Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları

Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları nelerdir? Kurtulması zor olan unlu bit sorunu (pamuklu bit) ile ilgili detaylar
Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları nelerdir? Sık karşılaşılan ve kurtulması zor olan unlu bit sorunu (pamuklu bit) ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
ÇİÇEKLERDE UNLU BİT NEDEN OLUR?
Bitkilerde pamuklu bit adıyla da bilinen unlu bit hastalığı bitkinin bağışıklığının zayıf olduğu dönemlerde meydana gelir.
Genellikle ani sıcaklık değişimi, ani ortam değişimi gibi nedenlerden unlu bit sorunu ile karşılaşmanız mümkündür.
UNLU BİT NEDİR?

Unlu bit, pamuğu andıran bir görünüme sahiptir. Genellikle dal bitim noktalarında kendini gösterir. Çok hızlı üreyen bir bit türüdür. Fakat basit yapılı olması nedeniyle doğal yöntemler uygulanarak kolayca kurtulmak mümkündür. Unlu bit bitkinin saplarına yerleşerek bitkinin öz suyunu emerek ne yazık ki olumsuzluklara davetiye çıkartır.
BİTKİLERDE UNLU BİTİN ZARARLARI

Eğer çok yoğun şekilde bitkiye sararsa unlu bitten kurtulmak biraz zahmetli olabilir. Ama düzgün uygulanan bir uygulama ile sabırla kurtulmak mümkündür. Birçok iç mekan bitkisinde gözlenen bir hastalıktır.
Unlu bit ayrıca yapışkan bir sıvı bırakır. Bu sıvı bitkinin fotosentezini etkilemekle birlikte bitkinin solmasına neden olacaktır.
Çiçeklerde unlu bit neden olur? sorusunu yanıtladık. Peki unlu bitten kurtulma yolları nelerdir?
UNLU BİTTEN KURTULMA YOLLARI
Unlu bit sorunu ile kimyasal yöntemlerle baş etmek mümkün olmakla birlikte doğal yöntemlerle de çok kolay bir şekilde kurtulmanız mümkün. Fakat dikkat etmeniz gereken şey uygulamadaki her adımın mutlaka gerçekleştirilmesi. Uygulamada atladığınız her bir adım ne yazık ki sonuç almanızı engelleyecektir.

Unlu bitten ilaç ile kurtulabilirsiniz. Kimyasal olarak mücadelede Bazudin, DDVP, Supracide olidal, Korthion ve Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir.
Doğal yöntemlerle unlu bitten kurtulma yolu ise çay ağacı yağı ile mümkün. En etkili yöntem çay ağacı yağı uygulaması.
ÇAY AĞACI YAĞI
- Bir pamuk üzerine çay ağacı yağını damlatıp gözle görünen unlu bitler temizlenir. Fakat her bir yüzey için ayrı pamuk kullanmanızı öneririz.
- Bitki saksıdan tamamen çıkartılır. Ve köklerde var olan eski toprak iyice arındırılacak şekilde su altında bitki dikkatlice yıkanır.
- 500 ml’lik sprey şişeye su doldurulur. İçerisine 4-5 damla çay ağacı damlatılıp bitkinin özellikle dal bitim noktalarına uygulama yapılır.
- Yaklaşık yarım saat kadar bitki bu şekilde bekletilir. Duş aldırılır ve yeniden spreyle uygulama yapılır ve yarım saat kadar yine bekletilir.
- Sonrasında bir kez daha bitki iyice yıkanır ve sterilize edilmiş, bol hava delikli bir saksıda yeni toprakla dikimi gerçekleştirilir.
- Bitki bu süreçte ayrı bir yere konumlandırılmalı ve her gün gözlenmelidir. Uygulama sonrası gizlenen bitler varsa yine pamuğa çay ağacı damlatıp tek bir seferde temizlenmelidir.
Bitkilerde bir sorun olduğunu anlamanın yolları
1 Yorum
-
iilker g.14 Eylül 2022, Çarşamba
Erken farkedilirse(farketmemeniz imkansız) duş fiskiyesiyle alttan! üstten! yıkayıp büyük oranda kurtulabilirsiniz. Saksıya naylon serip her yerini yıkayın. Kalan bitlerde özellikle yaprak altlarına ve dal çatallarına yuvalanmış olur,onları da elinizle temizleyip kurtulabilirsiniz. Mayıs ayında aldığım begonvil fidanında yaşadım, şimdilik bitten bir emare gözükmüyor.
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Leylak çiçeği bakımı – Leylak ne zaman dikilir? -
Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? -
Bahçenizde yumurta kabuğu kullanıyor musunuz? Uzmanlar anlattı -
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki -
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları -
Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri -
Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma -
Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma -
Bahçede yaza hazırlık için öneriler -
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!
Yorum Yaz