Evde Düzen

Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Küf oluşmasını istemiyorsanız dikkat!

Banyoda buhar sorunu nasıl çözülür? Banyoda küf oluşumu nasıl engellenir? Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Banyo buhar sorunu mu yaşıyorsunuz? Sıcak bir duş aldığınızda, banyonuzdaki nemli havluları kurumaya bıraktığınızda, havaya karışan nem daha soğuk yüzeylerde yoğunlaşır ve küf oluşumunu teşvik eder. Bir aspiratör taktırırsanız bu yoğuşmayı kontrol eder, aynı zamanda sağlık sorunlarına neden olabilecek hasar ve küflenmeyi de önlemiş olursunuz.

BANYODA BUHAR NASIL ENGELLENİR?

Buharı engellemek için ne yapmalıyım? Banyonuzda doğal havalandırma yoksa veya buharın neden olduğu hasar konusunda endişelenmeden sıcak duşun keyfini çıkarmak istiyorsanız, kesinlikle uğraşıp bir aspiratör taktırmaya değer. Buharı engellemek için basit bir fan da alabilirsiniz. Buharı yok etmenin yollarından biri de evin içinde bol hava yayılmasını sağlamak. Bu yüzden mümkün olduğunca pencere ve kapıları açık tutun. Banyodaki fazla nemi önlemek için yüzey ve duvarları silin, ıslak havluları banyoda bırakmayın. Tüm bunlar küf gelişimini de artıracaktır.

BANYODA BUHAR SORUNUNU ÇÖZERKEN DİKKAT

Nelere dikkat etmeliyim? Aspiratörü her gün görecek ve sesini duyacaksınız. Bu nedenle çok dikkat çekmeyen ve sessiz çalışan bir model tercih etmenizde fayda var. Aspiratörler genellikle ana şebekeye bağlandığından ışığı açtığınızda da çalışır. Eğer böyle olmasını istemiyorsanız ayrı bir hat çektirebilirsiniz.

BANYODAKİ KÜF SORUNUNA VEDA

  • Buhar: Buhar karoların aralarında biriken kir ve küflerin kolay temizlenmesini sağlar. Sıcak suyu açıp içeride buhar oluşmasını sağlayın.
  • Havalandırma: Nemin çıkması için banyodan sonra en az 20-30 dakika duş alanınızı havalandırın.
  • Çamaşır suyu: Duş perdelerinde küf olabilir. Ayda bir kez, 10 ölçek suyu 1 ölçek çamaşır suyu ile karıştırarak perdelerinizi silebilirsiniz.

BANYO ASPİRATÖRÜ NEREYE ASILMALI?

Nereye koymalıyım? Aspiratörü takacağınız yerin güvenli olduğunu kontrol edin. Duş ve lavaboya yakın olması konusunda da dikkatli olun. Elektrikli parçaların suya dayanıklı olduğundan emin olun ve eğer değilse bu noktalardan uzağa yerleştirin. Eğer aspiratörü kendiniz takıyorsanız şebeke elektriğinin kapalı olup olmadığını kontrol edin ve kapatın. Ya da en iyisi işi ustasına bırakın.

DUŞUN DOĞRU ÇALIŞMASINI SAĞLAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Sorunsuz çalışan ve pırıl pırıl bir duş için neler yapmanız gerektiğiniz biliyor musunuz?

TEMİZLERKEN DİKKAT

Kirleri temizlemek için kullandığınız aşındırıcı temizlik maddeleri duş zemininizde çatlaklar oluşturabilir. Bunun yerine bebe şampuanını su ile karıştırıp yumuşak bir fırça ile zemini fırçalayarak temizleyebilirsiniz.

SU AZ GELİYORSA

Eğer duştan az su geliyorsa “düşük su basıncındandır” demeden önce duş başlığınızı kontrol edin. Duş başlığının içinde biriken kireç delikleri tıkamış olabilir. Kireçleri temizleyerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Kauçuk uçlu jetleri bulunan duş başlıklarını da tercih edebilirsiniz.

