Ceviz aşısı nasıl ve ne zaman yapılır? Kabuk aşılama yöntemi

Son güncelleme:

Ceviz aşısı nasıl yapılır ve nasıl yapılır? ​Ceviz aşıları diğer meyve ağaçlarında uygulanan aşılardan yapılış ve zaman olarak farklıdır. Çünkü cevizlerde özsuyu olan juglans maddesi vardır. Bu özsu aşı kalemlerine zarar verir ve aşının tutumuna engel olur.

CEVİZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Cevizlerde aşılama Nisan ayının son haftası ile 10 Mayıs tarihleri arasında yapılır. Diğer meyve ağaçlarından farklı olarak anaçlar patladıktan sonra gerçekleştirilir.

CEVİZLERDE HANGİ AŞILAMA YÖNTEMİ YAPILIR?

Ceviz aşısı işlemi için kabuk aşılama (çoban aşısı) yöntemini uygulayabilirsiniz.

CEVİZ AŞISI NASIL YAPILIR?

Öncelikle aşının tutması için gece gündüz sıcaklık farkının 10 dereceden fazla olmaması ve hava sıcaklığının ortalama 25 derece olması gerekir.

Aşılama yapılacak ceviz ağacının genç olması gereklidir.

  • Aşı kalemleri mart ayı sonunda alınır. Aşı kalemlerinin alınacağı anaçların herhangi bir hastalığının olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Kalem alacağımız ağaçlar belirlendikten sonra gözler patlamadan ağaçların güney kısımlarından, en az işaret parmağı kalınlığında, kalem rengi koyu kahverengi olan bir yaşındaki sürgünlerden alınır. 
  • Kalem alındıktan sonra boylama yapılarak streç film ile hava almayacak şekilde paket yapılır.
  • Kalemin ince tarafı yani uç tarafı aşağıya gelecek şekilde buzdolabının sebze-meyve bölümüne dik olarak yerleştirilir.  +4 derecede iki ay bu şekilde muhafaza edilerek aşılama zamanına kadar burada tutulur.
  • Aşı yapılış tarihinden en az 15 gün önce anaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılır. Bu sayede özsuyunun akıtılması sağlanır.
  • Aşıda her gövde veya dala, kalınlığına göre 3-5 adet aşı kalemi yerleştirilebilir.
  • Her kalem için, dalın ucunda, kabuktan oduna kadar inen yaklaşık 5 cm uzunluğunda yukarıdan aşağıya doğru çizgi halinde bir kesim yapılır. Sonra kalemi yerleştirmek amacıyla, kabuk bu kesitin her iki kenarı boyunca hafifçe kaldırılır.
  • Yaklaşık 1 cm kalınlığında, 10-15 cm uzunluğunda hazırlanan kalemlerde 2-3 adet göz bulunmalıdır. Kalemin alt ucunun bir kenarı boyunca, 5 cm uzunluğunda bir kısmı kesilerek inceltilir. Daha sonra, hazırlanan kalemler anaca kabuk ile odun arasına yerleştirilir. Her kalem için ince ve başsız iki çivi kullanarak, kalemin anaca çivilenmesi başarıyı artırmaktadır. Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra bütün yara yerleri aşı macunu ile kapatılır.

MEYVE AĞAÇLARINDA AŞILAMA NE ZAMAN YAPILIR?

Meyve ağaçlarında aşılama için en ideal zaman ağaç yüzeyinde tomurcukların kabarmaya başladığı dönemdir. Ağacın bulunduğu yerin iklimine göre bu dönem değişir. Ilıman iklimlerde ise genellikle mart ayıdır. Aşı yapmak istediğiniz ağaç bahar döneminde uyanmaya başlarken, aşı yapılacak kalemin uyanmaması gerekir.

Mimoza ağacı nedir? (Gümüşi akasya) Özellikleri nelerdir?

Kuru ağaç dalları ile 3 farklı kendin yap fikri