Çorak arazinin rengarenk bir bahçeye dönüşümü

Tıpkı bir tırtılın kelebeğe dönüştüğü gibi, otlarla kaplı, çorak bir araziden rengarenk bir tabloya dönüşümün hikayesini yaşamaya ne dersiniz?

İngiltere’nin güneydoğusunda yer alan Hampshire’dayız. 19. yüzyıldan kalma bir arazi üzerine planlanmış tipik bir İngiliz evi ve bahçesini keşfe çıkıyoruz.

Ev sahiplerine miras kalan çamurlu arazi, yabani otlar ve çalılarla dolu bir bahçenin, tıpkı bir tırtıl hikayesi gibi kelebeğe, güzeller güzeli bu bahçeye dönüşmesine şahit oluyoruz.

ESKİDEN KÖTÜ DURUMDA OLAN BU BAHÇEYE ARTIK HER YAZ ZİYARETÇİ GELİYOR

Ev sahipleri Terry ve Vanessa Winters, kendilerine miras kalan evi ve bahçeyi tıpkı bir ressamın tuvalini işlediği gibi işlemiş. Eskiden yüzüne bakılamayacak durumda olan Linden Barn adlı bu harika bahçeye şimdi ise her yaz yüzlerce ziyaretçi geliyor. Hayal et ve yaşa!

Fotoğraf karelerinde hayranlıkla baktığımız bu görüntü için hummalı bir çalışmaya gerek var hiç kuşkusuz. Bahçe ve bitkiler konusunda hiçbir deneyimi olmayan ev sahipleri, yaklaşık 1500 metrekarelik bir arazi üzerine konumlanan bahçe için 13 yıl boyunca efor sarf edip bu hale getirmişler.

HER MEVSİM CANLI BİR TABLO OLUŞTURMAYI NASIL BAŞARDILAR?

İşe öncelikle çok ciddi bir plan yaparak başlamışlar. Bahçe için türleri seçerken, o dönemde BBC’de yayınlanan ‘The Garden’ programı ve çeşitli bahçe dergilerini inceleyerek tasarım konusunda yardım almışlar. Kitapları karıştırırken ‘Nasıl bir görüntü?’ olmalı sorusunun cevabını bularak ilerlemişler. Bazı türleri önce bahçenin küçük bir yerinde deneyip, ardından genel plana dahil etmişler. Siz bahçenizde dört mevsim nasıl bir görüntü hayal ediyorsunuz? Bu sorunun cevabına göre türleri seçip dikim yapmalısınız. Böylece her mevsimi canlı bir tablo gibi izleyebilirsiniz. Bu bahçe için de tüm saydığımız cümleler gerçek olmuş. Yıllar yılı emek vererek şu anki görüntüye kavuştuklarını ve ellerinin devamlı üzerinde olduğunu belirtiyor ev sahipleri..

Çakıl taşlı yollar, makasa gelen bitkilerden bordürler, rengarenk çiçek tarhları… Tipik bir İngiliz bahçesinin tüm öğelerine yer verilmiş.

FARKLI TÜRLERİN DANSI

Yıl için mevsimlere göre farklı türlerin şöleni yaşanıyor. Sümbül, nergis, Arap sümbülü, Noel gülü, laleler ilkbahar günlerinin habercisi olarak bahçede yerini alıyor. Ardından, allium’lardan dikey formuyla göz dolduran hezaren çiçeklerine, yüksük otundan mis kokulu hanımeline kadar geniş bir bitki yelpazesi karşımızda yaz aylarında.

Uzun boylu Allium’ların gülümsemesi, bahçeyi aydınlatıyor

Yıldız çiçekleriyle Monarda, crocosmia’lar bir diğer dönemde tarhları devralıyor. Her dem yeşil ağaç ve çalıları da unutmamak gerek. Onlar bahçenin bekçisi gibi bekliyor. Birbirine geçişli bölümlerden en ilginci de hiç kuşkusuz topiary alanı! Makasa gelen her dem yeşil porsuk, kurtbağrı gibi bitkilerin düzgün kesilmiş formlarının yanında yeşil çit görüntüsü de inanılmaz bir etki yaratıyor.

MÜKEMMEL RENKLER BİR ARADA

Çim zemin etrafında yer alan bitki yatakları, yer yer ağaçların gölgesinde soluklanabileceğiniz farklı oturma grupları, top formlu Buxus sempervirensler, toprak saksılar içindeki renkli çiçekler, bahçenin güzelliğini gözler önüne seriyor. Yer döşemesi olarak karşımıza çıkan doğal taş döşemesi ve ince doğal taş seçimiyle genel dokuya aykırı bir görüntü yok. Gürgen ağaçlarının görüntüsüne eşlik eden diğer türler ise gül çeşitlerinden acı baklalara kadar uzanıyor. Çiçekli bu görüntüye eşlik eden topiary’ler ile heykel görünümündeki mazı türleri bahçenin renk dengesini sağlıyor.

ŞAŞIRTAN SÜRPRİZLER

Oya ağacının pembe açan çiçekleri mi yoksa sarmaşık güllerle sarılı alle bir yoldan yürümek mi? Hangisi sizi daha çok heyecanlandırıyor? Açıkçası, biz hepsine bayıldık. Sağdan sola başımızı çevirdiğinizde “Kaçırdığım bir çiçek? olabilir mi?” diye tatlı bir telaşa kapıldığımız bu bahçeden, hiç istemeyerek ayrılıyoruz, kulağımızda ev sahibi Terry Winters’ın şu sözleriyle: “Her gün elimde makasla bahçede geziyorum. Solan çiçekleri temizlemek, mevsime göre budama yapmak, bahçeyi hep düzenli tutmaya çalışmak, hem bedenime hem de ruhuma iyi geliyor.”

BU BAHÇEDEN İLHAM ALMAYA NE DERSİNİZ?

1.Buxus sempervirens: Her dem yeşil bu bitki makasa gelir ve bu sayede istediğiniz formu verebilirsiniz.

2. Yüksük otu: Dikey formuyla, farklı renklerde olan çiçekleriyle çalı grupları arasında yer verebilirsiniz.

3. Sarmaşık güller: Bahçedeki tak veya kameriyeye sardırabilirsiniz. Harika bir görüntü elde edersiniz. Kokulu olanları seçerseniz, değmesinler keyfinize!

4. Kanayan kalpler: Formundan dolayı bu ismi almıştır. Narin görüntüsü ile dikkat çekicidir.

5. Allium: Soğanlı bir bitkidir. İnce dalın üzerinde yer alan top formlu çiçekleri ile modern bir görüntüye sahiptir.

6. Verbena: Yer örtücü türleri fazla boylanma yapmadığı için, bahçenizi renkli bir halı gibi kaplayabilir.

7. Yıldız çiçeği: Farklı renk ve formları ile dikkat çeken bir çiçektir. Çİçekliklerde veya saksı içinde kullanabilirsiniz.

8. Noel gülü: Narin görüntüsünün yanında soğuğa dayanıklıdır. Beyaz, kırmızı ve pembe tonlarında olan çiçekleri formuyla göz doldurur.

Fotoğraflar: Florapress Derleyen: Peyzaj Mimarı Selen Okan