Açelya çiçeği bakımı, özellikleri – Açelya ne zaman açar?

Açelya çiçeği bakımı ile ilgili püf noktalar: Ne zaman çiçek açar? Açelya nasıl çiçek açtırılır? Nasıl çoğaltılır? İşte yanıtlar…
Açelya çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Ne zaman çiçek açar? Açelya nasıl çiçek açtırılır? Nasıl çoğaltılır? İşte tüm bu soruların yanıtını verdik.
Tabiat ana o kadar cömert ki, solan bahçe yerini gökkuşağı renklerindeki ev içi bitkilerine bırakıyor. Biz de bu ay kışın kraliçesi açelyaya ilgi gösterelim istedik…
AÇELYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Açelya çiçeğinin kökleri çok incedir. Bu nedenle çok çabuk kuruyabilir; kaloriferle ısınan, havası kuru evlerimizde iki günde bir sulamalıyız.
Açelya çiçeği bakımı için toprak önemlidir. Dağ gülü gibi asitli toprağı sever. Buna kısaca orman altı toprağı da diyebiliriz. pH değeri 4-6 arası olmalıdır.
Satın alırken çiçeği sımsıkı torf içinde görürüz. Ancak torf, yapısı gereği çok çabuk kurur. Bu nedenle sulama önem kazanır. Hatta saksının altındaki tabağı hep sulu tutarsanız torf hiç kurumaz.
AÇELYA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Açelya, aslında Fundagiller ailesinin üyesi olan, dağ gülünden (Rhododendron) üretilmiş, onun bir alt türüdür. Bu nedenle botanik literatüründe dağ gülüyle birlikte tanımlanır. Dağ gülünün 500-900 türü vardır. Kökeni kıtalara yayılmış, mavinin de aralarında olduğu çok renkli çiçekleri olan ağaç, ağaççık, çalı biçiminde, çok zengin bir türdür.
Ilıman iklim dışında tundralar ve orman altlarında yetişir. Asya’nın dağlık bölgeleri, Tibet, Kuzey Amerika, Avrupa’nın yüksek dağ altlarındaki ormanlarda, özellikle Alpler ve Yeni Zelanda ile Avustralya’da endemik olarak yetişir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinin yüksek yaylalarında endemik türleri vardır. Açelyanın bir türü Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişen R. periclymenoides ile ülkemizde yetişen R. ponticumu’un melezidir.
Yapı olarak dağ gülüne çok benzeyen açelya özellikle bir ev içi bitkisi olarak algılandığından, üreticiler her yıl yeni melezleri üretmektedir. Bu işlemin meraklılarının başını Belçika, İngiltere, ve Hollanda çekmektedir.
AÇELYA ÇİÇEĞİ RENKLERİ
Açelya çiçeği renkleri: beyaz ve pembenin çeşitli tonları, sarı ve kırmızı renkleri vardır.
AÇELYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Açelyanın çiçeklenme sezonu aslında ilkbahardır ama kış aylarında cazip kılmak için üreticiler sıcak seralarda üretirler. Buna zorlama da diyebiliriz.

AÇELYA BİRKAÇ SENE ÜST ÜSTE ÇİÇEK AÇABİLİR Mİ?
Açelyamı birkaç sene üst üste çiçeklendirebilir miyim?
Biraz çabayla evet. Çiçekler solduktan sonra yeniden çiçeğe geçmesi için bitkiye çiçek açtıran besin verip onu yormayın. Serin bir ortama çekin ve sulamaya devam edin. Mart ayında orman toprağı ile daha büyük bir saksıya geçirin. Eğer hava koşulları elverirse mart-ekim ayları arasında bahçenin gölgelik ve rüzgardan korunaklı bir yerine çıkarın ya da balkona alın. Mart-ağustos arası 15 günde bir çiçek açtıran gübre takviyesi yapın. Onu asla susuz bırakmayın. Havalar serinleyip çiçek tomurcukları belirince ev içine alabilirsiniz.
AÇELYA TOMURCUKLARI AÇMADAN DÖKÜLÜYOR MU?

Tomurcuklar açmadan dökülüyor, acaba neden? Bu, açelyalarda görülen en büyük sorunlardan biridir. Sık yer değiştirme ve aşırı sulama buna neden olabilir.

Banyoda yetiştirebileceğiniz nemi seven 16 bitki
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Leylak çiçeği bakımı – Leylak ne zaman dikilir? -
Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? -
Bahçenizde yumurta kabuğu kullanıyor musunuz? Uzmanlar anlattı -
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki -
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları -
Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri -
Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma -
Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma -
Bahçede yaza hazırlık için öneriler -
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!
Yorum Yaz