Ayva reçeli nasıl yapılır?, ayva reçeli nasıl kırmızı olur?, püf noktaları nelerdir? Son günlerin en popüler reçeli ayva. Sonbahar kış aylarının yıldızı ayvanın reçeli çok seviliyor. Özellikle ev yapımı ayva reçeli pek çok kişi tarafından seviliyor. Peki ev yapımı ayva reçeli nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar…
Ayva seçerken eşme, limon ve ekmek ayvası gibi çeşitlerden eşme ayvası seçilmelidir. Sulu ve mayhoş tadı vardır.
Ayvaların varsa çürük yerlerini kesin, kabuklarını soyun. Bekleyen ayvaların kararmaması için limonlu suda bekletin.
Ayvaların çekirdek kısımlarını ayırarak küp küp doğrayın ya da rendeleyin. Limonlu suda bekletip süzün.
Doğradığınız ayvaları bir tencereye aktarın suyu ve ayva çekirdeklerini ilave edin ve hafif yumuşayana kadar pişirin.
Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek tam kıvamında reçel elde etmek için en iyi yoldur.
Kullandığınız ayva miktarına göre içine şeker ekleyin. Örneğin 1,5 kg ayva kullanıyorsanız buna 1 kg şeker yeterli olur. Daha sonra tarçın ve karanfil ekleyin. (3 adet karanfil, 1 çubuk tarçın yeterlidir)
Kısık ateşte ağır ağır pişirirken ayvalar iyice yumuşayıp rengi koyulaşmaya başladığında da limon suyu ekleyin. (Limon suyu şekerlenmesini de önleyecektir.)
Ardından ocaktan alın ve içindeki baharatları çıkararak soğumaya bırakın.
Ayva çekirdeklerini reçele renk vermesi için kullanıyoruz. Çekirdekleri, reçeli kavanozlarken tencereden çıkarmayı unutmayın.
1 kilo ayva için en az 10 adet ayva çekirdeği kullanın. Ayvanız ne kadar tazeyse çekirdekleri de ayvaya o kadar renk verecektir.
DİKKAT: Ayva reçelinin sulanmaması için ağzını sıkıca kapattığınız bir kavanozda saklamalısınız. İçine ıslak kaşık sokulmamalı ve serin bir ortamda muhafaza edilmeli.
Malzemeler: 2 kg ayva, 1.5 kg toz şeker, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon tuzu, bir-iki adet karanfil.
Yapılışı: Ayvaları soyup ortalarındaki çekirdekleri ve yuvasını temizleyin. Küçük küpler halinde doğrayın. Bir tencereye koyup üzerine bir su bardağı su dökün ve kısık ateşte ağzı kapalı ağır ağır kaynayarak yumuşamalarını sağlayın. Ayvalar hafif yumuşadıktan sonra üzerine şekeri dökün ve yine kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Üzerine limon tuzunu ekleyin. Şeker kaynamaya başlayınca taşabilir, o nedenle ağzı açık bir şekilde karıştırarak kaynatın. Reçel kıvamına gelip gelmediğini anlamak için reçelden bir kaşık alın ve ayrı bir yerde soğutun. Arzuladığınız kıvama geldiğinde ateşin altını kapatın ve hafif soğuduğunda kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın.
Ayva yüksek oranda pektin içeriyor. Bu faydalı bileşen ayva piştiğinde kıvam almasını, jelleşmesi sağlıyor. O yüzden ayva reçeli de marmeladı da bu kadar lezzetli ve kıvamlı oluyor.
İncir reçeli nasıl yapılır? İşte kolay tarif
Yaz mevsimini kavanozda saklayın! Turşu, reçel, marmelat, salça
Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…
Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…
Çok yıllık bitki seçim rehberi ile karşınızdayız. Bahçeniz renklenecek diye her mevsim çiçek dikmekten yoruldunuz…
Bodrum Yalıkavak'ta 65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz. Mavi beyaz dekorasyonun hakimiyet sürdüğü bu evi gelin…
Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Bitkilerle yatak odanızda huzurlu atmosfer oluşturun. Bu 13 örnek sizi…
Musluklardaki su lekeleri, zamanla sert su ve mineral birikintilerinden oluşur. Bu lekeler, muslukların estetik görünümünü…