En hızlı büyüyen bitkiler nelerdir? Evde yetiştirilebilen, hızlı büyüyen 10 çiçek

Son güncelleme:

En hızlı büyüyen bitkiler listemizde, birbirinden güzel çiçekler var. Evde yetiştirebileceğiniz bu bitkiler, diğer pek çok türe göre daha hızlı büyüyor. İşte 10 farklı çiçek…

1- KALANCHOE

kalanşo-nasıl-çiçek-açar

Kalanchoe bitkisi Türkçe’de bilinen adıyla ‘Kalanşo’ renkli çiçekleriyle mevsimin en sevilen bitkileri arasında yer alıyor. 

Kalanşo bitkisi turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi renkte açan çiçekleriyle evlere yakışan en güzel bitkilerden biridir.Sukulent ailesine aittir. 

Aydınlık ve havadar ortamları çok sever. Eğer ev içerisinde bakacaksanız mutlaka düzenli havalandırılan bir oda tercih etmelisiniz. Ayrıca ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktada bakmalısınız (kalorifer, soba gibi). Aydınlık ortam olarak filtrelenmiş gün ışığı tercih etmelisiniz. 

Kalanşo çiçeklerini sonbahardan ilkbahara kadar açar. Fakat yazın çiçek açmaya bir süre ara verir. Sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir.

Detaylar:

2- YILBAŞI ÇİÇEĞİ

yılbaşı çiçeği bakımı

Kış mevsiminde bakabileceğim çiçekli bir bitki var mı? diye merak ediyorsanız evet var. Hemde öyle güzel çiçeklerini açıyor ki büyülenmemek elde değil. Hatta yılın ilk günlerinde açtığı çiçekleri ile sizi karşılayan harika bir bitki yılbaşı çiçeği. Yetiştirmesi de çok kolay olan ender bitkilerdendir. Asıl ismi schlumbergera’dır. Kaktüsgiller ailesine aittir.Fakat kaktüslerin çoğundan bakımı biraz daha farklıdır. 

Yaprakları sulu ve diridir

Yılbaşı çiçeği, doğal ortamında yani Brezilya’nın tropikal/ subtropikal geçiş bölgesinde bulunan, yoğun nemli yağmur ormanlarında yaşar. 

Aralık ayından şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilir ama yazın kesinlikle öğle vakti direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Oda ısısında tomurcuk sayısı çok, çiçek ömrü ise kısa olur. 

Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır.

Detaylar:

3- TELGRAF ÇİÇEĞİ

telgraf çiçeği bakımı

Geçirgen ve hafif gevşek toprakta daha iyi gelişir. Yarı gölge ve doğrudan güneş almayan yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Sabah ve akşam güneşi alırsa güzel yetişir.

Sulama sık sık değil arada bir saksının altından su gelinceye kadar yapılmalıdır. Su saksının içinde kalmamalı ve çürümeye neden olmamalıdır.

Çelik ile üretilebilir. Nisan ile Eylül ayları arasında çoğaltılması gerekir. Sürgün uçlarından alınacak 5 ila 8 cm uzunluğundaki çelikleri küçük saksılara diktiğinizde, gölge bir alanda 2-3 hafta içerisinde köklenecektir.

Detaylar:

4- BUZ ÇİÇEĞİ

En hızlı büyüyen bitkiler

Buz çiçeği az bakım gerektiren ve su almayan bahçeler için ideal bitkilerden biridir. Latince ismi Aptenia cordifolia’dır. “Aptenia” cinsi, kanatsız (“apten”) anlamına gelen Latince kelimeden türetilmiştir.

Buz çiçeği (Mesembryanthemum cordifolium) tam güneş alan alanlarda sağlıklı bir gelişim ve yayılım gösterir.

İyi drene edilmiş, kumlu toprak karışımlarında sağlıklı bir gelişim gösterir. İyi drenaja sahip toprak karışımı ve kullanılan saksı seçimi bitkinin sağlıklı yaşaması için önemli noktalardır.

Buz çiçeğinin bulunduğu toprak kurudukça sulaması yapılmalıdır. Buz çiçeği ısıya, kuraklığa ve tuza dayanıklıdır.

