Son güncelleme:

Dar, eğri ya da küçük… Evin her metrekaresinden yararlanarak alan kazandıran yere özel tasarlanmış mobilyalar nasıl üretilmeli, nelere dikkat edilmeli?

Yere göre tasarlanıp üretilen gömme mobilya sistemleri, dağınıklığı ortadan kaldırırken evdeki her alandan optimum şekilde yararlanmanızı da sağlıyor. Hayat kurtaran bu sistemleri planlayıp uygularken dikkate alınması gereken pek çok nokta ve ince detay var.

Üstteki görsel: Pax yere özel modüler dolap sistemi, Ikea.

NEDEN YERE ÖZEL MOBİLYA?

Sadece yerden tasarruf sağladığı için mi? Hayır, şık ve temiz bir görünüm kazandırdığı, dekorasyon stilinizi desteklediği için de doğru bir uygulama, Ayrıca bu konuda pek çok iyi fikir ile yaratıcı da olabilirsiniz. Çoğu evde, özellikle de eski binalarda duvarlar simetrik olmayabilir, hatta bazılarında gözün algılamadığı, belli belirsiz bir eğrilik bile vardır. Kapı ve pencereler, süpürgelikler, kiriş ve alçak tavan gibi mimari deformasyonlar barındıran bu tip evlerde hazır mobilyalar hiçbir yere net olarak oturmaz veya sığmaz. Solo mobilyalar bu tip mimari sorunları daha hızlı biçimde kamufle etse de boşluğa ya da duvar önüne tam sığan yere özel kusursuz bir tasarım ile istediğiniz kullanım ve yerleşime kavuşabilirsiniz. Bir başka bakış açısı da temizlik için pratik bir çözüm sunması. Çünkü gömme mobilyalarda dolap altı ya da yan boşluk kalmaz ve bu da toz, kir birikmesi gibi sorunları bertaraf eder. Yere özel mobilyalar evlere kalıcı olarak da değer katar, kullanım verimini artırır, mekanların daha tertipli, olmasını sağlar ve hatta daha hızlı satılması ya da kiralanmasına da olanak tanır.

BİR GARDIROPTAN FAZLASI

Gömme dolap kapaklarında standart menteşeli olanlar en sık tercih edilenler. Ancak dar alanlar için sürgü kapılar kullanışlı ve daha çağdaş bir görünüm sunuyor.

Yere özel mobilyalar yatak odalarında gardırop olmanın dışında evin salon, oturma ve çalışma odası, antre ve banyo gibi daha trafikli alanlarda da hayat kurtarıyor. Örneğin yatak odasındaki gömme dolap sistemine yatak, şifonyer veya küçük bir masa entegre edilebilir; banyodakine ise kapak üstü ayna, kapak içi ekstra raflar, saç kurutma makinesi prizi gibi fonksiyonel detaylar ekleyerek işlevsellik kazandırır. Aynı şekilde salon ve oturma odasında gömme ışıklarla kullanışlı bir okuma köşesi; nişlere raflar, çekmeceler ve şarj cihazı prizleri gibi tıpkı otellerde olan sistemler de entegre edilebilir. Gömme mobilyaları solo ünitelerle birlikte kullanarak farklı dokular kazandırmak ve değişken yükseklikler oluşturmak mekanları tekdüze havasından kurtararak dinamik bir görünüm kazandırır.

DENGELİ MODÜLASYONA DİKKAT!

Oturma odasında kurgulanan bir dolap sisteminde açık raflar ve kapalı bölümleri birlikte kullanmak görsel denge sağlar. Ama rafları düzenli tutamazsanız ortam kaotik görünebilir. Katlanır ve kayar kapaklar da dağınık alanları gizlemek için iyi bir seçenek. En kullanışlı, yaygın olan tasarım alt ve üstte kapaklı dolapların, ortada ise açık rafların olduğu kurgu. Bu tarz yekpare üniteler için açık ve aydınlık renkler tercih edin. Böylece hem odayı boğmaz ve karartmaz hem de farklı stilleri kolayca adapte edebilirsiniz. Eğer şömine veya televizyonun bulunduğu duvara yaptırmayı planlıyorsanız entegre bir kitaplık ile işlevini artırabilirsiniz. Evin mimarisine uygun bir tasarım seçerek dolabın sanki hep oradaymış, eve aitmiş gibi durmasını sağlamaya özen gösterin.

