Bahçe

Fazla gübreden yanan bitki nasıl düzelir? İşte yapılacaklar

Fazla gübreden yanan bitki nasıl düzelir? Balkon ve bahçe bitkilerinin sağlıklı gelişebilmeleri için ve yine meyve ya da çiçeklerini açabilmesi için bazı besinlere ihtiyacı vardır. Bu besinler toprağa gübre şeklinde eklenebilir. Ancak bazen fazla gübreden bitkiniz yanabilir. Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

FAZLA GÜBREDEN YANAN BİTKİ NASIL DÜZELİR?

Eğer gübre miktarını fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız ya da ölçek dışı bir kullanım yaptıysanız ve bunu erkenden fark ettiyseniz bitkiyi hemen bulunduğu yerden çıkartın. Köklerini öncelikle kontrol edin. Daha sonra su altında kökleri yıkayarak var olan toprağın etkisinden bir nevi uzaklaştırın ve yeni bir yere aktarın.

Fakat bu işlemi yapmakta geç kaldıysanız bazı olumsuzluklarla karşılaşmanız mümkün. Özellikle fazla gübreleme nedeniyle gübre içerisindeki besin maddeleri köklerde su kaybının yaşanmasına neden olacaktır. Ne yazık ki su kaybı, bitkide yanma dediğimiz yapraklarda kahverengileşmeye neden olacaktır.

Gübre içinde yer alan potasyumun bitkiye fazla uygulanması nedeniyle yanıklara neden olabilir. Çünkü potasyum yüksek tuz indeksine sahiptir. Bir bitkiye çok fazla gübre koymak, bir bitkinin üzerine bir tuzu dökmekle eşdeğerdir desek yalan olmaz. Tuz, tüm bitkinin nemini emer ve böylece yanmaya neden olur.

Bitkiniz tamamen ölmeden önce yukarıda anlattığımız gibi toprağını değiştirmeli, kökünü yıkamalısınız.

GÜBRELEME NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Gübrelemede kurallara uygun davranıp ölçeklendirme konusunda da dikkatli olursanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat fazla miktar ya da yanlış kullanılan gübreler ne yazık ki bitki kayıplarına neden olabilecek sonuçlar doğuracaktır. Gübreleme desteği ile bitkileriniz daha dirençli olacak ve daha sağlıklı bir gelişim gösterecektir.

Bitkilerde gübreleme bitki türüne göre farklılık göstermektedir. Süs bitkileri için piyasada satılan ticari gübreler genelde üç kategoride satışa sunulmaktadır. Bunlar çiçekli bitkiler, yapraklı bitkiler ve tüm süs bitkileri için adlarıyla yer almaktadır. Bitkilerin tuzluluğa, dayanıklılık sınıflamasına bakılmaksızın birçok bitkiyi kapsayan genel olarak hazırlanmış besinlerdir.

Fakat bu tarz genel kullanımlı gübreler bitki türlerinde olumsuzluk yaşamanıza neden olabilir. Örneğin Yuka bitkisi için kullanılan piyasada ‘yeşil yapraklılar için uygun’ adıyla yer alan besinler ne yazık ki yukanın alt yapraklarında sararma meydana getirir. Bu nedenle bu bitkide o besini kullanmamak en iyisi. Ya da suyla çokca seyreltilip cc olarak miltar az tutularak kullanılmalıdır.

Satılan gübrelerin çoğunun besin seviyelerinin tuzluluğa hassas bitkiler için çok yüksek olduğu da gözardı edilmemelidir.

Çabuk alınabilen sıvı gübreler ile yavaş etkili gübreler özellikle iç mekan süs bitkilerinin ortam sıcaklığı uygun olsa bile ışığın yetersiz olması nedeniyle  aktif olarak büyüyemediği veya yavaş geliştiği dönemlerde kullanılan bu gübreler ne yazık ki  bitkileri yakabilmektedir.

Bitkileriniz için uygun bir gübre arıyorsanız mineralli ve organik gübreler arasından seçim yapabilirsiniz. Mineralli gübreler denince ilk akla gelen NPK gübre’dir. NPK; azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) için kullanılır.

  • Azot, bitkilerin büyümesi için gereklidir.
  • Fosfor, kökleri güçlendirir. Sağlıklı çiçekler, yapraklar ve meyveler elde etmenizi sağlar.
  • Potasyum olmadan bitkinin su kaynağı kesintiye uğrar.
  • Bu tür gübreler kullanarak bitkilerinizdeki eksiklikleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Bitki bakımında en sık yapılan hatalar ve çözümleri

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Buhurdanlık nasıl temizlenir? Buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl…

10 dakika önce

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

3 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

4 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

5 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

2 gün önce

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları

Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…

2 gün önce