Bodrum’da 2 katlı 100 yıllık taş evi gezdik

Ev turu: Bodrum’da 2 katlı 100 yıllık taş evi gezdik

Dört mevsim yaşanan müstakil evde, bahçeden gelen çiçek kokularıyla taze yapılmış çikolata kokusu birbirine karışıyor.

Mimar Müge Tulumcuoğlu’nun tasarladığı taş ev Bodrum’un Yahşi beldesinde. Ev sahipleri Isabella ve Ferit Bakioğlu çifti on dönümlük araziyi satın aldıklarında; üzerinde yıkıntı halinde yaklaşık yüz yıllık bir taş ev ve kocaman bir yabani antepfıstığı; menengiç ağacı da varmış.

Simetrik olarak tasarlanmış evin orta kısmında geniş bir teras bulunuyor. Eski taş ev sağlamlaştırılarak olduğu gibi bırakılmış. Binanın duvarlarında 30 cm. kalınlığında doğal Bodrum İmsik taşı kullanılmış. Terasın bir duvarına Kütahya çinisi el yapımı pano yerleştirilmiş. Demir mobilya, masa ve sandalyeleri ev sahibi tasarlamış.

Mimar eski ev ve ağaç merkezli bir tasarım fikri oluşturmayı düşünmüş. Bu fikir ev sahiplerinin de hoşuna gitmiş. Yeni ev, eski evi de içine alacak şekilde tasarlanmış.

İKİ KATLI TAŞ EVE MEYVE AĞAÇLARIYLA DOLU BAHÇEDEN GİRİLİYOR

Büyük bir ev isteyen ev sahiplerinin isteğine uygun şekilde tasarlanan iki katlı eve çeşitli meyve ağaçlarıyla dolu bahçeden giriliyor. Girişten büyük salona geçiliyor. Havuza dönük olan ve birkaç basamakla inilen kısımda oturma bölümü yer alıyor. Yan tarafta ise eski evin ocaklı salon bölümü bulunuyor. Bu bölümde zemine özel olarak yaptırılan, kalıplarla dökülüp pişirilmiş terracotta döşenmiş. Elektrik aksamı yenilenmiş; taş duvarların üzerine eski anahtarlarla çalışacak şekilde bakır borular döşenmiş.

Yeni ev, eski evi de içine alacak ve yaşatacak şekilde tasarlanmış. Bu evde taş ve ahşabın birlikteliği, çini, krom, boya gibi malzemelerle renkleniyor

Yine eski eve ait bir oda ise Ferit Bey’in çalışma odası olarak düzenlenmiş. Salonun diğer aksında yemek bölümü ve mutfak yer alıyor. Yeni evin oturma ve yemek bölümünde zemine seramik, mutfağın zeminine ise o bölgeden toplanan Gürece taşı döşenmiş.

Yaz günlerinde en serin yerlerden biri olan kameriyedeki masa ev sahibinin atölyesinin ürünü. Bu keyifli mekanın zemini de ahşap döşenmiş.

ODALAR

Eski evin duvarları mutfakla yemek bölümü arasında perde görevi görüyor. Bu katta tamamen kendi içinde ayrı bir daire olarak işlev gören bir bölüm daha var. Burada salon, yatak odası ve banyo bulunuyor. Zeminine bordo mermer döşenmiş ve tamamen ayrı bir daire olarak düşünülmüş bu kısımda yazları misafirler kalıyor. Üst katta ise Isabella’nın üç odalı ve banyolu çalışma odası ile bir suit olarak tasarlamış ebeveyn yatak odası ve banyo yer alıyor. Bodrum katında ise yine atölye, mekanik odası ve çamaşır odası bulunuyor.

Eski evin salonu olduğu gibi duruyor. Ocak, nişler ve taş sediriyle burası insana ev içinde müze varmış duygusu veriyor. Zemindeki terracotta’lar, çömlek ustası Bora’nın atölyesinde özel olarak yaptırılmış; kalıplarla dökülüp pişirilmiş. Eski evin pencere içleri duvar kalınlığıyla ilgili fikir veriyor.

Eski evin salonu olduğu gibi duruyor. Ocak, nişler ve taş sediriyle burası insana ev içinde müze varmış duygusu veriyor. Zemindeki terracotta’lar, çömlek ustası Bora’nın atölyesinde özel olarak yaptırılmış; kalıplarla dökülüp pişirilmiş. Eski evin pencere içleri duvar kalınlığıyla ilgili fikir veriyor. Ebeveyn banyosu ile diğer banyolarda Kütahya çini seramikleri kullanılmış. Duvardaki çiniler ve tavan kubbesinden süzülen renkli ışıklarla da hamam havası yaratılmak istenmiş.

Salondan terasa çıkılıyor. Merdiven korkuluğundaki uçuşan kromdan kurdelalar mimarın, avizeler ev sahibesinin tasarımı.

Yemek bölümü ve mutfak aynı aksta yer alıyor; eski evin duvarları mekânları birbirinden ayırıyor. Yemek bölümünün zemini stili tamamlayan bir seramik türü ile döşenmiş.

Mutfak dolapları ve ocağın bulunduğu ada, marangoz atölyesine yaptırılmış. Mutfağın zeminine Gürece taşı döşenmiş.

Salonun duvarları patine boyayla boyanmış. Zemine seramik döşenmiş. Duvarları süsleyen tablolar Leonara Zimmermann, Ronaldo ve Larysa imzalı.
Ebeveyn banyosu ile diğer banyolarda Kütahya çini seramikleri kullanılmış. Duvardaki çiniler ve tavan kubbesinden süzülen renkli ışıklarla da hamam havası yaratılmak istenmiş.

Bodrum Bitez’de 70 yıllık taş evdeyiz: Nostalji yüklü yaşam alanları

Perili ev! İzmir’de bir köydeki taş evi gezdik

Harabe haldeki taş evi yeniledi! Öncesi-sonrası fotoğraflarla ev turu