Bahçe

Bahçede yaza hazırlık için öneriler

Sonbahara kadar bahçenin yıldızı, adı üstünde yıldız çiçeği! Bu güzel bitkinin en iyi yönlerinden biri, bahçenin çiçeklenme dönemi sona yaklaşırken de çiçek vermeleri. Ağustos, eylül aylarında tam bir hayat kurtarıcı. Ayrıca harika bir de vazo çiçeği.

YILDIZ ÇİÇEĞİ

Öncelikle yıldız çiçeğini mercek altına alalım. O kadar çok çeşidi var ki: Kaktüs, ponpon, yıldız, katmerli, minik çiçekli… Mavinin dışında hemen hemen tüm renklere sahip çiçeğimiz. Kırmızıdan sarıya, beyazdan mora ne dilerseniz! Yıldız çiçeği, bakımı kolay bitkilerden. Ancak tüm çiçek veren bitkiler gibi iyi beslenirse kapasitesinin üstünde verimli oluyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sulamada nelere dikkat edilmeli?

Toprak olarak gül toprağı gibi, hafif kum ilave edilmiş, drenajlı toprağı tercih ediyor. Çok yapışkan, killi topraktan pek hoşlanmıyor. Bu topraklarda yetişirse de, yumruları yerinden sökülmezse kış aylarında çürüyebiliyor. Yıldız çiçeğinin yumrularını dikmek için en ideal derinlik 15 cm’dir. Sulama çukuru toprak düzeyinin biraz altında, çapı 40-45 cm olmalıdır. Bodur olanlar (20-30 cm) 40-50 cm aralıkla, uzun olanlar ise 70-80 cm aralıkla dikilmelidir. Özellikle uzun boyluların yumrularının daha sonra zarar görmemeleri için dikim sırasında destek çubukları yerleştirilmelidir.

Yavaş eriyişli organik gübreler, yaprak çürüğü (orman gübresi), dikim öncesi ya da dikim sırasında; çiçeklenme döneminde ise çiçek veren organik besinler çok yararlıdır. Azotu fazla gübreler yapraklanmayı arttırır, buna karşın çiçeklenme azlığına neden olur. Soğuk ve don olasılığı yüksek bölgelerde yumruların çıkarılıp gazete kağıdına sarılarak kuru ve korunaklı bir alanda saklanması gerekir. Ancak bulundukları alanın kuru yaprak, karton gibi malzemelerle örtülmesi de bir çözümdür. Yeter ki toprak donmasın.

Dikkat! Solan çiçeklerin hemen kesilmesi yeniden çiçeklenmeyi sağlar. Ayrıca minik goncaların koparılması daha büyük çiçekler oluşturur.

TARHLARDA RENGARENK ÇİÇEKLER

Bahçenizde boş bir alan varsa, onu renk ve çeşit zenginliğiyle değerlendirebilirsiniz. Bunun için:

  • Büyük bahçe marketlerinde kır çiçekleri ya da karışık çiçekli bitki paketlerinden alın.
  • Ekim yapacağınız alanı yabani bitkiler ve iri taşlardan temizleyin. Üzerinden tırmıkla geçin.
  • Tohumları ekmeden önce yağmurlama sistemiyle sulayın, sonra tohumları serpin. Üstlerini ince bir torf ya da elenmiş toprakla örtün.
  • Toprağın kuruması ve kuşların tohumları almak için eşelemelerinin önüne geçmek için en ideal sistem, bu alanı ince bir gölgelikle kapamaktır. Yeşil fileler bunun için uygundur. Gölgeliğin üstünden sabah akşam yağmurlama sistemiyle sulayın.
  • İlk filizler örtünün üstünde belirince fileyi kaldırın ve sulamaya devam edin. Bir ay içinde kır çiçekleriyle dolu bir alanınız olacaktır.

GÜLÜMSEYEN GÜNEBAKANLAR

Zinya

Ayçiçeği dediğimiz günebakan çiçekleri çekirdek vermez ama bahçenizde güneş gibi parlar. İri tohumlarını ekmek çocuk oyuncağı! Hatta onlara da ektirebilir, böylece kendi alanlarını yaratabilirsiniz. İyi hazırladığınız toprağınıza tek tek ekin. Üstünü tohumun iki katı toprakla örtün. Çıkışı garantilemek için ortasından kestiğiniz bir pet şişeyi üstüne kapatın. İlk filizler çıkınca şişeyi kaldırın. Aynı işlemi zinyalar için de yapabilirsiniz. Doğrudan yere ekilen tohumlar, şaşırtma işlemi görmediklerinden toprağa daha sağlam kök salar.

EvBahçe – Gülnar Önay

Bahar seven saksı çiçekleri: Yetiştirme ve bakım bilgileri

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar

Atatürk çiçeği bakımının püf noktalarını anlatıyoruz. Sulamadan yaprakların kızarmasına, budamadan toprak seçimine kadar tüm ayrıntılar...

6 saat önce

Süzgeçten saksı nasıl yapılır? Kendin yap tarifi

Çiçekler için asılabilir saksılar yapıyoruz; hem de 2 farklı şekilde... Yardımcılarımız ise süzgeç ve minik…

7 saat önce

Çamaşır makinesi temizleyicisi nasıl kullanılır?

Çamaşır makinesi temizleyicisi nasıl kullanılır? Çamaşır makinesi temizleyicisi, çamaşır makinesinin dört farklı bölümünde kullanılır.

8 saat önce

Deri mobilya nasıl temizlenir? Hangi malzemelerle temizlenmelidir?

Deri mobilya nasıl temizlenir? Deri mobilyaların temizliğini yaparken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. İşte püf…

10 saat önce

Dış mekan mobilyaları nasıl temizlenir? Kirli ve yıpranmış ise

Bu yazımızda bahçe mobilyalarınızın malzemesine göre nasıl temizlenmesi gerektiğini ve onları daha uzun ömürlü kullanmak…

10 saat önce

Ev turu: Çekmeköy’de 129 m2 3+1 romantik bir düş evi

Çekmeköy'de beyaz ve ahşap dokularla yaşam... 129 metrekarelik 3+1 romantik bir düş evindeyiz. Gelin birlikte…

11 saat önce