Detaylar:

5- GUZMANYA

guzmanya bakımı
Guzmanya

Guzmanya bitkisi görselliği ile iç mekanlarda tercih edilen bir bitkidir.

Guzmanya bitkisi aydınlık ve havadar ortamları sever. Bulundupu ortam düzenli havalandırılmalıdır. Filtrelenmiş gün ışığı sever.

Cereyan-esinti, başka cisme temas gibi durumlarda yapraklarında küçük kurumalar meydana gelir. Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılmalıdır. 

Aşırı sıcak ve soğuk ortamları sevmez. 

Yaz aylarında kırmızı çiçeğini açar.

Toprak nemi kontrol edilerek ve toprak eşit ıslanacak şekilde yapılmalıdır.

Detaylar:

6- ŞEFLERA

En hızlı büyüyen bitkiler
KOÇ – Şeflera

Şeflera bitkisi birçok evde bakımı sağlanan sarmaşıkgiller ailesinin bir üyesidir. Bakımı doğru şekilde yapıldığında ve bitki ortam koşullarını çok severse bitkinin boyu 70 cm ve 130 cm arasında değişir.

İç ve dış mekanda bakımı rahatlıkla sağlanabilir.

Şeflera bitkisi, dolaylı yoldan filtrelenmiş gün ışığı almayı çok sever. Filtrelenmiş gün ışığını perde arkası ışığı ile sağlayabilirsiniz.

Bulunduğu ortamın sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Işığa doğru meyillendiği için düzenli olarak bitki yönü kendi ekseni etrafında döndürülmelidir. Böylece bitki formu eşit 

Hava akımı, cereyan, esintiye maruz kalmayı sevmez. Yine kalorifer, klima, soba gibi kaynaklara yakın bakım sağlanmamalıdır.

Saksı olarak alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip saksı tercih edilmelidir. Şeflera için plastik saksı tercih edebilirsiniz.

Şeflera bitkisi toprağı suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, süzel, taneli yapıda olmalıdır. Organik toprakları çok sever.

Detaylar:

7- AŞK MERDİVENİ

En hızlı büyüyen bitkiler
Aşk merdiveni

Aşk merdiveni (Nephrolepis) nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca sulayın. Kış aylarında daha daha az su verin. Nisan-ağustos aylarında 15 günde bir gübrelemeyi ihmal etmeyin. Bitkiyi çoğaltmak için bitkinin köklerinden ayırma yöntemi idealdir.

Aşk merdivenin çoğaltılması köklerden ayırma yöntemiyle yapılabilir. Aşk merdiveninin toprağı kuru kalmayacak şekilde sulanmalıdır. Ancak sularken dikkat edilmelidir. Çünkü sulamanın fazla olması ve saksıda su birikmesi, yapraklarının sararmasına neden olur.

Detaylar:

8- ANTORYUM

Antoryum haftalarca süren kalp şeklindeki çarpıcı kırmızı veya pembe çiçeklere sahiptir. Çok fazla parlak, dolaylı ışığa ihtiyacı vardır. Asla doğrudan güneş ışığı almayı sevmez. Sulamalar arasında toprağın biraz kurumasını bekleyin.

Detaylar:

9- SPATİFİLYUM

barış-çiçeği-bakımı Spathiphyllum
Barış çiçeği (Spathiphyllum)

Spatifilyum parlak yaprakları ve kaşık şeklindeki ilginç beyaz çiçekleriyle her ortama stil katar. Düşük ila orta ışık koşullarında iyidirler. Ancak parlak ışıkla daha iyi çiçek açarlar. Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir.

Detaylar:

10- DUA ÇİÇEĞİ

En hızlı büyüyen bitkiler
Dua çiçeği

Dua çiçeği, geceleri şeklini fiziksel olarak değiştirir. Adeta dua eden bir kişinin ellerini andırır. 

Dua çiçeği, hassas yapraklara sahiptir. Sıcak havaları sever. Fakat soğuk havadan çok çabuk etkilenir.

Dua çiçeği, ortam olarak yarı gölge alanları sever.

Detaylar:

Pencere önünde yetişen çiçekler: Birbirinden renkli 11 çiçek

Enerji veren bitkiler nelerdir? Bu bitkileri evinizde yetiştirebilirsiniz