ÇOCUK-ODASI
ÇOCUK-ODASI

Dört adımda daha pratik, daha kullanışlı ve stil sahibi bir çocuk odası

Son güncelleme:

Sadece dört adımda daha pratik, daha kullanışlı ve stil sahibi bir çocuk odasına sahip olabilirsiniz.

Evde vakit geçirdiğiniz uzun dönemde odaların kullanımından renk ve desene, mobilyadan aksesuara pek çok şeye daha dikkat eder olduk. Hal böyle olunca da zamanında severek aldığımız şeyler belki de gözümüze gereksiz ve fazla gelmeye başladı. Hele iş çocuk odası dağınıklığına gelince, işlevsellik ve düzen daha çok önem kazandı. Aslında pratik, kullanışlı ve şık bir çocuk odası için sadece dört adım yeterli.

BİRİNCİ ADIM: BOŞALTIN, TEMİZLEYİN VE BOYAYA HAZIRLAYIN

İşe başlamadan önce pastel ya da gökkuşağı gibi bir renk konsepti oluşturun; orman, çiçek ya da uzay gibi bir tema belirleyin. Bunu yaparken de çocukları işin dışında bırakmayın. Onlara danışın, sevdikleri kitapları, çizgi karakterleri öğrenin. Hangi renk ile daha iyi hissettiklerini sorun ve tüm bunları dahil etmeye çalışın.

Odayı boşaltın ve boyaya hazırlayın: Önce odayı köşe bucak temizleyin. Sonra mevcut eşyaları çıkarıp boşaltın.

Çıkanları üçe bölün: Saklanacaklar, bağışlanacaklar ve geri dönüştürülecekler. En son perdeleri çıkarın ve rayları sökün.

Listeleyin: Kullanmaya devam edenleri listeleyin ve tek tek inceleyin. Bu bir konsept oluşturmadan önce fikir sahibi olmanızı sağlar. Hatta mevcut halınız, tablo ya da bir aydınlatma da ilham kaynağı olabilir.

Temizlik yapın: Boşalan odada köşe bucak temizlik yapın. Duvar, süpürgelik ve varsa kartonpiyerleri de silin. Çatlak ya da delikleri doldurun ve eğer varsa pürüzlü yüzeyleri, süpürgelikleri, sabit dolapları ve kapıları zımparalayın.

Metal karyolanızı parlak sarı ile boyayıp kızınıza armağan edebilirsiniz. – domayneonline.com.au

İKİNCİ ADIM: ARAŞTIRIN VE SATIN ALIN

Boya malzeme ve seçimleri: Yarı mat saten boya yüzeydeki kusurları mükemmel gizler. Bu yüzden hızlı bir revizyon için doğru seçim. Yarı parlak ve parlak boyalar ise süpürgelik ve kirişler için daha iyidir.

Perdeler değişiyorsa: Hemen her ölçüde bulabileceğiniz hazır perdeler en kolay çözüm. Üstelik hem ray hem de rustik için koton, keten, saten, dertsiz gibi birçok kumaş alternatifi mevcut.

Mobilya, aksesuar ve tekstiller: Mevcut mobilyalar kullanılıyorsa yeni konsept için boyamak veya dönüştürmek hesaplı ve akıllıca bir uygulama. Böylece bütçenizi tamamlayıcı mobilya, aksesuar ve tekstiller için harcayabilirsiniz. Sadece yeni tekstiller bile odanın atmosferini tazelemeye yeter. Yeni bir aydınlatma,neşeli yer minderleri ve yastıklar ile odaya yeni bir kimlik kazandırın.

Boyarken dikkat: İşe tavandan başlayın ve varsa kirişleri maskeleme bandı ile örtün. Daha sonra duvarlara geçin. Oluşan fırça darbeleri ve rulo izlerini önlemek için boyayı tek seferde ve önceki kurumadan hızlıca sürün. Son olarak süpürgelik ve kirişleri yarı mat veya parlak boya ile boyayın. Net ve hatasız köşeler için her köşeyi maskeleme bandı ile bantlayın.

ÜÇÜNCÜ ADIM: DİKKAT ÇEKİCİ KILIN

Dekoratif detaylar: Tavan ve duvarlara son katı uygulayın, kurumaya bırakın. Eğer tek duvarda kağıt ya da pano uyguluyorsanız, yeni boyanmış duvarlara zarar vermemek için kurumasını bekleyin. Boya ile dekoratif desenler oluşturmayı planlıyorsanız, önce tüm duvara ana renginizi sürün. Daha sonra deseni maskeleme bandı ile kapatarak ve her seferinde bir motif olacak şekilde tek tek boyayın.

Mobilyalar, aksesuarlar: Mevcut mobilya ve aksesuarlarınızı da boyayarak yeni konsepte uydurmak istiyorsanız, bu işlemi oda dışında hatta ev dışında açık alanda yapın ve tamamen kurumadan içeri almayın. Duvar renkleriniz pastel tonlarsa mobilyaların bazılarında da aynı rengin parlak bir tonunu kullanabilirsiniz. Bunun tam tersi duvar renkleriniz çok çarpıcı ise mobilyalar natürel ahşap ya da beyaz kalabilir. Çocuk odasında fazla renk karmaşa yaparak dikkat dağıtır. Bu yüzden limitiniz en fazla üç renk olsun.

DÖRDÜNCÜ ADIM: SON DOKUNUŞLAR…

Eskiler ve yeniler bir arada olsun: Odayı yerleştirme işine boya işleri tamamen bittikten ve her şey iyice kuruduktan sonra başlayabilirsiniz. Eğer yatak, dolap ve şifoniyer gibi mobilyaları yenileyerek tekrar kullanıyorsanız işe önce bunları yerleştirerek başlayın. Yeni aldıklarınızı daha sonra ihtiyaca göre ekleyin. Bir süre odadan uzaklaşın ve kapıda durup içeri bakın. Gözünüze hoş gelmeyen ya da fazlalık gibi duranları kullanmayın. Belki de yeni aldığınız şeylerden birkaçı fazla gelecek ve iade etmek isteyeceksiniz. Problem olmaması için yeni aldıklarınızın etiketlerini çıkarmayın ve paketleri/ kolileri atmayın.

O zaman yerleşim başlasın: İşe ilk önce halıyı sererek başlayın ve daha sonra mobilyaları yerleştirin. Çünkü halı mobilyaları tam olarak nereye koyacağınız fikrini verir. Sonra perde rayını ve perdeleri takın. Duvarları süsleyin ve en son yastık, minder gibi dekoratif tekstilleri ekleyin.

Onları da dahil edin: Çocukların da işe dahil olması odayı nasıl daha pratik biçimde kullanacakları hakkında hem onlara hem size fikir verir. Ayrıca sevdiği aksesuarları, oyuncakları kendileri yerleştirirlerse oda onlar için çok daha özel bir alan haline dönüşür ve daha çabuk benimserler. Böylece siz de evin geri kalanının tadını çıkarabilirsiniz.