Bağışla, at, geri dönüştür
Taşınırken ya da bir yenisiyle değiştirirken eskiyen beyaz eşya ve elektronik cihazları ne yapmalı?
Taşınırken ya da bir yenisiyle değiştirirken eskiyen beyaz eşya ve elektronik cihazları ne yapmalı sorusuyla sıkça karşılaşırız. Sorunun cevabı ise pek çok önemli konuyu da gündeme getiriyor.
Eski bilgisayarlar, modası geçmiş televizyonlar ya da geri kalmış teknoloji ürünü beyaz eşyaları ne yapacağınız konusunda tereddütünüz varsa çöpe atmadan önce diğer seçenekleri değerlendirmek akıllıca bir çözüm.
Kullanılmayan, eskiyen cihazları ne yapmalı?
Önünüzde iki seçenek var: Yeniden kullanmak ya da geri dönüştürmek. Cihaz çalışır durumdaysa yeniden kullanmak çok daha iyi bir seçenek. Çünkü yenilemek geri dönüşümden daha kolay bir uygulama. Eski cihazların geri dönüşümünde yüksek miktarda enerji kullanıldığından maliyeti de artar. Çalışan cihazları yeniden kullanım için bağışlayabilir veya takas edebilirsiniz. Ancak kırık bir elektronik cihazdan kurtulmanın en zahmetsiz yolu geri dönüşüm. Bu çok yeni bir endüstri olsa da birçok elektronik üreticisi
geri dönüşüm programlarını hizmete sunuyor.
Ne kadar tehlikeliler?
Artık pek çok ülkede kurulan atık tesisleri ile eskiyen cihazların insan sağlığını tehlikeye düşürmesi önleniyor ve geri kazanımla kimi değerli madenler yeniden ekonomiye kazandırılıyor.
Bozuk televizyon ve aküler: Yüksek miktarda kurşun içerir. Çocuklarda beyin hasarı ve üreme bozuklukları yapıyor (Bir bilgisayar 2-4 kg Pb içeriyor).
Monitör ve televizyon tüpleri: Yüksek oranlarda kurşun, baryum, fosfor gibi ağır metaller içeriyor. Güvenlik önlemi almadan yapılan işlemler insan, toprak ve yeraltı suları için tehlike yaratıyor.
Pil, ampul, termostat: İçindeki civa miktarı düşük olsa da yeterince zehirli. Beyin ve böbreklere zarar veriyor. Anne sütüyle bebeğe geçebiliyor. Eski tıbbi cihaz ve mobil telefonlarda da civa bulunuyor.
Buzdolabı: Ozon içerir. Böbrekte birikerek insanı zehirler.
~Neden?
Atmayın, bağışlayın
•Maltepe Belediyesi’nin Sosyal Hizmetler Bölümü’nü arayarak bilgi alabilirsiniz. Yetkililer kullanılabilir olduğunu kontrol ederek cihazları anında ihtiyaç sahibine ulaştırıyor.
Tel: (216) 417 83 43
• Sarıyer Belediyesi’nden Sosyal Yardım İşleri: sosyalisler@sariyer.bel.tr adresine mail yoluyla başvurduğunuzda gerekli bilgileri alabiliyorsunuz.
• Beyoğlu Belediyesi için Sosyal İşler Müdürlüğü’nü aramanız yeterli.
Tel: 444 01 60.
• Kadıköy Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşle Müdürlüğü bağışlarınız konusunda dilediğiniz anda size yardımcı oluyor. Ayrıca düzenledikleri yardım kampanyalarına da katılabilirsiniz.
Tel: (216) 545 50 00.
•Bakırköy Belediyesi’nin Yardım Sandığı birimi tüm sosyal yardımlar için hizmet veriyor.
Tel: (212) 543 91 60.
Türkiye’de durum
Çevre Bakanlığı bozuk bilgisayar, cep telefonu, ömrünü tamamlamış televizyon ve buzdolaplarını ücretsiz olarak evlerden toplama kararı aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evlerde kullanılan ekonomik ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların insan sağlığına büyük tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yeni bir “atık” yönetmeliği taslağı hazırladı.
Taslak, bilgisayar, monitör, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, cep telefonu ve bunun gibi ev, ofis ve endüstride kullanım alanı bulan, yararlı ömrünü tamamlamış veya arıza nedeniyle daha fazla kullanılamayan, tamiri mümkün olmayan aletlerin atık merkezleri tarafından ücretsiz toplanmasını öngörüyor.
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Tahta kaşık nasıl temizlenir? Normal temizleme yeterli değil -
Alerji mevsimi için bahar temizliği tüyoları ve haftalık temizlik planı -
Kıyafet ve havluların birlikte yıkanması doğru mudur? -
Balkon filesi nasıl takılır? Balkon filesi kullanmanın avantajları -
Ne sıklıkta toz almalısınız? İşleri basitleştirmenin 4 yolu -
Evinizde küflenme riskini artıran 8 kötü alışkanlık – Bu hataları yapıyor musunuz? -
Filizlenmiş sarımsak yiyebilir misiniz? Evet ama bir detay var… -
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur? -
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler
Yorum Yaz