Ev bitkilerinde yaprakların sararmasının 6 yaygın sebebi

Ev bitkilerinde yaprakların sararmasının 6 yaygın sebebi

Ev bitkilerinde yaprakların sararmasının nedenlerini biliyor musunuz? Ev bitkilerinizdeki yaprakların sararması pek çok farklı sebepten olabilir. Bazen bunun sebebi açıktır ve kısa sürede teşhis edip düzeltebilirsiniz. Sorunun daha gizemli olduğu zamanlar da olabilir. Bu durumlarda bitkinizde iyileşme görene kadar her seferinde bir şeyleri değiştirmeniz gerekebilir.

Sorunu düzelttikten sonra bile, sararan yaprakların zamanla düşmesi normaldir. Bitki sağlığına kavuşursa, bu yaprakların yerini yenileriyle dolduracaktır. Bitki bakımı her zaman sabır ister. Yaprakların sararmasına neden olan sebepleri öğrenmek ve ortadan kaldırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın ve bekleyin.

SULANMA STRESİ

Ev bitkilerinde yaprakların sararması

Bir bitkinin yaprakları sarardığında aşırı sulanma veya su altında kalma en yaygın suçlulardır. Saksı bitkilerine sadece bitkinin ihtiyacı kadar su vermeniz çok önemlidir. Sarı yapraklı bir bitkiniz varsa saksıdaki toprağı kontrol edin. kuru mu ıslak mı?

Bitkiler yeterince su almazlarsa da, suyu korumak için terlemeyi  (esas olarak bir bitkinin terleme yolu) önlemek için yapraklarını dökerler. Yapraklar dökülmeden önce sararırlar. Toprak kuruysa ve bu oluyorsa, bitkinin düzenli bir sulama programına başlatın.

Çok fazla sulama da yapraklara zarar verebilir. Toprak iyi drene olmadığında, aşırı dozda su toprakta su birikmesine neden olur ve kökler kelimenin tam anlamıyla boğulabilir. Oksijen olmadan kökler ölmeye başlar.

YAŞLANMA

Birçok bitki yaşlandıkça alt yapraklar sararır ve düşer. Bu sadece büyümelerinin normal bir parçasıdır. Bu durumda, endişelenmeyin. Bitki çok uzun boylu hale gelirse, yeni dalları ve yaprakları teşvik etmek için ana gövdeyi budayabilirsiniz.

SOĞUK HAVA AKIMI

bitki yapraklarında sararma

Tropikal bitkiler üzerindeki soğuk hava akımı genellikle yaprakların sararmasına ve düşmesine neden olur. Bu, yapraklarda tamamen kararma veya damarlar arasında soluk, şeffaf noktalar oluşmasına neden olacak yoğun soğuğa kısa süre maruz kalmaktan farklıdır.

Bitkiniz yazın bir klimanın veya kışın cereyan eden bir pencerenin yakınındaysa, onu daha az esintinin olduğu bir yere taşıyın. Sarı yaprakların fazlalaşıp fazlalaşmadığını görmek için bir gözünüz üzerinde olsun. Nemi artırmak için kışın bitkilerinizi spreylemek de iyi bir fikirdir.

IŞIK EKSİKLİĞİ

bitki yapraklarında sararma

Çok az ışık alan bitkiler, genellikle yapraklarını dökmeden önce alt yapraklardan sararmaya başlar. Sorununuz buysa, arayabileceğiniz bir ipucu var.

Işık eksikliğinden sararmış bir bitki, genellikle ışık kaynağından uzakta olan taraftan sararmaya başlar. Örneğin, pencerenin yanındaki yapraklar tüm ışığı alıyorsa sararma yoktur. Bunu düzeltmenin en etkili yolu, bitkinizi haftada bir kez biraz çevirmektir, böylece tüm taraflar doğal ışığa erişebilir.

Evinizde pencereden doğal ışığın gelmesi zorsa – özellikle kışın – bir veya iki yapay bitki ışığı takmanız gerekebilir.

BESİN EKSİKLİĞİ

Bitki, ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almıyorsa , bitki yaprakları da sararabilir. Sert su kullanıyorsanız veya azot eksikliği varsa, sararma sudaki çok fazla kalsiyumdan kaynaklanabilir.

Sorun buysa, bitkinin ilk olarak üst yaprakları sararır. Diğer durumlarda, sararmada alışılmadık bir desen fark edebilirsiniz. Örneğin damarlar, aralarındaki doku sararırken koyu kalabilir.

Bir bitkinin ihtiyaç duyduğu besinler türlere göre değişir ve bazıları diğerlerinden daha seçicidir. Sorunu doğru bir şekilde denemek ve teşhis etmek önemlidir, aksi takdirde eski sağlığına geri getirmek isterken bitkiyi öldürebilirsiniz.

Evde toprak testleri için küçük bir toprak kiti satın alabilirsiniz. Bitkinizin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyebilmek büyük ölçüde yardımcı olacaktır. 

VİRAL ENFEKSİYON

Ev bitkilerinde yaprakların sararmasının

Bitkinizde viral bir enfeksiyon varsa, bitki boyunca yapraklar üzerinde sarı lekeler görünebilir. Buna, deforme olmuş yapraklar ve gövdeler ile renksiz çiçekler eşlik edebilir.

Bitkilerdeki viral enfeksiyonlar tedavi edilemeyebilir ve yakınındaki tüm duyarlı bitkileri enfekte edebilir. En kısa sürede hasta bitkiyi, bitkilerin geri kalanından uzaklaştırmalısınız. Yayılmanın kontrol altında olup olmadığından emin olmak için komşu bitkileri kontrol edin. 

Bitkiyi kurtarmak için adımlar atabilirsiniz, ancak önce enfeksiyonun ne olduğunu tanımlamaya çalışmalısınız. Bazı ilaçlar mantar öldürücüler içerirken, bazıları bitkinizin sağlıklı kalan alanlarını kurtararak çoğaltmanızı gerektirebilir.

İkinci seçenek acı verici olsa da, kurtaramayacağınız bitkileri atmak zorunda kalabilirsiniz. Diğer bitkilerde kullanmadan önce budama aletlerini veya kapları yıkayın ve sterilize edin.

Ev bitkilerinde yaprakların sararmasının nedenleri bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Bitkilerde bir sorun olduğunu anlamanın yolları