24 saat yaşayan salonlar

16 METREKAREDE HAYAT

Küçük alanların aileyi birbirine yakınlaştırma gibi bir avantajı var. Özellikle de salonlar.. Eğer sizin de salonunuz, bir çok işlevi içinde barındıran bir oda ise maksimum esnekliği de göz önünde bulundurmalısınız. İşte size bir salonu uyuma, çalışma, yeme, oturma ve dinlenme amaçlı kullanmanın pratik yolları…

Evinizde bulunan yatak odasından daha fazla aile üyeniz mi var? Ya da bir çalışma alanınız mı yok? Peki ya yemek odası? Telaşa gerek yok! Salonda bunların hepsi için yer var. Oturma odası, yatak odası, çalışma alanı ve yemek odası olarak işlev gören son derece işlevsel bir yaşam alanı yaratmanın anahtarı oldukça basit: Böyle bir odada her şeyin birden fazla işlevi olmalı, mobilyalar kolayca taşınabilmeli veya gizlenebilmeli. Salonunuzu bu şekilde kullanmayı planlıyorsanız ilk önce mekanın büyüklüğü ve şekli önem kazanıyor. Odanın bir planını çizin ve üzerinde yerleşim yapın; Hangi eşyayı hangi alanda nasıl kullanacağınızı daha rahat planlamış olursunuz. Eşyaların seçimini de buna göre yapın.

Dar bir alana sahipseniz ilk olarak odanın bütün köşe ve duvarlarını gözden geçirerek etraflı bir planlama yapın. Odanın köşelerini verimli kullanabilmek için köşe koltuk takımları tercih etmek, duvarları basit raf ve kitaplık uygulamaları ile değerlendirmek, orta sehpa ve hizasına büyük tavan lambası ekleyerek merkez oluşturmak odanızı çok daha düzenli bir dekora kavuşturabilir. Odanızı çok işlevli olarak kullanacağınız için mekanın duvar renkleriyle oynayarak bölümlemeler yapabilirsiniz. Örneğin çalışma alanını yerleştirdiğiniz duvarı diğerlerinden farklı bir renge boyayarak ayrıştırabilirsiniz. Ya da kanepenizi yerleştirdiğiniz duvarda, duvar kağıdı tercih edebilirsiniz.

UYKU ALANINI OLUŞTURUN
Yatağınız hazır mı? Ne kadar uykulu olursanız olun salonunuzu yatak odasına dönüştürmek oldukça kolay. Artık oturma grupları birçok farklı işlevi gerçekleştirecek şekilde tasarlanıyor. Kasası sandık olarak kullanılabilen, kasasının içerisinde katlanmış yatak bulunduran, kolçakları sehpa olarak kullanılabilen, ön ve arka panelleri açılarak dinlenme koltuğuna dönüşebilen, açılan panelleri ile yatağa dönüşen ve daha birçok farklı işlevi gerçekleştirebilen koltuk tasarımları var. Siz de süper rahat yataklı bir kanepe düşünün. Altındaki alanı gün boyunca sizin için yastık, yorgan ve nevresim takımlarını gizlerken, açtığınızda yatağa dönüşüyor. Kanepenin yanına yerleştireceğiniz sehpa ise akşamları komodine dönüşebilir. Hatta sehpanın üzerinde küçük bir abajura da yer verebilirsiniz.

Zelica köşe kanepe, Kelebek.
Loft köşe kanepe, Doğtaş.

DEPOLAMA ALANINA İHTİYAÇ VAR
Kanepenizin çevresindeki alanı değerlendirin. Bu alana ince uzun kapaklı dolaplar yerleştirerek bu üniteleri giysi ve aksesuarlar için gardırop olarak kullanabilirsiniz. Kanepenin sırt kısmının bittiği nokta ile duvar arasına bir raf yaptırarak üzerine okuma lambası, çalar saat ve dekoratif aksesuarlar yerleştirebilirsiniz. Rafın altında kalan saklı alanda ise çanta, valiz gibi eşyalarınızı saklayabilirsiniz.

YEMEKLER NEREDE YENECEK?
Masa ve sandalye olarak katlanır olanları tercih edebilirsiniz. Yemek sonrasında katlayıp duvara dayayabilir ya da asabilirsiniz. Açılınca büyüyen masaları da kullanabilirsiniz. Dar bir masa seçip yemek zamanında orta alanda kullanıp sonrasında duvara dayayıp çalışma masasına da dönüştürebilirsiniz. Ya da alanınız çok küçükse duvara monte edilen açıldığında masa olan raf sistemler ine yer verebilirsiniz. Sofra takımlarınızı ise mutfağınızda depolayabilirsiniz.

Çalışma masası, Ikea.
Praga TV ünitesi, Enza.

ÇALIŞMAK İÇİN
Çalışma vakti geldiğinde ne mi yapacaksınız? Zaten küçük olan bir salonda mükemmel bir çalışma alanı imkansız görünebilir, ancak imkansız da değil. Dolaptan masaya kadar, kağıtları dağıtmanız ve dizüstü bilgisayarınızı kurmanız için yeterli alana sahip dar mobilyalar seçmeye özen gösterin. Depolama alanınızı ve çekmecelerinizi üzerinde her aile bireyinin baş harflerinin olduğu kutular ve iç düzenleyiciler yardımıyla kullanabilirsiniz.

ŞİMDİ EĞLENME ZAMANI
Her salonun, sevdiğiniz dizi ve filmleri izlemek için keyifli bir alana ihtiyacı var. Yapmanız gereken akılcı bir depolama alanıyla işe başlamak. Açık ve kapalı alanları olan raf sistemleri bazı eşyaları gizlemek ve dağınıklığı engellemek için işinize yarayabilir. Kapaklı alanlarda DVD oynatıcı, oyun konsolu ve benzer eşyalarınızı saklayabilirsiniz. Kutu ve sepet gibi düzenleyiciler size yardımcı olabilir. Televizyonun etrafında yumuşak, dolaylı bir ışıklandırma kullanabilirsiniz. Parlamaları önlemek için de yakında pencere varsa bu alanda kalın perdelere yer verebilirsiniz.