Kategoriler: Bahçe

Camdaki bahçeler: teraryum

Silindirik vazo ve cam fanusları kullanarak evde yeşil bir dünya yaratabilirsiniz. Yeni nesil sera uygulamaları kışın yeşili bol bir yaşam alanı oluşturmanızı da sağlar.

Kendinize şişe içerisinde bir bahçe yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bitkilerin damacana, kavanoz ve şişe gibi cam malzemeler içinde yetiştirilmesine “teraryum” deniyor. ”Şişe ya da cam bahçeler” olarak dilimize uyarlayabileceğimiz teraryum’ları yapmak düşünüldüğü kadar zor değil. Öncelikle doğru bitkileri seçmelisiniz. Mesela acorus, dracaena türleri, ficus, özellikle pumila, neprolepsis, fernler, fittonia, hedera, maranta, pilea, peperomia, selaginella, scindapsus, spathiphyllum, tillencia ve bromelia türleri olabilir. Önemli olan yavaş büyüyen ve yayılan bitkileri seçmek ve zayıflatılmış toprak kullanmak. Sizin için, Marjinal Flowers ile birlikte 3 değişik uygulama yaptık.

Malzemeler
• Tillencia bitkileri • Tel • İskelet • Pense • Bıçak
• Süslemek için taş ve kuru kozalak • Cam fanus/vazo • Yosun

Nasıl hazırlanır?
Cam kabı çok iyi temizleyin. Şişe yüksekliğine göre taş ve çakıl parçalarıyla drenaj yapın. Drenaj tabakasının üstüne dikilecek bitkilerin fazla sulamayla köklerinin çürümemesi için ağaç kabuğu kullanabilirsiniz. Toprağı yayın. Dikilecek bitkinin köklerinin etrafındaki fazla toprağı elinizle alın, kökü sıkarak silindir şekline getirin. Bitkiyi dikeceğiniz alana uzunca bir kamış ya da ince bir sopanın ucuna bağlayacağınız bir kaşık yardımıyla çukur açın, bitkiyi çukura bu kaşık yardımıyla yerleştirip bastırın. Bitkileri yerleştirdikten sonra sulayın. Su yayılarak alta inecektir. Su, drenaj seviyesinin 1-2 cm üstüne çıkmalı. Belirli periyodlarla spreyle bitkileri nemli tutmaya özen gösterin.
~
Uygulama 1: Yatay aranjman
Tillencialar minyatür bitkiler. Çok yavaş büyüdüklerinden bulundukları kapta birkaç sene yaşayabilirler. Minyatür tillencialar hacminin iki katına çıkabilir. Bakımı çok zahmetli olmadığından ve özel ilgi gerektirmediğinden herkes kolaylıkla bakabilir. Üstelik uygun iskeletlerle kendiniz de bu tarz dikey aranjmanları rahatlıkla yapabilirsiniz. Minyatür bitkileri silindir vazoya yerleştirmeden önce sulamayı unutmayın! Zira suya ihtiyaç duyduklarını beyaz ya da griye çalmaya başlayan yapraklarından anlayabilirsiniz.


 

Tillencia bitkisinin ana vatanı Güney Amerika ve Güney Afrika’dır. Nemli ortam severler. Bu sebeple cam fanuslar onların sevdiği ortamı yaratmak için çok ideal.~
Uygulama 2: Dikey aranjman
Kaya yosunu en dibe yerleştirilir. Tillencia içi boş salyangoz kabının içine koyulur. İçine dekoratif amaçlı minyatür karpuzlar yerleştirilir. İyi sulanırsa bu minyatür karpuzları uzun süre yaşatabilirsiniz. Salyangozun kenar kısmına asma aparatı yerleştirerek vazonuzun üst kısmına asabilir, vazonun üstünü yosun ile kapatabilirsiniz.


 

“Tillencialar toprağa ihtiyaç duymadığından sıradışı formlarda rahatlıkla uygulanabilirler.”~
Uygulama 3: Fanustaki bahçe
Genişçe bir cam fanusun içinde tillencia, scullent ya da kaktüslerle harika bir minyatür bahçe yaratabilirsiniz. Fanusun alt kısmına hem neminden faydalanmak, hem de arajmanın dekoratif görünmesi amacıyla yosun yerleştirilir. Bitkilerin etrafına çam yosunu sarılarak fanusun içine yerleştirilir. Dilerseniz siz kozalak, çeşitli hayvan figürleri de yerleştirerek bahçenizi daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Eğer asarak kullanacaksanız fanusun ağzından aşağıya doğru sarmaşık gibi görünen selum bitkisi sallandırabilirsiniz.


 

Tillencia familyasındaki bitkilere yosun ile ideal bir ortam yaratabilirsiniz. Kökleri nemli kalacağından haftada birkaç kez spreyle su püskürterek nemli kalmasını sağlayın.

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Bu 10 ışık artırıcı tüyo evinize daha fazla doğal ışık getirecek

Kasvetli odalar mı? Evinizi aydınlatmak için profesyonellerin sunduğu bu akıllı ışık artırıcı tüyoları kullanın.

2 saat önce

Balkonunuzu ya da terasınızı bahçeye çevirebilirsiniz! İşte yapılışı

Terasınızda ya da balkonunuzda, sadece dört saatte harika bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşin…

3 saat önce

Minimal yaşamın ayaklı evleri: 15 metreküplük kompakt bir karavandayız

Evim ile Ev Turu'nun bu haftaki bölümünde manzarasını kendinizin belirlediği mobil evler olan karavanlardan birine…

3 saat önce

Elektrikli süpürge çekmiyorsa ne yapılır?

kli süpürge çekmiyorsa ne yapılır? Elektrikli süpürgelerin çekim gücünün azalması sık rastlanan sorunlardan biri...

19 saat önce

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

22 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

1 gün önce