Eşyalar insan olsaydı?

Evdeki eşyalar birer insan olsalardı, bunlar hangileri olurdu?

KÜTÜPHANE
Bilge, olgun bir büyükbaba olurdu. Bilgisiyle aydınlatır, Güven verir, Küçüklere sahip çıkardı.

Kitabın icadından bu yana, evlerde farklı formlarda ve büyüklüklerde var olması, kütüphaneye ayrıca asırlık bir çınar gibi eski ve güçlü bir etki yüklemiştir ki, bu yüzden büyükbabaya benzer. Kütüphanenin evin içindeki  konumu ve büyüklüğü diğer eşyaların da yerleşimine yön verir; en uzun duvarı kaplayan bir modelle, köşeye yerleştirilmiş bir kütüphane oturma alanının konumunu değiştirebilir. İçi kitapla dolu, büyük bir kütüphane, evin en iddialı görüntüsünü, başka bir bakış açısıyla odak noktasını oluşturur. Büyük boyutlu ve ağır kitapları alt raflara, küçük olanları üst raflara yerleştirmek estetik bakış açısından öte, bu heybetli mobilyanın uzun yıllar kitapları aynı sağlamlıkla taşıyabilmesi için teknik bir stratejidir. Hatta, eğer mümkünse, kütüphanenin, kitapların zamanla sığmama ihtimali düşünülerek, yeni üniteler eklenebilir şekilde tasarlanmış olması en ideal bakış açısıdır.

MERDİVEN
Müşfik, cesaret veren bir baba olurdu. Hedefe ulaşmak için yardım eder, Çaresiz hissedince güç verir, Başarmak için cesaretlendirirdi.

Genellikle çok katlı evlerin içinde bağlayıcı mimari bir öğe olarak kullanılan merdiven, evin sabit mobilyası gibi düşünülebileceği gibi, mekan düzenlemesinde kullanılan portatif modelleri evin babası gibi her şeye ulaşmaya yardım eder. Mimari öğe olan merdivenler için bir mimar danışmanlığı şarttır; zira merdivenler ev sahibinin tarzına uygun olarak cam ya da klasik ahşap malzemeden, kıvrımlı, düz formlardan, mekanın ortasında ya da köşesinde konumlanmasına kadar bir uzmanlık işidir.

KOMODİN
Toparlayıcı, sahiplenen bir anne olurdu. Neyin nerede olduğunu bilir, Her zaman derli toplu görünür, Herkesi bir araya toplardı.

Başka malzemeler ve başka formlarla da olsa, dünyanın her yerinde, üzerine saat, aydınlatma, çekmecelerine çorap, çamaşır, yerleştirmek için kullanılan komodin, hem evrenselliği, hem de derleyip toparlayıcılığı bakımından bir anneye benzer. Klasik ya da modern, raflı ya da çekmeceli, açık ya da koyu renkli fark etmez, her yatağın yanına bir komodin gerekir. Yatağın yüksekliğine, mekanın genişliğine göre ölçüleri belirlenen komodinler, ihtiyaca göre derin ve büyük seçilebilir. Zira, kimileri için şifoniyer ve benzeri başka bir yardımcı mobilya yerine yatağın iki başına hem el altında olması gerekenleri üzerine yerleştirmek hem de çekmeceleri birer depolama alanı olarak kullanılabilir. Genellikle az eşya tercih edenler için bu sadeleşme işe yarar bir çözümdür. Hatta bol çekmecesiyle aynı zamanda bir dolap işlevi de gören komodinlere ayna ekleyerek, küçük bir tuvalet masasına dönüştürmek de mümkün olabilir.

HAZIRLAYAN ASLIHAN IŞIN KOTAMAN