Ege’de mavi düşler

Mimar Ebru Erol’un tasarladığı ev Bodrum Ortakent’te konumlanıyor. Ege mavisi tavanları, gömme dolapları, eski usul rafları ile dikkat çeken mekanlar, geleneksel mimariye selam gönderiyor!
Mimar Ebru Erol, Bodrum Yarbasan Evleri Sitesi’nde yer alan müstakil evi tasarlarken geleneksel yöntemlerle üretimin mümkün olabileceği ve aynı zamanda ihtiyaç duyulan tüm konforun da sağlanabileceği fikrinden yola çıkmış. Geleneksel Türk Mimarisi’nin yanı sıra Ege Adaları ve Akdeniz Mimarisi’nin de izlerini taşıyan eski  Bodrum evlerinde musandıralı, sakız ve kule tipi olmak üzere 3 tip ev bulunuyor sitede. Rum kökenli bir kelime olan musandıra; “evlerde yatak yorgan konulan yer; yüklüğün üstündeki boşluk; tavan arasındaki küçük oda, sandık odası” gibi anlamlara geliyor. Bahçe içinde yer alan ve önünde oval bir havuz bulunan bu ev de  musandıralı ev diye adlandırılıyor ve bu tarz evlerin geleneksel özelliklerini taşıyor. İki katlı eve üstü kapalı bir terastan giriliyor. Teras sıcak yaz günlerinin en serin köşesi. Burada bir duvara ocak tasarlanmış. Hemen girişte yer alan odanın zemini ahşap ve burası ana salon olarak kullanılıyor. Burada da bir duvarda ocak ve üzerine  duvar boyunca uzanan raf yapılmış. İki basamakla inilen bölümde mutfak bulunuyor. Mutfakla salon arasına üzeri masa olarak kullanılan bir dolap tasarlanmış. Mutfağın yanında misafir tuvaleti yer alıyor, içerisine bir de duş bölümü yapılmış. Merdiven altı ise dolap olarak değerlendirilmiş. Üst kata ahşap merdivenlerle çıkılıyor. Burada ikinci bir salon bulunuyor. Bu mekânda da bir ocak var. Duvarlarda yer alan, geleneksel evlerde de örneklerini gördüğümüz niş ve raflar oldukça kullanışlı. Bu katta ayrıca iki tane yatak odası yer alıyor. Gömme dolaplar sayesinde odalar az eşyalı ve ferahlar. Bu katta da geniş bir banyo bulunuyor.

Eski evlerde depo, ambar ve kiler olarak kullanılan ve evin hemen girişinde yer alan oda, bu evde salon olarak kullanılıyor. Duvara yapılan ocağı ya da yerel ağızla söylersek “dumanlığı” Kavaklıdere Köyü’nden ustalarla birlikte mimar tasarlamış. Bu mekân ile mutfak arasında masa olarak da kullanılabilen ve “yüklük” denilen ahşap dolaplar tasarlanmış. Eski evlerde kullanılan ve duvar boyunca uzanan kerevetlerin yerini Çukurcuma’dan seçilmiş koltuklar almış.

Musandıra genellikle yüklük anlamında kullanılıyor. Bodrum’da ise evin tavan arasında yer alan odaya bu ad veriliyor. Musandıralı oda olarak düşünülmüş ebeveyn yatak odasında tavan beyaz ve Ege mavisine boyanmış. Zemini ahşap olan mekânın iki duvarında gömme dolaplar yer alıyor. Yöre kadınlarının başörtüsü yapmak için kullandığı zarif desenli ince koton kumaştan perde yapılmış; kumaş Bodrum pazarından alınmış. Resimler yörede yaşayan sanatçıların fırçasından çıkmış.


Mutfak evin giriş katında yer alıyor. Seramik sanatçıları Esra Çalışkanve Gezin Kurtaran şantiyede kurulan atölyede tüm mutfak, banyo, çeşmebaşı seramikleri ve birçok aydınlatma üretimini birliktegerçekleştirmiş. Zemine atölye üretimi karo mozaik döşenmiş; karolarİlker Çalışkan’ın tasarımı.