Hayallerinizdeki eve bir adım kala

Evinizdeki her köşeyi zevkinizle şekillendirerek sımsıcak bir yuvaya dönüştürmeniz için, alışveriş ve dekorasyon önerilerimiz var.

Özgün dekorasyonun kilit noktası fark yaratmak. Kanepe, aydınlatma, hatta yatak örtüsüyle bile bunu yapabilirsiniz. Alışverişe çıkarken sizi yönlendiren ilk üç şöyle sıralanabilir: Mekanın ölçüleri, ürün kalitesi ve ayrılan bütçe… Bundan yola çıkarak mobilya almadan önce mobilya/mekan/ölçü ilişkisini bilmekte fayda var.

KİLİT PARÇALARA YATIRIM YAPIN
Kanepe, koltuk/berjer, yemek masası, yatak, gardırop… Bir evde kolayca değiştirilemeceyek mobilyalar. Bu yüzden uzun yıllar kullanabileceğiniz, dayanıklı ve konforlu seçimler yaparak hedefi 12’den vurabilirsiniz.

Klasik formlu sade bir kanepe döşemesi değiştirilerek her stille kullanılabilir. Kanepe iskeletini kontrol edin. Çam gibi yumuşak ağaçlar düşük maliyetli ama dayanıksızdır. Kayın, meşe veya dişbudak olanları tercih edin. Oturarak yayları hissetmeye çalışın. Birbirlerine yakın ve sıkı duranlar daha sağlamdır. Dokuma ya da atkılı olanlar rahatsız edici ve konforsuzdur.

Ayaklarınızı uzatıp televizyon karşısında keyif yapmak gibi bir alışkanlığınız varsa ihtiyacınız olan konforlu bir uzanma koltuğu. Ancak satın alırken kullanım amacına uygun olduğundan emin olun ve sırt bölümünün belinizi destekleyecek konumda ve formda ergonomik olmasına dikkate edin.

Yemek masasının rahat servis ve etrafındaki trafik için masa kenarlarıyla konsol, koltuk, duvar gibi en yakın yere uzaklığı minimum 60 cm olmalı. Trafiği yüksek bir yemek odanız varsa oval bir masa, eşyanın bol olduğu bir oda için cam bir masa, sık sık misafir ağırlanan evler için açılır sistemli masalar ideal.

Yemek odası, çalışma masası, balkon veya bahçeye sandalye alırken önceliğiniz rahat bir oturum ise minderli ya da kumaş, kısa sohbetler için dik sırtlı, uzun çalışma saatleri için ergonomik seçimler yapın. İdeal sandalye genişliği 45-50 cm, ergonomik bir oturum için ideal yükseklik 40-50 cm. Oturduğunuzda ayağınız yere tam basmasına dikkat! Sandalyenin sırtının 30-50 cm genişliğinde ve bel çukurunu kavraması gerekiyor. Oturma ile diz arkasında kalan 5-7 cm mesafe konfor sunar.

Bir kitaplık sadece kitapları düzenlemekle kalmaz, etrafa dağılanları depolar; hatıra, aksesuar, fotoğraf ve biriktirilen eşyalar için sergi alanı olur. Bu yüzden hangi amaca daha çok hizmet edeceğini belirleyin ve buna göre sadece raflı, raflı ve kapaklı ya da tamamen kapaklı olan bir model alın. Doğru kitaplığı seçerken dikkat etmeniz gereken ilk konu kitap yüksekliği ile rafların uyumu. Elbette kitapların standart bir ölçüsü yok ama eğer dergi ve farklı aksesuarları da sergilemek istiyorsanız sizin için uygunu, raf aralığı değişebilen modellere yönelmeniz.

Alışveriş sırası yatağa geldiyse hangi modeli satın alacağınız konusunda işinizi kolaylaştıracak iki soru sormak yeterli. Hangi ölçü, hangi model? Bu iki soruya vereceğiniz cevaplarla en az 15 yıl rahatça kullanabileceğiniz bir yatak seçmiş olursunuz. Piyasada birden fazla tek kişilik yatak ölçüsü olduğundan yetişkin ya da çocuğun kullanması önemli bir detay. Standart yatak 190×90 cm. Ancak dar alanlar için 190×70 cm de bulunuyor. Çocuk için yatak ölçüsü genellikle 140×70 cm oluyor.

Yatak odasının olmazsa olmazı şifoniyerler küçük eşyaları depolamak için ideal. Standarttan kısa ya da yüksek bir seçim yaparak odanızı gereksiz yere doldurmayın. Altı çekmeceli olanların standart derinliği 50 cm, yükseklik 76 cm civarında. Eni mekana göre değişse de ideal ölçü 152-155 cm. Daha uzun olanlar genellikle dolap kategorisinde değerlendiriliyor.

Yatağın tamamlayıcısı komodine karar verirken yüksekliğinin şilte ile aynı ya da 5-6 cm daha yüksek olması yeterli. Böylece kitabınıza ya da bardak gibi eşyalara uzanırken rahat edersiniz. İdeal bir komodin derinliği 60 cm civarında. Daha derin bir komodin mekan içindeki trafiği engelleyebilir. Karyolayla uyumlu olması şart değil ama benzer ayak formu, kulp gibi tamamlayıcı detaylarla bütünlüğü yakalayabilirsiniz.

Ikea.
Koçtaş.
Bohemia yatak, Doğtaş.