Dekorasyonun gözbebeği ahşap malzeme her dönem popülerliğini koruyanlardan. Eğer sizin de aklınıza, hangisi ve nerede kullanmalı, soruları geliyorsa uzman görüşleriyle pekiştirdiğimiz bu yazı ışık tutacaktır.

AHŞAP ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

AHŞAP KESTANE

Kestane

Karadeniz, İstanbul, Ege ve Antalya’nın doğusunda yetişir. Meşeye benzer. Sert, sıkı yapılı ve esnektir.

Ancak kolay kırılır ve bükülür. Bu yüzden kolay işlenir. Çok iyi boya tutar. Suya dayanıklıdır. Mobilyacılıkta masif ve kaplama olarak değerlendirilir.

AHŞAP HUŞ

Huş

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yetişir. Kayın veya süpürge ağacı olarak da bilinir. Sıkı, ince yapılı ve orta serttir. Kolay bükülür ama dayanıklıdır.

Zor yarılır ve kururken çalışır ve çatlar. Tornaya ve dış mekana uygun değildir, çürür. Çok iyi boya tutar. Koltuk takımları, oymalı işlerde kullanılır.

AHŞAP MEŞE

Meşe

Türkiye’de bütün ormanlarda bulunur. Pelit ya da palamut ağacı da denir. Çok sayıda farklı türü vardır. Sert veya yumuşak olması yetiştiği yere göre değişen meşe zor işlenir ama çok az çalışır. Kolay çatlar ve yarılır. Az veya çok esnek türleri olan ağaç neme karşı çok dayanıklıdır. En iyi boyanabilen ağaçtır. Mobilya üretiminde ağacın yumuşak türü masif ve kaplama olarak tercih edilir.

AHŞAP CEVİZ

Ceviz

Türkiye’nin her yerinde yetişir. Ağır ağaçlardandır. Fiziki etmenlere dayanımı iyidir. Çok çalışır, çok çeker ve kolay yarılır. Sadece kuru ortamda dayanıklıdır. Kolay ve rahat işlenir. Estetik açıdan değerli bir mobilya ağacıdır. Oyma ve tornada iyi sonuç verir.

Ceviz parke

AHŞAP AKÇAAĞAÇ

Akçaağaç

Gürgen ormanlarında karışık halde bulunur. Sert ve sıkı ağaçlardandır. Kolay işlenir ama esnek ve bükülgendir. Az çeker ama çatlamaya meyillidir. Nemli ortamda kolay çürür ve böceklenir. Masif ve kaplama olarak mobilya üretiminde, mutfak aletlerinde, oymacılıkta tercih edilir.

AHŞAP KİRAZ

Kiraz

Yaygın olarak bahçelerde yetiştirilir. İnce dokulu, sert, sıkı bir ağaçtır. Rahat ve kolay işlenir ama çok dayanıklı değildir. Kururken çok çeker. Dış mekana uygun değildir ve kısa sürede bozulur, böceklenir. İyi boya tutar. Mobilya ve iç mimaride masif ve kaplama olarak ve marküteri işlerinde de kullanılır.

AHŞAP MAUN

Maun

Sıcak iklim ağacıdır. Sıkı yapılı, az esnek bir ağaçtır. Kolay işlenir. Az çalışır, az çeker ve az çatlar. Değişken havaya iyi dayanır. Üstün nitelikleri olan bir ağaç olduğundan parke, modern ve klasik bütün mobilyalarda ise masif ve kaplama olarak bulabilirsiniz.

AHŞAP DİŞBUDAK

Dişbudak

Karadeniz, Marmara ve Trakya sahillerinde ve İç Anadolu’nun iç kesimlerinde bulunur. Sert, ağır ve sıkı yapılıdır ama kolay işlenir. Kuru ortamda dayanıklıdır. Çabuk çeker. İyi verniklenir ama su bazlı boyalarla boyanmaz. Masif ve kaplaması mobilya üretiminde çok kullanılır.

Kaynak, troyagarden.com

Ahşap ev modelleri ve tasarımları – Kütük evlerin avantajları

Ahşap dokulu seramik nedir? Özellikleri nelerdir?

Ahşap tezgah çeşitleri nelerdir? Bakımı nasıl yapılır?

Ahşap dekorasyon ürünleri ve kendin yap tarifleri

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

5 saat önce

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları

Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…

7 saat önce

Çok yıllık bitki seçim rehberi

Çok yıllık bitki seçim rehberi ile karşınızdayız. Bahçeniz renklenecek diye her mevsim çiçek dikmekten yoruldunuz…

7 saat önce

65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz: Mavi beyaz dekorasyon

Bodrum Yalıkavak'ta 65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz. Mavi beyaz dekorasyonun hakimiyet sürdüğü bu evi gelin…

8 saat önce

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 13 örnek

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Bitkilerle yatak odanızda huzurlu atmosfer oluşturun. Bu 13 örnek sizi…

1 gün önce

Musluklardan sert su lekelerini hiçbir temizleyici kullanmadan çıkarmak mümkün! İşte pratik yöntemler

Musluklardaki su lekeleri, zamanla sert su ve mineral birikintilerinden oluşur. Bu lekeler, muslukların estetik görünümünü…

1 gün önce