaşayan bir haldeymiş. Kopenhag’da kaldığı bir evde ufacık üçgen camların önünde ev sahibinin yetiştirdiği bitkileri ve güzel saksıları görünce “neden ben de bu işi yapmayayım?” diye düşünüp karar vermiş. Bitkileri yakından tanıyıp “severek” öldürmemek ve güzel saksılara kavuşturmak için kolları sıvamış. Marka iletişim danışmanlığı yapmanın faydaları terzinin kendi söküğünü dikmesine ilk defa vesile olmuş! Labofem, 2013 sonbaharında kurulmuş. Önceleri evden ve internet satışları ile devam etmiş, 2015 Ocak ayında dükkan/atölye açılmış. Pazarları keyfe keder açılan dükkan, onun dışında düzenli olarak açık. Fem Güçlütürk de “bitki ve saksı avında” olmadığı zamanlarda genelde dükkanda oluyor. Bitki sahiplerine bitkilerini tanıma, ve sağlıkla yaşayabilme ipuçlarını kendi deneyimleri ve aldığı eğitimlerle harmanlayarak sunma üzerine atölyeler düzenliyor.

MUTLU DÜKKAN, ZEYNEP YUMLU
Zeynep Yumlu, Türk Hava Yolları’ndan emekli bir baba ve öğretmen bir annenin kızı, anaokulundan itibaren babasının tayini çıktığı ülkelerde okumuş. Eğitim hayatını Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde bitirmiş bugünün pastacısı. Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olup diplomat olmak en büyük hayaliymiş. Ancak bu bölümü tamamlayıp 1500 çalışanlı bir firmada satış yöneticisi olmuş, 6 sene aynı firmada çalışmış. Mutlu Dükkan’ı yaratınca, işlerin her ikisini birlikte 1,5 – 2 yıl kadar yürütüp sonrasında kurumsal hayata veda etmiş. Mutlu Dükkan 7 yaşında ve tescilli bir marka. Kuruluşu bir süreç halinde gerçekleşmiş. Başlaması ve gelişmesi, karakterinin oturması anlamında 3 dönem mevcut. Bu dönemlerin ilki hobiden mesleğe geçiş, ikincisi Sydney-Avustralya ve Hollanda olmak üzere alınan eğitimlerle birlikte gelişimi ve 4 yıldır içinde bulundukları Gayrettepe’de yer alan atölyelerinde karakterinin tam anlamıyla oturuşu…

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR BİLGE CAN GÜRER