DEKORATİF OLUN

  • Kır evi gibi geleneksel stilde, çerçeveli kapakların modası hiç geçmez.
  • Klasik bir tasarım modern formlu kulplar, hatta farklı bir renk dokunuşu ile çağdaş stillere adapte edilebilir.
  • Açık raf modüllerinin arka panellerini, bazı kapakları aynı rengin koyusuna, daha parlak ya da tamamen farklı bir tonunda boyayarak kontrast renk geçişleri ile mekanı canlandırabilirsiniz.
  • Farklı malzemeleri benzer veya sıcak tonlarla kullanmak son günlerde oldukça popüler. Mesela kömür siyahı, antrasit gri veya koyu damarlı meşeyi altın rengi metal kulplarla kombinlemek dinamik bir görünüm kazandırır.

EV-OFİSE DÜZEN LAZIMSA

İster ısmarlama bir masa, ister özel raf sistemi, iyi tasarlanmış depolama çözümleri verimliliği artırır, yerli yerinde bir düzen kurmanıza yardımcı olur. Ayrıca alan, farklı tipte dolaplar ile dolmadığından aydınlık görünür, böylece daha enerjik hissedersiniz. Çalışma alanını gardırop, nişler ya da atıl köşelere entegre etmeye çalışın. Böylece iş için bir odanızdan ödün vermeniz gerekmez. Gün sonunda karmaşayı kapaklar ardında bırakarak saklarsınız. Böyle bir alanı çocukların ödevleri veya hobiler için ya da yatak odasında sabahları hazırlanmak için de değerlendirebilirsiniz.

KUSURSUZ VE İŞLEVSEL ODALAR

Fotoğraf: cultfurniture.com

Yere özel mobilyalar sıra dışı mimarisi olan mekanları, en dar ve işlevsiz alanları büyük ve küçük dolap kombinasyonları ile akıllıca değerlendiren mükemmel bir çözüm. Alanın izin verdiği ölçüde derin veya dar olabilir ve yer kaybını önlemek için arka paneller de kullanılmayabilir. Ayrıca yere özel çözümler girinti ve çıkıntılara, eğimlere, kiriş ve kolonlara göre üretildiğinden bu alanları mükemmelce kapatarak istenmeyen detayları kamufle eder. Böylece şömine bacanızı gizler, pencere cumbalarını kullanışlı oturma alanlarına, çıkıntıları depolama birimlerine dönüştürebilirsiniz.

5 ADIMDA GÖMME MOBİLYALAR

  • Gömme mobilyalar, evi daha planlı ve kurgulanmış gibi algılatır ve mülkünüzü satarken fiyat avantajı sağlar.
  • Moda ilgi alanınızsa, yere özel dolaplar ile özel giysilerinizi sergileyerek yatak odasını şık bir mağazaya dönüştürebilirsiniz.
  • Dolap planlama sürecine, neyi gizleyip, neyi göstereceğinize karar vererek başlarsanız işiniz kolaylaşır.
  • Sürgülü kapılar, kayar ve akordeon kapaklar sınırlı, dar odalarda ve alanlarda rahat bir kullanım sağlar.
  • Estetik gömme dolap tasarımları ile şık odak noktaları da oluşturulabilir. Ancak yere özel mobilyaların asıl işlevinin düzen ve depolama olduğunu da unutmayın.

