Evinizi güvenli kılmanın yolları

En son ne zaman yangın alarmlarınızın pilini değiştirdiğinizi ya da ilkyardım çantanızdaki bandajları yenilediğinizi hatırlıyor musunuz? Ailenize güvenli bir ev ortamı sağlamak için yapabileceğiniz 10 şeyin listesini çıkardık.

1. Karbonmonoksit alarmı taktırın
Eğer hala evinizde karbonmonoksit alarmları yoksa taktırın ve bunu bir an önce yapın. Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için alarm olmadan fark edilemez. Alarmların yatak odanıza yakın yerlerde olmasına özen gösterin ki acil durumlarda sizi uyandırması kolay olsun. Evinizde en az bir tane bu alarmlardan olmalı. Bu alarmları yakıtla çalışan aletlerin yanına ve banyo gibi özellikle rutubetlenen yerlere koymayın.

2. Hava filtresi sistemi taktırın
Eğer ailenizde alerjisi olanlar varsa; tozların, polenlerin ve diğer zararlı maddelerin kökünü kurutan hava arıtma cihazları kullanma büyük fark yaratacaktır. Çevre Koruma Örgütü tarafından onaylanan hepa filtreli hava arıtma cihazlarını deneyebilirsiniz. İyonizer ile birlikte bu arıtma cihazlarının bir kısmı havadaki maddeleri %99.97 oranında yok ediyor.


3. Yangın alarmlarınızın çalıştığına emin olun
Bu çok kolaydır. Yangın alarmlarınızın çalıştığından emin olun. Yangın tehlikelerine karşı korunduğunuzu garantiye almak için her yıl bir gün ayırın ve pilleri bitmeden alarmlarınızın pillerini değiştirin.

4. El feneri satın alın
Evinizde pilleri dolu olan bir ya da iki adet el feneri bulundurun. Elektriğin ne zaman kesileceğini bilemezsiniz!

~
5. Su filtresi takın
Bazı şehirlerde musluk suyu içmek tamamen zararsız. Ancak yine de musluğunuza su filtresi takmanın hiçbir zararı olmaz. Vanaya takılan su filtresi vücudunuza zarar verebilecek kurşun, klor ve onlar gibi diğer bakteri taşıyan maddeleri ortadan kaldırır. Ayrıca musluk suyu şişe sularına göre daha ucuz bir alternatiftir.

6. Kilitlerinizin kaliteli yaysız kilitlerden olduğuna emin olun
Kapılarınıza yaysız kilit takmayı göz önünde bulundurun. Çünkü birçoğu, anahtarın kopyasını kimin yaptırabileceğini
kontrol edebileceğiniz şekilde tasarlanıyor. Kapınızın olanak verdiği sayıda demir çubuğu olan kilitler taktırın. Yaysız kilitlerdeki çubukların uzunluğu arttıkça evinize yabancıların girmesi de zorlaşacaktır.

7. Toksinlerden kurtulun
Toz ve pislikleri süpürüyor olabilirsiniz ancak bunu yaparken temizlik aletiniz havaya çok fazla kimyasal salıyor olabilir. Birçok ünlü markanın ev aletleri zaman içinde size zarar veren toksin içerebilir. Bu toksinler arasında böbreklere zarar veren amonyak, kansere neden olan kanserojenler ve temas halinde cilt ve gözlerinizi yakan klorak gibi maddeler bulunmaktadır. Özellikle evinizde çocuğunuz veya evcil hayvanınız varsa tamamen doğal ve doğa dostu olan aletler en iyisidir.

8. Teflondan kurtulun
Yapışmaz tencereleri temizlemek daha kolayken birçok çalışma bu aletlerin evimiz için sağlıklı olmadığını ortaya koyuyor. Belli bir dereceye ulaştığında teflon kaplama bozulur ve havaya karbonmonoksit yaymaya başlar. Bu toksinlerin birçok kuşun ölümüyle ve aynı zamanda bilinmeyen birçok insan hastalığıyla da bağlantılı olduğu söyleniyor. Teflonun zararlarının ciddiyetiyle ilgili birçok zıt görüşlü açıklama bulunmasına rağmen söyleyebiliriz ki özellikle bir muhabbet kuşunuz varsa güvende olmak pişman olmaktan iyidir.

9. Yangın söndürücü alın
Genellikle ev aleti alırken göz ardı edilen yangın söndürücüler yangın yayılmadan kontrol altına almanıza yardımcı olur. En az iki tane yangın söndürücü alın ve bir tanesini öğrenme ve test etme amaçlı kullanın. Ardından kullanmadığınız söndürücüyü evde kolay ulaşılabilecek bir yere koyun. Yangın söndürücülerin henüz yeni başlamış yangınlar için kullanılabileceğini unutmayın. Eğer çok fazla duman varsa ve hızla yayılan bir yangın çıkmışsa evinizden çıkın ve 110’u arayın.

10. Kapsamlı bir ilkyardım çantası hazırlayın
Bütün temel ilkyardım malzemelerini koyun. Sargı bezi, gazlı bez, sargı araçları. Antibiyotikli merhem. Antiseptik tamponlar. Hidrokortizonlu merhem. Termometre. Makas. Aspirin. Antiasit. Soğuk kompres. Oksijen maskesi.