Evde hazırlık

Sonbahara girdiğimiz şu günler, evinizde sezonsal değişimler yapmak için en doğru zaman. 

Boya yapıyoruz
Duvarlarınızdan başlayarak evinizin çehresini baştan aşağı yenileyebilir, pratik ipuçları ile kusursuz bir duvar yüzeyi oluşturabilirsiniz. Boyaya başlamadan önce yapılması gereken ön yüzey hazırlığı büyük önem taşır. Boyanızın uzun süreli kullanımını sağlamak için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntılarını çıkartmanız, yüzeyi pürüzsüz olacak şekilde zımparalamanız ve oluşan tozları silmeniz gerekir. Kir ve lekeleri deterjanlı su ile temizleyip kuruttuktan sonra çatlak ve delikleri uygun bir macunla doldurarak tüm yüzeye astar uygulayın. Astar kuruduktan sonra duvarınız boya uygulamasına hazır hale gelmiş olacaktır. Duvarlarınızı boyarken birleşim yerlerini ve kenarları, parmak rulo ya da amacına uygun bir fırça ile boyayarak daha sonra büyük bir rulo ile geniş yüzeylere geçebilirsiniz, fakat eğer kenarlarda kestirme fırça kullandıysanız oluşan izler için geniş bir rulo ile hafifçe taramayı unutmayın. Böylece pürüzsüz bir duvar yüzeyi elde etmiş olursunuz. Geniş yüzeylerde rulo  kullanmak işinizi kolaylaştırırken duvar kesişimleri, kapı ve pencerelerde fırça kullanımı uygun olacaktır. Dekoratif bir yüzey  oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler için ise çok kısa tüylü rulolar ideal bir seçim oluştururken su bazlı boyalar için  sentetik fırçalar, yağlı boyalar için ise doğal kıllı fırçalar tercih edilmelidir.

Isınma
Evdeki sıcaklığı sağlamanın en tasarruflu yolları arasında yer alan kombiler bu konuda başı çeken sistemlerden. Kombi almayı düşünüyorsanız yada kombili bir eve taşındıysanız, ısınma ihtiyacınızdan doğacak olan faturalarınızın eskiye oranla çok daha düşeceği bir gerçek. Bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olarak üçe ayrılan kombiler arasında bacalı olanlar; yanma sırasında gerekli oksijeni ortamdan alırlar ve yanma sonunda oluşan atık gazları uygun bir baca ile dışarıya atarlar. Burada bacaların, standartlara uygun yapılması ve sızdırmaz olması büyük önem taşır. Aksi takdirde bacadan sızan karbondioksit gazı ortamda bulunanları zehirler. Bundan dolayı bacalı kombilerde ortamın havalandırılması çok önemlidir. Hermetik kombilerde ise yanma için gerekli olan hava bir fan kiti ile dış atmosferden alınıp yanma sonucunda oluşan atık gaz aynı sistemle atmosfere atılır. Yanma sırasında ortam havası kullanılmadığı için ortamı havalandırmaya gerek yoktur. Hermetik kombiler bacası uygun olamayan  konutlarda yaygın olarak kullanılabilmektedir. Turbo eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharı enerjisinin sisteme geri kazandırılması ile işleyen yoğuşmalı kombiler de yüksek verimin elde edildiği seçenekler arasında. Normal kombilerden alınan verim % 80 – 90 arasında iken, yoğuşmalı kombilerde bu oran % 105 ila 109’a çıkıyor. Eğer ısıtma konusundaki kararınızı kombi almaktan yana kullandıysanız TSE, CE, ISO 9002 standartlarına sahip olup olmadıklarını  araştırıp, satış sonrası hizmetlerini inceleyin ve cihazlar için verilen garanti şartlarını araştırarak yanma ve yakıt tasarruf sistemlerini karşılaştırın hatta mümkünse cihazı çalışır vaziyette görmeyi deneyin.

Diğer bir seçenek olarak karşımıza çıkan doğalgaz ise maksimum verim elde edebilmek için evinizin yapısı ile ilgili belirli şartlar gerektirir. Örneğin çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırmanız gerekir ki çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz. Evinize ısı yalıtımı yaptırmak; pencerelerinizi çift camlı,  doğramalarınızı ise kaliteli ve yalıtımlı bir hale dönüştürmek size ısınma konusunda olumlu bir geri dönüş sağlayacaktır.  Pencerelerdeki hava kaçaklarını engelleyerek radyatör ile duvar arasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek de bu noktada işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Devi elektrikli yerden ısıtma sistemi ise döşemenin altına yerleştirilen akıllı termostat ve yüksek duyarlılıktaki sensörlerle kontrol edilen ısıtma kablolarından oluşur ve bu sistem tüm yapılara ekonomik, kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilir. Devi sisteminde ısıtma kablolarının zemin döşemesinin altına yerleştirilmesi ile döşemeden tavana kadar ideal bir ısı dağılımı elde  edilirken, sistemin yer kaplamayan yapısı yerleşim için geniş olanaklar sağlar. Yerden ısıtma sistemi konforlu ve ekonomik bir ısınma formülü oluşunun yanı sıra yer kaplamaz, kolay kurulur ve dayanıklıdır.