SALONA ENTEGRE TV DOLABI

Yeni teknolojiler sayesinde gelişen televizyonlar gittikçe daha büyük ve hacimli bir form alıyor. Hal böyle olunca da evlere, özellikle de küçük mekanlara entegre etmek, yerleştirmek zorlaşıyor. Oysa TV‘ye özel tasarlanan duvar üniteleri bu sistemi akllıca kamufle etmeye olanak tanırken odaları düzenli de tutuyor. Peki dolap tasarlarken nasıl kurgulamalıyız? Öncelikle birden fazla üniteyi yan yana kullanarak bir dolap şekli vermek yerine tüm fonksiyonların tek bir yerde toplandığı sade bir dolap tasarımı çok daha uyumlu durur.

Dolabı planlarken televizyonu tamamen gizlemek yerine onu dekoratif bir odak noktasına dönüştürebilirsiniz. Mesela bazı markaların özel tasarım çerçeveli modellerinden satın alabilir veya mevcut televizyonunuzu yerleştireceğiniz bölmeye dıştan ekstra çerçeve monte ederek vurgulayabilir ya da bağımsız dekoratif bir kapakla örtebilirsiniz. Televizyona henüz karar vermediyseniz bunun yerine sinema sistemlerine yönelebilirsiniz. Tavana açılır bir projektör ve hoparlör yuvaları açarak kullandığınızda indirip, diğer zamanlar gizleyebilirsiniz.

Televizyonu koyu renkte bir arka planın önüne yerleştirerek renkle görünmez kılabilirsiniz. Bunun için arka duvarını siyah, lacivert veya çok koyu gri gibi TV’yi yutacak bir renkte boyamanız yeterli. Böylece arka plan rengi ile bütünleşerek odaya her girdiğinizde dikkatinizi çeken ilk şey olmaktan kurtarırsınız.

Tüm bir duvarı kaplamak istemeyebilirsiniz ya da mimari açıdan oda buna uygun olmayabilir. Böyle bir durumda televizyonu duvara asılı olarak kullanın ve altındaki alanı boş bırakmak yerine medya ekipmaları, oyunlar ve başka pek çok şeyi düzende tutabileceğiniz ekstra bir depolama alanı kurgulayın. Kompakt TV üniteleri ve dolaplı, raflı televizyon sehpaları odayı boğmadan kullanışlı bir depolama alanı sağlar.

Dolap yaptırırken bu iki detaya da dikkat edin:

  • Televizyonu kanepeye göre doğru yükseklikte konumlandırırsanız izlerken sürekli yukarı ya da aşağı bakmak zorunda kalmaz ve yorulmazsınız.
  • TV etrafındaki boşluğu dekoratif ama abartmadan uygun doku ve renkte dekoratif şeyler ile süsleyerek gözü televizyondan uzaklaştırın.

YERE ÖZEL ÜRETİMDE BUNLARA DİKKAT!

“Tadilat ve dekorasyon yapılan yerlerde üretim planlamasının özellikle mobilya kalemi için size tasarruf ve zaman kazandıracağını biliyor musunuz? Her mobilya üreticisinin veya marangozun temiz, net ölçü alması için iyi organize edilmiş bir usta ekibine ihtiyacı var. Uzaktan verilen ya da müşterinin kendi aldığı ölçülerde hata payı oldukça yüksek. Malzeme sarfının artması ve zaman kaybı gibi başlıca sorunların yanı sıra en önemlisi yerine oturmuyor problemi. Oysa uzman bir usta ekibiyle gönyesinde yapılmayan her alan bilhassa özel mobilya üreticilerinin zaman, para ve iş gücü kaybetmesine neden olur. Özel üretim mobilyalarda bu sorunlarla karşılaşmamak için:

  • Tadilatı güvenilir biçimde ve donanımlı, iyi bir ekiple planlayın.
  • Mobilya ustasına başvurun.
  • Yerinde ve doğru ölçü alarak işi akıllıca çözümleyin.”

İç Mimar Ceyhun Arslan/ Mini Tadilat Timi Kurucusu

İlginizi çekebilir: Evde yeni bir şey satın almadan dolapların içi nasıl yenilenir? 7 pratik öneri

İlham verici 19 organize dolap ve kiler fotoğrafı