Endüstrinin sanatla buluşan yüzü

1920’li yılların sonuna doğru Fransa’da doğan, Art Nouveau’nun hemen ardından gelen bu akımın farkı el emeği yerine endüstriye dayalı formların hakimiyeti. Geometrik desenlere gotik süslemeler eşlik ediyor. Akım 1930’lardan sonra mimariyi süslemek yerine işlevselliği öne çıkartan stillere değer verilmesiyle son bulmuş.

Öne çıkan detaylar
Art Deco tarzının en belirgin detayları yuvarlatılmış köşelerle keskin ve dikey çizgilerin buluşması. Kübist mobilyalar, tablolar, egzotik ağaçlar, plastik objeler ve krom aksesuarlar ağırlıklı olarak kullanıyor. Oldukça süslü ve şık bir stil olan Art Deco’nun ilham kaynağı geometrik detayların yanı sıra çiçek, yaprak, kuş hatta böcek gibi doğal unsurlar.
~
Stili uygularken
Stili evinizde uygularken yaşam alanlarınızda modern mobilyalara yer verebilirsiniz.
Ayrıca teknolojik tasarımlardan da yardım alınabilir. Baskı tekniği çalışılmış tekstiller ya da duvar uygulamaları şık efektler yaratır. Aydınlatma seçimlerinde Çarliston stilinden esinlenerek kat kat ya da sarkıt süslemeli ve ikonik modellere yönelebilirsiniz. Ancak akımın hatları sert olduğundan bunu yumuşak çizgilere sahip mobilya ve dokulu tekstillerle kırmaya özen gösterin. Böylece mekanlar çok daha konforlu ve sıcak görünecektir. Parlak ya da mat krom, eskitme pirinç, ahşap kaplamalar, ışıltılı lame ve dore süslemeler stilde en sık kullanılan detaylar.
Art Deco’da floral desenlere fazla yer yok bu yüzden eğer nostaljik vintage stilini seviyorsanız Art Deco size göre değil. Gül ağacı gibi koyu renkli ahşap mobilyaları, geometrik desenli tekstillerle ve siyah, bordo, kırmızı ve yeşil tonlarında aksesuarlarla birlikte kullanabilirsiniz.

Art Deco nasıl doğdu?
Adını 1925 senesinde yapılan Exposition Internationale des Arts Décoratifset Industriels Modernes (Uluslararası Modern Dekoratif ve Sınai Sanatlar) sergisinden alan ve Art Nouveau’nun hemen ardından çıkan bu akım el emeği yerine sanayiye dayalı ürünler kullanıyor. 1930’larda son bulsa da 1960’lı yıllarda yeniden itibar görmeye başladı. İlk büyük örneği Eliel Saarinen’in Helsinki Garı olan stilin diğer mimari örnekleri Ankara Tren Garı, Chrysler Binası, Rockefeller Center, Empire State Binası’dır.