Dışarıda fırtına varken evde duş almak dahil bu 5 şeyi yapmayın…

Dışarıda yağmura eşlik eden gökgürültüsü varsa, ardından şimşek çakacağını biliriz. Bu durumda kendi güvenliğiniz için bulunmamanız gereken bazı yerler vardır – çoğunlukla açık havada.

Ulusal Hava Durumu Servisi, yıldırım güvenliği kurallarında “Gök gürültüsü duyduğunuz zaman, içeriye girin ve son gök gürültüsünden sonra 30 dakika orada kalın” tavsiyesinde bulunuyor. Fırtına sırasında en büyük potansiyel zarar şimşektir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, yıldırım çarpmasının ancak dışarıdaysanız mümkün olduğunu ve evde olduğunuz sürece tamamen güvende olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak bu her zaman böyle değildir. Ajans, “yıldırım çarpması yaralanmalarının yaklaşık üçte birinin iç mekanlarda meydana geldiğini” bildiriyor.

Bir meteorolog ve New York Metro Weather’ın kurucusu John Homenuk’a göre, haberlerde gündem haline gelen bir fırtına sırasında duş almamanız gerektiği ile ilgili tavsiyeler görmüş olsanız da, fırtına geçene kadar evde yapmaktan kaçınmanız gereken başka aktiviteler de var.

FIRTINA SIRASINDA EVDE KAÇINILMASI GEREKEN 5 AKTİVİTE

Homenuk, Ulusal Hava Durumu Servisi ve CDC, şimşekli bir fırtına sırasında bu aktiviteleri evde yapmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyor:

  1. Duş almak
  2. Bulaşıkları yıkamak
  3. Pencerelerin, kapıların, saçakların ve betonun yakınında durmak
  4. Elektrik prizine bağlı elektronik ekipmana dokunmak (örn. bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, oyun sistemleri, çamaşır makineleri, kurutucular veya sobalar)
  5. Kablolu telefon kullanmak

SUDAN UZAK DURUN

İlk olarak Homenuk, bir fırtına sırasında suya yakın veya suda olmak konusunda uyarıyor. Evinizin yakınında yıldırım olması durumunda duş almak, banyo yapmak veya bulaşık yıkamak risk oluşturabilir. “Yıldırım meydana geldiğinde, genellikle onu borulardan geçebilen metale götüren en az dirençli yolda hareket eder” diyor.

CDC, tesisatınızdan geçen yıldırım riskinin, metal boruların aksine plastik borulara sahip olanlar için daha düşük olduğunu belirtir. Bununla birlikte, ajans yine de size “yıldırımlı bir fırtına sırasında çarpılma riskinizi azaltmak için tesisat ve akan su ile herhangi bir temastan kaçınmanızı” tavsiye ediyor.

Homenuk, bulaşık yıkamanın banyo veya duş yapmaktan daha düşük bir risk oluşturabileceğini çünkü borular çalışırken tüm vücudunuzun suya daldırılmaması veya doğrudan metal bir duş başlığının altında durmaması gerektiğini söylüyor.  “Ama yine de, genellikle yapabiliyorsanız, elektriğin taşınması için bir yol olabilecek suyu ve boruları kullanmak yerine fırtınanın geçmesini beklemelisiniz” diyor.

FIRTINA VARKEN NELERİ KONTROL ETMELİ?

Homenuk, bir fırtınayı içeride nerede bekleyeceğinize karar verirken bu kriterleri göz önünde bulundurun diyor:

  • Bina sağlam mı?
  • Tüm pencerelerden uzakta mıyım?
  • Evimde dış duvarlar yerine iç duvarların yakınında mı duruyorum?

Ancak dışarıda bir fırtınanın ortasında kalırsanız, suyun yakınında, bir ağacın yanında veya altında veya uzun nesnelerin üzerinde durmadığınızdan emin olun, diye ekliyor. Bu konumlar, bir fırtına sırasında güvenli değildir.

Ek olarak, şiddetli bir şimşekli fırtına sırasında eve gidemezseniz, arabanız size biraz güvenlik sunabilir. “İyi bir ikincil seçenek. Ama ulaşabileceğiniz bir dükkan veya başka bir bina varsa, o zaman bu da iyi bir seçenek.”

Homenuk, şiddetli bir fırtına sırasında bir alt geçidin altına park etmenin potansiyel bir risk oluşturduğunu çoğu kişinin bilmediğini söylüyor.

“Bu alanlar güvenli değil. Aslında, güçlü rüzgarlar olduğunda, rüzgarlar aslında bu alt geçitlerin altında daha güçlü ve daha tehlikeli olabilir çünkü daha hızlı bir şekilde geçiş yapabilirler” diyor. “Aynı zamanda çok büyük bir trafik tehlikesi yaratıyor.”

Homenuk, su baskını fark ederseniz, arabanız sıkışabileceği için içinden geçmeye çalışmayın, diye uyarıyor. Görünenden çok daha derin olabilir. Ayrıca her şeyden önce, bunu güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız, “fırtına sırasında içeride olmaya çalışmak en iyi şey” diyor.

Deprem anında evde nerelere saklanmalıyız?

Hayat üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Deprem anında dikkat!