desenler
desenler

Desenleri anlamak

Son güncelleme:

Desenlerin de bir dili var. Eğer o dili anlarsanız, yaşadığınız her yeri doğru ve kendinizden emin şekilde dekore edebilirsiniz. Nasıl mı?

MEVSİME GÖRE DESEN SEÇİMİ

  1. Doğa ile olan bağlantıyı koparmamak için mevsime ait desenleri iç mekanlarınıza taşıyabilirsiniz. Örneğin sonbaharda yaprak desenleri, budak desenleri ideal bir seçim olabilir.
  2. Eğer duvar yüzeylerinde yalın bir desen kullanıyorsanız, önünde de benzer şekilde İskandinav gibi daha sade bir stile yer verebilirsiniz. Arka plandaki rengin tonları bütünsel bir görünüm yaratmanızı sağlar. Eğer ki daha çarpıcı bir köşe yaratmak istiyorsanız tam zıt bir renk de seçebilirsiniz. Örneğin fuşya, kobalt mavi gibi parlak bir renk olabilir.
  3. Aksesuarlarınız, kullanacaksanız halı ve puf gibi tamamlayıcı ürünlerinizin de temanızı tamamlayan doku ve formlarda olmasına özen gösterin.

DENGE YARATMA SANATI

  1. Desenleri kullanırken ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri armoni yaratmak. Bu uyumdan kastettiğimiz desenlerin olduğu iç mekana ya da alana baktığınızda gözü yoran herhangi bir şey olmaması. Renk ve formların çok fazla domine ettiği bir tema, armoniyi yakalayamadığınız anlamına gelir.
  2. Çarpıcı bir desenin olduğu bir kurguda diğer desenlerin gözü daha az yormasına dikkat etmeli ve yekpare mobilyalara yer vermelisiniz.
  3. Çizgili bir grafik desenin kullanıldığı yalın bir mekanda, bir ya da iki adet baskın rengi tamamlayan renk tonu belirleyin. Örneğin kırmızı-turuncu ve sarı gibi.
Becquet.

TEK RENK İLE DESEN DENEYİMİ

  1. Bir rengin farklı ton değerlerini kullanmanız bir mekana derinlik katması açısından ideal bir seçim. Ayrıca tutarlı bir görünüm açısından da başarılı kombinasyonlar yaratma imkanı sağlar. Eğer desenlerin yarattığı zenginlikten hoşlanıyorsanız birden fazla desen dahil edebilmenize imkan tanır.
  2. Tekrarlayan ya da benzer motifler tercih edebilirsiniz. Örneğin duvarda baklava formlarını zeminde devam ettirebilir; yine bu desene gönderme yapan altıgen formlar ya da daha başka geometrik desenli detaylar tercih edebilirsiniz.
  3. Eğer birden fazla desen kullanacaksanız aynı ebattaki desenleri yan yana kullanmamaya gayret edin. Bu şekilde kulllanımlar mekanın karışık görünmesine sebep olur.
HannaHome.

DESENLER HAKKINDA EKSTRA ŞİFRELER

  • Tekrar eden 2 ve 3 boyutlu geometrik desenler modern ve retro stillerle uyumlu birliktelikler yaratır. Ayrıca 3 boyutlu desenler mekanda derinlik hissi kazandırır. Karışıklığı önlemek için kendinize 2 ya da 3 renk belirleyerek dekorasyonu bu renklerle tamamlayın.
  • Tekrar eden motifler kullanıyorsanız, duvar kağıdı ve tekstillerde aynı markayı tercih etmeye özen gösterin. Genellikle kartelalar bir duvar kağıdını tamamlayan perdelik ve döşemelik önerileri de içerir.
  • Bir mekana stilist dokunuşları eklemek için aynı desenin farklı ebatlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Örneğin perdelerde büyük motifli halini, yastıklarda daha küçük motifli versiyonunu kullanmak gibi.
  • Organik desenleri, organik formlarla bir arada kullanabilirsiniz. Doğadan ilhamını alan bu desenler asimetrik ve yumuşak hatlı formlarla uyumlu bir kombin yaratır. Organik desenlerden kastımız floral motifler olabileceği gibi, botanik temayı anlatan iri yapraklar da olabilir.

HAZIRLAYAN: İLKE YILMAZ

Limon desenli duvar baskısı