Bahçede sıcağa karşı pratik çözümler: Gölge alanlar nasıl oluşturulur?

Bahçede sıcağa karşı pratik çözümler: Gölge alanlar nasıl oluşturulur?

Yazın bunaltıcı günlerinde bahçede gölge alanlar oluşturarak biraz olsun rahat nefes alabilirsiniz. İşte yazı serin geçirmek için sıcağa karşı akıllı çözümler…

Yasemin, hanımeli gibi kokulu bitkilerin sarhoşluğunda bahçenin keyfini çıkarırken, güneş tüm sıcaklığını hissettiriyor. Böylesine sıcak günlerde bahçede daha fazla zaman geçirmek için gölge alanlar arayanlardan mısınız?

Keşke bahçede daha fazla gölge, serin yerler olsa da doğal klima etkisini veren açık havada daha fazla zaman geçirebilsek! Üstelik yaz döneminde bakım, sulama ve yeni bitkilerin dikimleri gibi bizi birçok iş bekliyor. Bu çalışmaları tahmin edebileceğiniz gibi güneşin altında yapmak çok zor. Bunun için de kaçış noktalarına ihtiyacımız oluyor.

“Bahçede hangi noktada gölge alanlar yaratabilirim?” sorusu aklınızı meşgul ediyorsa; hemen bahçenize bir göz atın. Ilık bir esintiyle rahatlayabileceğiniz, rahat bir nefes alacağınız alanları gün yüzüne çıkarma vakti geldi. İster doğal isterseniz de gölge sistemlerinden yardım alarak bahçede serin alanlar oluşturabilirsiniz. İşte önerilerimiz…

İŞE BAŞLARKEN

Hava sıcaklığının artmasıyla bitkilere verilen su miktarını arttırmalısınız. Ancak su tasarrufunu da düşünmelisiniz. Sebze-meyveleri yıkadığınız suları, bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Temmuz – Ağustos aylarında yapılması gereken bir başka önemli işlem de ayıklamadır. Kurumuş ve sararmış yaprakları, zayıf dalları zaman kaybetmeden kesin. Ayrıca solan çiçekleri de koparıp temizlemelisiniz. Bu iş güllerde geçen çiçekten sonraki ilk sağlıklı yaprağın üzerinden keserek yapılır. Yıldız çiçeklerine de gerekli bakımı yapmalısınız. Çiçeğin ikinci goncasından kesip ilk açan goncayı bırakın. Böylece taçlar daha büyük olacaktır.

Yaz boyunca çiçek açan ağaççık ve çalı formlu bitkilere, yazlık çiçeklere, özellikle güllere besin takviyesi yapın. Çiçeklenme dönemi sonunda gübreleme işlemine son verin.

PERGOLA ALTINDA OTURMA ALANLARI

Güneşin tüm gün direkt olarak geldiği bir alana oturma alanını yerleştirmek doğru bir planlama olmaz. Elbette oturma alanını pergola sistemiyle gölgelendirebilirsiniz. Fakat esintinin olduğu, güneşin belli saatlerde denk geldiği bir alana oturma alanını yerleştirmek daha doğru olacaktır. Ahşap her zaman güzel bir görüntü oluşturur. Fakat bu malzeme sıcağı çeker ve bunu oturma alanına yansıtır. Bunun yerine branda, tente gibi sistemleri tercih edebilirsiniz. Ahşap konstrüksiyon üzerinde branda, gölge sağlamasının yanında daha havalı bir çözüm olacaktır. Bu sayede oturma alanında daha fazla zaman geçirebilirsiniz.

Pergola

Pergolanızı ayrıca sarılıcı bitkilerle de süsleyebilirsiniz. Aynı zamanda havadar bir yeşil oda oluşturmuş olacaksınız. Mis kokulu yasemin veya çiçekleriyle dikkat çeken begonvil seçebilirsiniz. Klasik türlerden hoşlanıyorsanız sarmaşık gülünü de listenize ekleyebilirsiniz.

