Evde Düzen

Doğru hava temizleyici nasıl seçilir?

Doğru hava temizleyici nasıl seçilir? Bir zamanlar klimalar ihtiyaç değil lüks olarak görülürdü. Ancak yıldan yıla ısınan hava, özellikle bazı bölgeler için klimayı bir yaşam zorunluluğu haline getirdi. Yaz aylarının yüksek nemi ve 40’lı derecelerdeki sıcaklıklar klimasız ortamlarda nefes almayı bile zorlaştırdı.

Günümüzde benzer bir lüks – zorunluluk ikilemi hava temizleme cihazları için geçerli… Kimileri için oldukça lüks olarak kabul edilen hava temizleme cihazları, gelişmiş şehirlerde birer ihtiyaç halini almaya başladı. Temiz ve kaliteli havaya erişimin güçleşmesi, yaz aylarında dahi şehrin inşaat tozu, kiri, egzoz dumanı gibi nedenlerle camların açılamaması, son olarak da pandemi dönemiyle birlikte önemini anladığımız kapalı ve toplu yaşanan alanlardaki hava kalitesinin önemi hava temizleme cihazlarını bir lüks olmaktan çıkarak bir sağlık ihtiyacı haline getirdi. 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evin havasını temizleyen 30 bitki: NASA öneriyor!

DOĞRU HAVA TEMİZLEYİCİ NASIL SEÇİLİR?

LG uzmanları, bir hava temizleyici seçerken 3 faktörün göz önünde bulundurulmasını öneriyor: 

1. Standart kullanım alanının (uygulanabilir alan), kullanılan gerçek alanın en az %130’u kadar olmasına dikkat etmek verimlilik açısından fayda sağlıyor. Bu nedenle uzmanlar, cihaz seçerken mutlaka evin büyüklüğü göz önünde bulundurulmayı tavsiye ediyor. Cihazın en çok kullanılacağı ve genel olarak evlerde en büyük alan oturma odası olduğu için, oturma odasının büyüklüğüne göre satın alınması öneriliyor. Alanın hesaplanmasında ise şöyle bir hesap yapılabilir: Kullanım alanın büyüklüğü (m²) x 1.3 

Örnek: Oturma alanı 40m² ise 40m²x1.3=52m² olarak hesaplayıp, en az 52m² uygulanabilir alana sahip olan cihazın seçmesi öneriliyor.

2. Filtrelerin sınıfını bilmek tüketiciler açısından fayda sağlıyor. Filtre sınıfının, ne kadar ince tozu filtrelediğiyle ilgili değil, 0.3㎛ boyutlu ince tozunu ‘kaldırma oranı’ndaki farkıyla ilgili olduğu biliniyor. Filtre sınıfı ne kadar yüksek olursa, üfleme gücü o kadar azalıyor. Bu da işlenecek ince toz miktarını azaltabiliyor. İnce toz giderme verimliliği göz önüne alındığında, çoğu hava temizleyicide E11, E12 ve H13 sınıflı filtreler kullanıyor. Bu durumda, filtre sınıftan ziyade filtrenin boyutunun ne kadar geniş olduğuna bakmak öneriliyor. Ancak bu bilgi rakam olarak nadiren bulunuyor. Bu nedenle plaka tipi filtre yerine, kullanıldığında birden fazla alanda havayı temizleyebilen dairesel tipi filtre kullanan bir ürün kullanılması tavsiye ediliyor. Plaka tipi filtre ise sadece önden ve arkadan toz emiyor, ancak dairesel tipi filtre nispeten kör bir bırakmadan tozları yönetebildiği için havayı daha çok etkili bir şekilde soluyabiliyor.

3. İnce toz konsantrasyonunu ölçen ek bir fonksiyon olan PM sensörü, ultra ince tozun standartı olan 2.5 veya daha üstü sınıfı olması tavsiye ediliyor. Mevcut hava temizleyicilerde genellikle PM10, PM2.5, PM1.0 olarak 3 sensör bulunuyor. Genel olarak üç sensöre de sahip olan ürünlerin fiyatı yüksek olabiliyor, ancak performans açısından en iyisi olarak kabul ediliyor.

Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Küf oluşmasını istemiyorsanız dikkat!

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Bu 10 ışık artırıcı tüyo evinize daha fazla doğal ışık getirecek

Kasvetli odalar mı? Evinizi aydınlatmak için profesyonellerin sunduğu bu akıllı ışık artırıcı tüyoları kullanın.

1 saat önce

Balkonunuzu ya da terasınızı bahçeye çevirebilirsiniz! İşte yapılışı

Terasınızda ya da balkonunuzda, sadece dört saatte harika bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşin…

2 saat önce

Minimal yaşamın ayaklı evleri: 15 metreküplük kompakt bir karavandayız

Evim ile Ev Turu'nun bu haftaki bölümünde manzarasını kendinizin belirlediği mobil evler olan karavanlardan birine…

2 saat önce

Elektrikli süpürge çekmiyorsa ne yapılır?

kli süpürge çekmiyorsa ne yapılır? Elektrikli süpürgelerin çekim gücünün azalması sık rastlanan sorunlardan biri...

18 saat önce

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

21 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

23 saat önce