BAZI KAPLAMALAR DİĞERLERİNDEN DAHA İYİDİR

Krom veya saten nikel kaplama bir duş başlığı parlaklık için çok az bakım gerektirir. Bu iki madde ile kaplı duş başlıkları lekelere karşı daha dayanıklıdır ve daha kolay temizlenir.

GİDERİ TEMİZ TUTUN

Giderin tıkanmasının en önemli sebeplerinden biri saçlar. Bu konuda lavabo temizleyici size yardımcı olabilir, ancak sık kullanırsanız borulara zarar verebilir. İsterseniz “snake” gider açma aparatını kullanabilirsiniz. Ürünü giderin içine soktuğunuzda tıkanmaya yol açan her şeyi üzerine toplayacaktır. Snake’e internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

DAMLATMASINA İZİN VERMEYİN

Boru ya da duş başlığınızda su sızıntısı var mı? Suçlu muhtemelen açma-kapama kolunun arkasındaki yıpranmış ya da gevşek kartuştur. Suyu kesin, kolu sökün ve kartuşu sıkıştırın. Eğer bu işe yaramazsa kartuşunuz yıpranmış demektir, bir nalbur ya da yapı marketten yenisini alarak eskisiyle değiştirin.

ÇEK ÇEKİ UNUTMAYIN

Su içindeki mineraller duş teknesinin zemini ve duşakabin camında beyaz lekeler bırakabilir. Bu lekeler uzun süre kalırsa cama işleyerek temizlenmesi zor hale getirebilir. Duş yaptıktan sonra bir çek çek ile hızlıca zemin ve camların üzerindeki suyu alırsanız sonrasında işiniz kolaylaşır.

BANYOYU FERAH GÖSTERMENİN PRATİK YOLLARI

Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Banyoya natürel dokunuşlar eklemenin ve onu olabildiğince ferah göstermenin basit ve pratik yolları var. Zamansız bir tema yaratmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.

  • Toprak tonları Duvarlarda naturalist renk kartelasına yer açın. Fildişi, bej, krem, su yeşili, açık toprak renkleri gibi..
  • Kişisel dokunuşlar Aynayı kalınca bir halat ile asarsanız, bu sitilinde bir parçası haline getirirsiniz.
  • İşlevsel Alanı ferahlatmak için sürgü kapı seçeneklerini değerlendirin.
  • Renkli lavabo Toprak ya da deniz renklerini lavabolarınıza taşıyın. Renkli lavabolardan ilham alın.
  • Lavabo dolabı Lavabo dolabı olarak masif ya da ham ahşap bir malzeme tercih edebilirsiniz. Ayrıca mevcut şifoniyer ya da dresuarlarınızı da lavabo dolabına dönüştürmek seçeneklerinizden biri olabilir.
  • Tekstiller Bambu, pamuk keten gibi %100 doğal banyo tekstillerini tercih edin.
  • Malzemeler Su sümbülü, hasır ve rattan malzemeler temanın olmazsa olmazlarından. Bol miktarda sepet kullanmanızın bir sakıncası yok.

Duşa okaliptus neden asmalıyız? Faydaları nelerdir?

Banyo temizliği için pratik bilgiler! Klozet, duşakabin, zemin nasıl temizlenir?

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

1 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

2 gün önce

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları

Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…

2 gün önce

Çok yıllık bitki seçim rehberi

Çok yıllık bitki seçim rehberi ile karşınızdayız. Bahçeniz renklenecek diye her mevsim çiçek dikmekten yoruldunuz…

2 gün önce

65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz: Mavi beyaz dekorasyon

Bodrum Yalıkavak'ta 65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz. Mavi beyaz dekorasyonun hakimiyet sürdüğü bu evi gelin…

2 gün önce

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 13 örnek

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Bitkilerle yatak odanızda huzurlu atmosfer oluşturun. Bu 13 örnek sizi…

3 gün önce