Bulunduğunuz iklim doğru bitki seçimi için oldukça önemlidir. Ege, Akdeniz gibi yazlık bölgelerde ılıman iklim bitkilerini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Yeşil tonlarında bir görüntü oluşturmak için, daha dayanıklı olan Hedera helix’i davet edebilirsiniz. Sert zemin malzemesini belirlerken pergolanızla uyum içinde olmasına dikkat edin. Modern ve klasik malzemeyi yan yana kullanmak yerine bütünlüğe önem gösterin. Bu sayede şık bir doku oluşturmuş olursunuz.

Çevresinde kullanacağınız bitkiler birbirine yakın boylarda ve formlarda tercih edilerek kompozisyonu tamamlamalıdır.

GÖLGESİ ALTINDA SERİNLEYİN

Bahçede natürel stilden yanaysanız bu önerilerimiz sizin için geliyor! Doğal bir görüntünün içinde uzun boylu ağaçlar ilk sırada yer alır. Salkım söğüt, Catalpa, meşe, çınar gibi gölge yapan ağaçlar bahçenizdeki geniş çim alanların ortasında yer alabilir. Bu ağaçların altına doğal oturma alanları oldukça dikkat çekici görünür, emin olabilirsiniz.

Tercihiniz hafif, kolay taşınabilir mobilyalardan yana olmalı. Bu sayede yerlerini değiştirmek de kolay olur. Bitki seçiminde biraz cesur olun. Farklı türleri bir araya getirmekten çekinmeyin. Hosta, altuni taflan, Berberis. Aynı alanda yan yana güzel görünürler. Ön bölümlerde alçak bitkileri yerleştirin. Arkalara doğru daha yüksek bitkiler yer almalıdır.

Çiçeksiz türlerin yanında sürprizli Lupinusun yer alması bitki kompozisyonunuzu kuvvetlendirir. Turuncu meyveleriyle kumkuat, limon gibi dekoratif gövdeye sahip bitkileri de tasarıma dahil edebilirsiniz.

Toprak zeminde doğal podima taşları ve ağaç kabuklarını kullanın. Yer yer yosun parçalarına da yer verebilirsiniz. Ufak bir hatırlatma; yosun parçaları toprağın nefes almasını engeller. Bunun için bu malzemeyi daha az miktarda kullanın.

TERASTA GÖLGE ALAN NASIL OLUŞTURULUR?

Terasta gölge alan oluşturmak için şemsiye veya tente sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Bu sistem sayesinde kalıcı bir çözüme kavuşursunuz. Tentenin kaplayacağı gölge alanı belirlerken sert zeminin büyüklüğünü
göz önünde bulundurun. Mobilyalarınızla uyumlu tente rengini seçerseniz görsel bir bütünlük oluşturabilirsiniz.

Gündüz saatlerinde gölge alan için tenteyi açabilir, akşam saatlerinde kapatabilirsiniz. Tente sistemlerinin yanında büyük şemsiyeler de kullanabilirsiniz. Yeni model şemsiyeler, hantal ve taşınamaz özelliklerinden uzak.

Sıra bitkilere geliyor. Bitkileri farklı boyutlarda saksılar içine dikebilirsiniz. Saksıları dengeli bir şekilde düzenleyin. Örneğin, sarkık sardunyalarla yine
aynı formdaki küpe çiçekleri ile yine sarkık formlu sarmaşık Hedera helix yan yana gelmemelidir. Bunun yerine lavanta, Veronika gibi farklı form ve
boyutlarda bitkilere yer vermelisiniz.

Oturma alanının duvarından da yararlanabilirsiniz. Farklı renklerdeki sakız sardunyalar duvarı kaplayabilir. Dilerseniz doğal bir tablo oluşturmak için dikey bahçe de planlayabilirsiniz.

Kelebekleri bahçenize çekecek 15 çiçek listesi! Rengarenk bahçeler