Balkonlarda şenlik başlıyor

Balkonlarda kış karanlığından bahara geçiş için hazırlıklar başlıyor. İçimizde bir renk özlemi, bir kıpırtı… Eldivenleri takıp işe koyulma zamanı.

İşin başı temizlik. Evlerimizde yaptığımız ince bahar temizliğini balkonlarda da yapmalıyız. Hepimizin balkonunda bir sezon öncesinden kalma içi kurumuş bitkilerle dolu saksılar vardır kuşkusuz. Her şeyden önce bu saksıları temizlemek gerekiyor. Bunun için:

– Saksılardaki ve bitki kaplarındaki kurumuş bitkileri sökün.

– Saksıların içindeki kurumuş ve bir önceki bitkinin besin değerini tükettiği toprağı boşaltın. Bahçesi olanlar bu toprağı bahçede kullanabilir.

– Boşalan saksıları sabunlu, hatta klorlu su ile fırçalayarak temizleyin. Bir önceki bitki kalıntıları, mantar hastalığı ya da böcek yumurtaları barındırabilir.

– Çuvallarda, poşetlerde satılan saksı toprağından alın. İçinde gerekli besin değerleri de bulunur.

– Üretim torfunu tek başına kullanmayın. Besin değeri yoktur, suyu hemen geçirir ve de çabuk kurur.

KONUM ÇOK ÖNEMLİ Sıra geldi dikim işine. Saksı diplerine dreneja sağlamak için mıcır, kırık saksı parçaları vb. yerleştirin. Bitkileri seçerken, yaşadığınız bölgenin iklim koşullarını hesaba katarak, güneş, gölge, rüzgar gibi etkenlere önem vermek gerek. Bitkinin sağlıklı gelişmesi için bu çok önemli.

NASIL BAKIM YAPILMALI? Sınırlı saksı toprağı çok kısa sürede besin değerini yitirir ve yorulur. Çiçeklenmek ve gelişmek için besin desteği gerekir. Toprağı hazırlama aşamasında bitkinin cinsine göre yavaş eriyişli gübre vermek size hem zaman kazandırır, hem de bitkiniz istediğini alır. Toprağın üst katmanının kabuklaşmasını önlemek için arada bir minik çapa darbeleri yararlıdır. Gereğinden fazla besin de bitkiyi yorar ve kısa sürede çiçek vermez olur. Bu durumda telaşlanmadan toprağını uygun bir saksı toprağı ile değiştirin. Bırakın kendini toplasın. Yeni sürgünlerin belirmesiyle yavaş eriyişli gübreyi önerildiği gibi düzgün aralıklar verin. Solan çiçekleri kesin, kuruyan yaprakları ayıklamayı atlamayın.