Bitkilerde amino asit ne işe yarar? – Evim

Bitkilerde amino asit ne işe yarar?

Bitkilerde amino asit ne işe yarar? ya da nasıl kullanılır? gibi soruların yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf yanıtladı…

AMİNO ASİT NEDİR?

Amino asit, her canlı için enerji demektir. Ayrıca amino asit proteinlerin yapıtaşlarını oluşturur. Amino asit uç uca eklenmeleri ile kısa polimer zincirler yani peptidleri, uzun polimer zincirleri olarak da polipeptidleri oluştururlar. Polipeptidlerde bir proteindir. 

Hücrelerdeki ribozomlar mRNA’ların desteğiyle birlikte aminoasitlerden proteinleri sentezler. Böylece aminoasitler, hem insanda hem de bitkide hazır enerji olarak kullanılmış olur. 

BİTKİLERDE AMİNO ASİT NE İŞE YARAR?

Ama amino asitler bitkiler için tam anlamıyla yaşamları için en önemli unsurdur. Yaşamının temelidir.

Bitkilere yapraktan doğrudan küçük miktarda amino asit uygulanması sonucunda bitki protein sentezi için kullanmaya başlayacaktır.

Amino asitler bir besin kaynağı değildir. Böyle düşünülmemelidir. Bitkiler için besin kaynağı bulunduğu toprak ve yapraklarıdır. Bitkiler beslendiği besine göre tepki verir. Yani bitkiye verilen besin maddesi ne ise bitki o bölümünü geliştirecektir.

Amino asitin bitkilerde kullanılması sonucunda besin maddeleri doğru bölgelere daha kolay ulaşacaktır. Bu da sağlıklı ürünlere ulaşmamıza neden olacaktır. 

AMİNO ASİTİN BİTKİLERE ETKİSİ

Özellikle tarım ürünlerinde amino asitin uygulanması sonucunda enerji üretimi sağlanmış olur. Bu da bitkide klorofil miktarının artmasını sağlar. Buna bağlantılı olarak da fotosentez hızı artmış olur. Bitkide aktivasyonların hızlanması bitkinin hem hızlı bir şekilde ürün vermesine yardımcı olur hem de canlanmasını sağlar. Böylece bitkideki metabolizmanın hızlı çalışması sonucunda da besin emilimi yapraktan ve kökten maksimum seviyeye çıkacak ürün kalitesi de artmış olacaktır.

Amino asit bitki gelişimi için önemli bir protein kaynağı olmakla birlikte ayrıca bitkinin dengeli beslenmesinde de etkindir. Bitki köklerinin güçlenmesine yardımcı olur. 

Amino asitlerin dayanımı arttırması meyve kalitesinin artmasına ve olgunlaşmasına yardımcı olur. Yine daha sağlıklı büyümesini teşvik eder.

Ayrıca olumsuz hava koşullarında bitkinin dirençli olmasına yardımcı olduğu için zarar görmesine engel olur. Ki bu durum çiftçiler için en önemli sorunlardan biridir. Bu nedenle amino asit özellikle tarıma yönelik dikilen bitkiler için önemlidir.

AMİNO ASİT ÇEŞİTLERİ

Amino asitler hayvansal, soya, maya ve tekil kökenli olarak çeşitlilik göstermektedir.

Hayvansal kökenli olanlar aslında bitkiler için çok uygun değildir. Bitkiyi kısa sürede yorabilir. İlk başlarda verim alınıyor gibi görünse de kısa sürede bitkiyi yoracağı için verimi de azaltacaktır.

Soya kökeni olanlarda da çok yüksek oranda klor bulunur. Miktarına göre kullanımı tercih edilmelidir.

Maya kökenli amino asitlerde klor oranı düşüktür. Ama verim olarak güzel sonuçlar alınmaktadır.

Tekil kökenliler ise bitki türünün özelliğine göre hazırlanan bir üründür.

Amino asit desteği yapraktan spreyleme yöntemiyle uygulanmaktadır. 

Çiçeklere sirkeli su sıkılır mı ya da dökülür mü? Faydaları-zararları