Boyamanın kuralları

Boya yaparken hazırlık aşamasından temizliğe kadar dikkat edilmesi gerekenleri biliyor musunuz?

YAPIN!
– Elektrik anahtarlarını, kapı ve pencere kollarını, priz ve diğer kabloları sökün ve gruplayarak poşetlerde saklayın. Perdeleri çıkartmayı unutmayın.
– Renk konusunda kararsızsanız çeyrek kutu veya küçük bir tüp satın alın. Küçük bir tahta veya köpük panoyu boyayın ve odanın her yerinde dolaştırarak ışıkta renk değişimini izleyin. Direkt duvarı da boyayabilirsiniz. Ancak bu durumda duvarın karşıdan gün ışığı almasına dikkat edin.
– Ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu önceden hesaplayın ve fireleri unutmayın. Böylece boyaları aynı anda ve tek seferde karıştırarak ton farklarını önlersiniz.
– Doğru fırçalar kullanın. Fırçaları boyanın viskozitesine (yüzeyde ne kadar kaygan olduğu) ve duvar dokusuna bağlı olarak seçin. Düz yüzeyler için rulo, köşe ve kenarlar içinse açılı uçlu fırçalar mükemmel sonuç verir.
– Boya alanını hazırlarken aksesuar, tablo, resim ve varsa çerçeveleri bir kutuya toplayın. Mobilyaları odanın ortasına çekin, duvarları bantlayın. Zemine bir kumaş parçası serin, çünkü plastik ayağınızı kaydırabilir ve naylona ayağınıza dolanabilir.
– Ana duvarlarda renk değiştirirken yeni renkler eskisine yakın tonlarsa sorun yok. Ancak kahve ve yeşil gibi iki farklı renkse önce baz rengiyle eski rengi iyice kapatın. Kuruduktan sonra esas renginizi birkaç kat uygulayın.
– Eğer kırmızı gibi yoğun bir renkten dönüşüm yapacaksanız bu uygulamayı iki yerine üç kata çıkartmalısınız. İlk kat astar rengi kapatır, diğer kat değiştirdiğiniz rengi verir, üçüncü ve son katsa esas rengi sabitler.
– Zor ulaşılan yerlere, döşemelere ve köşelere taşan boyaları silmek için küçük bir bulaşık süngeri veya suluboya fırçaları bulundurun.
– Üzerinize boya sıçramaması için tulum, önlük gibi boyaya uygun giysiler giyin ve kaydırmaz ayakkabılar tercih edin.

YAPMAYIN!

– Boyayı kutudan dökerken hava sikülasyonu sağlamak için diğer ağız kenarından bir çentik atmayı unutmayın. Bunun için küçük bir çivi veya kalın bir raptiye de kullanabilirsiniz.
– Boya yaparken gelişigüzel davranmayın. Bir sıra takip edin: Önce tavan, sonra duvaralar, kapı ve doğramalar ve en son zeminle bitirin.
– Yağlıboya bir duvara lateks boyayı ya da tersini direkt uygulamayın. Önce duvarı iyice zımparalayın (bir maske takmayı ihmal etmeyin). Sonra nemli bir bezle yüzeyde biriken toz ve boya artıklarını temizleyin. Son olarak aynı cinsten bir astar boyası uygulayın.
– Duvar kağıdını üzerine direkt boya uygulamayın. Duvar kağıdını solüsyonla soyun. Eğer çok eski bir uygulamaysa kağıt çıkmayabilir. Soyabildiğiniz kadarını soyup yüzeyi kapatıcı ile düzleyin.
– Fırçaları yeniden kullanacaksanız temizleyerek kaldırın. Artan boyaları kullanacaksanız kapalı ve güneş görmeyen bir yerde saklayın. Eğer atacaksanız çöpe gelişi güzel bırakmayın. Mahallenizde zararlı atık toplama yeri varsa öğrenin ve buraya atın.
– Boya yaparken acele etmeyin. İstediğiniz renge ulaşmak biraz zaman alabilir. Çalışıyorsanız bu iş için mümkünse izin alın ve boya sırasında telaşlanmamak için randevularınızı erteleyin.

Fotoğraf: Marshall