evde-ahududu-yetiştirmek

Evde ahududu yetiştirmek için yapılması gereken püf noktalar

Son güncelleme:

Evde ahududu yetiştirmek mümkün. Ahududu bitkisini balkonlarımızda da rahatça yetiştirebiliriz. Eğer uygun koşulları sağlayabilirseniz meyvesini elde etmenizde kaçınılmaz olacaktır. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, evde ahududu yetiştirmek ile ilgili detayları anlattı.

EVDE AHUDUDU YETİŞTİRMEK

Ahududu bitkisi güney veya doğu cephesine sahip balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Hava sıcaklığının 15-25  ° С olduğu zamanlarda bakım sağlanmalıdır. 15 ° С den düşük sıcaklıklarda giderek verimli ve olumlu sonuç almak zorlaşacaktır.

Ahududu bitkisi organik maddelerce zengin, geçirgen, süzek, suyu bünyesinde tutmayan topraklarda yetişmeyi çok sever. Asidik toprakları sevdiği için ulaşabilirseniz eğer orman altı toprağı bitki bakımı için uygun olacaktır. Hazır paketlerde satılan torflu toprak karışımlarından da verim almanız zor olabilir. Bu nedenle organik bir bahçe toprağı bulabilirseniz daha iyi sonuç elde edersiniz.

Nemli ve geçirgen bir toprak elde edebilmek için organik maddelerce zengin toprağın içerisine perlit ve kum ekleyerek nem ve geçirgenliği arttırabilirsiniz. Kireçli topraklarda yaşamayı sevmez ve yine direk musluk suyu ile sulama yapmanızda bitkiyi mutsuz edecektir. Mutlaka oda sıcaklığında bekletilmiş, dinlendirilmiş su ile sulanmalıdır.

EVDE AHUDUDU BAKIMI (SAKSIDA)

evde ahududu yetiştirmek

Saksıda ahududu bakımda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biride kullanılacak olan saksının özelliğidir. Saksının alt tabanında birden fazla hava deliği olmalıdır. Yine saksının derinliği ve genişliği önemlidir. Bitki boyutuna göre eğer fideden yetiştirilecekse saksı temin etmeniz daha kolay olacaktır.

Ahududu bitkisi çokça türe sahiptir. Her tür, balkon bakımı için uygun değildir. Bodur türleri tercih etmeniz sağlıklı bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

TOHUMDAN AHUDUDU YETİŞTİRMEK

Ahududuyu tohumdan yetiştirmek zor olabilir ama denemek isterseniz çekirdeklerini nemli bir peçete içerisine yerleştirip kilitli bir poşet içerisinde filizlenmeye bırakabilirsiniz. Filizlenme gerçekleştikten sonra uygun bir saksıya aktarıp gelişimine şahit olabilirsiniz.

Eğer fideden yetiştirecekseniz öncelikle bitki boyutuna uygun bir saksı temin edin ve uygun toprak karışımını ekleyin. Fidenizi yerleştirdikten sonra toprakla kenarlarını destekleyin ve özellikle öğlenleri direk güneşin yakıcı etkisine maruz kalmayacağı şekilde balkonunuza konumlandırın. Gün içerisinde sabah ya da akşam güneşi alması bitki gelişiminde önemli rol oynayacaktır. Bitki yarı gölge bir konumda bakıma alınabilir.

Toprak nemini korumak önemlidir. Sulamalar yoğun şekilde olmadan toprak yüzeyi eşit ıslanacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Toprak nemi kontrol edilip bir sonraki sulama buna göre gerçekleştirilmelidir.

Ahududu bitkisi ne kadar yaş alırsa verimi de bir o kadar fazla olur. Eğer fideniz gençse meyve alabilmeniz zorlaşabilir. Fakat yaşlı bir fideyse ilk yıldan meyvesini alma şansınız yüksektir. 

Ahududu bitki meyve verdikten sonra meyve veren dalı kurur. Bu nedenle meyve veren dalı yaz bitiminde dipten budayabilirsiniz. Böylelikle bir sonraki yıl yeni sürgünler verecek ve yine taze meyvelerini garantilemiş olacaksınız.

Evde ada çayı yetiştirmek için yapılması gerekenler

Soğuk ahududu şerbeti nasıl yapılır? İşte kolay 5 dakikalık tarif

Ev yapımı meyveli dondurma tarifi: Lolibuz