Kapı, pencere ve cam kapatma çözümleri
Son yıllarda değişen her şey gibi kapı ve pencereler de bu döngünün içerisine girdi. Pencereler; panjur sistemli, sineklikli, perde özellikli, ısı ve ses yalıtımlı gibi birçok özelliğe sahip halde karşımıza çıkarken sunulan farklı renklerle birlikte ev dekorasyonunun önemli bir öğesi haline dönüştü. Hem bu durum, hem de ısı yalıtımı ve güvenlik gibi önemli teknik konular pencere seçimini üzerinde daha dikkatli düşünülmesi gereken bir konu haline getiriyor ki doğru pencere seçiminin aynı zamanda evinizin değerinin de artmasını sağlayan bir detay olduğunu unutmayın. Pencereler ahşap ve PVC olarak iki farklı malzeme seçimi ile karşımıza çıkıyor ki bu iki pencere türünün avantaj ve dezavantajları karşılaştırılarak karar verilmeli. Hırsızlığa karşı PVC pencerelerin güvenli olabilmesi için güçlü profiller, güvenlikli donanımlar, kilitli kollar, güçlendirilmiş destek saçları ve emniyetli camlar güncel tasarımlarda bulunması artık neredeyse zorunluluk haline gelen özelliklerden. Mekanlarda enerji tasarrufu dendiğinde de akla ilk olarak pencereler geliyor ve pencerelerin sebep olduğu ısı kaybı yüzde 40’lara  kadar ulaşabiliyor. Bu nedenle son 10 yıldır neredeyse bütün binalarda ısı kaybını minimuma indiren çift cam pencereler tercih ediliyor.Tek parça mermer üzerine oturtulan pencereler de ısı kaybını önlemede önemli rol oynuyor.

Kapılarda ise; kendi içerisinde tamamen doğal olup tüm kısımları natürel malzemeden yapılmış ve diğer modellere göre daha sağlıklı ve uzun ömürlü olan ahşap kapılar, çeşitli metodlarla ahşap üzerine oyma desenler uygulanarak estetik ve farklı bir görünüm kazandırılmış olan oyma kapılar ve otel tipi kapı olarak da bilinip farklı yapım şekilleri ve modelleri mevcut panel kapılar olmak üzere 3 şekilde incelenebilir. Görünümü şık, montajı kolay olan bu kapılarda, ahşap ya da mdf gibi dolgu malzemeleri kullanılır. Amerikan tipi panel kapı satın alırken kilit, kol, menteşe bölümlerinin ahşap olmasına ise özellikle dikkat edin.Katlanır cam çözümleri de gerek görsel açıdan gerekse kullanım rahatlığı ile birlikte oldukça kaliteli malzemeden üretilmiş seçenekler ile karşımıza çıkıyor. Günümüzde rağbet gören ve kullanımı oldukça kolay olan katlanır cam çözümleri, camların tek tek açılması ile birlikte istediğiniz camları açıp istediklerinizi kapayabileceğiniz kaliteli bir sistem halinde sunuluyor. Siz de katlanabilen bir cam balkon yaptırarak evinizin havasını bir anda değiştirebilirsiniz. Bu sistemle istediğiniz camları kapayarak açabilir ya da tamamıyla açarak yine açık balkon şeklinde de kullanabilirsiniz. Bu sistemin koyu ve açık renkli cam seçenekleri bulunmakla birlikte çeşitli milimetrelerde cam kesimi de yapılabilmektedir.

Panel kapı montajı nasıl yapılır?
• Eski kapıların sökümü sonrasında oluşan pürüzler ve çıkıntıların düzeltilmesi gerekir.
• Pervaz ve kapı kasasının zemini düzgün olmalıdır.
• Önce kasalar aynı yöne gelecek şekilde kanallarına geçirilerek vidalar ile birleştirilir.
• Su terazisi yardımıyla kasanın düzgünlüğü yanlardan kontrol edilir.
• Metre ile kapının iç kısmından ölçülerek üst, orta ve alt kısmının eşit olması gerekir.
• Eşit değilse kasa arkasına dolgu yapacak sert cisimlerle eşit olması sağlanır.
• Kapı kasası orta ve alt kısımdan kalın bir çıta ile sıkıştırılarak sabitlenir.
• Kasanın terazisi kontrol edilerek kasa ve duvar arasında kalan boşluklara poliüretan köpük sıkılır.
• Köpüğün kuruması için birkaç saat beklenir ve taşan kısımlar kesilir.
• Kapı pervazları silikon veya montaj yapıştırıcısı ile yapıştırılır.
• Montajdan sonra menteşe ve kapı kulpları takılır.

Fotoğraflar: Marshall, Shuo, Kule Mobilya.

HAZIRLAYAN SELMIN ÜNVER ESER