2022 mutfak dekorasyonu trendleri ve uzmandan öneriler

Son güncelleme:

2022 mutfak dekorasyonu trendleri nelerdir? Çağlayan Architects , 2022 mutfak tasarım trendlerine ilişkin önerilerde bulundu. Mutfaklar, evimizin en sıcak ve en sık vakit geçirdiğimiz alanlarından biri. Özellikle pandemi ile birlikte mutfaklarla değişen ilişkimiz işlevsel ve estetik odaklı bir dönüşümle yeniden şekillendi. Doğal olana dönüş yılı olan 2022’de mutfaklar da bu yaklaşımla doğal renkler ve malzemelerin tercih edildiği bir alan oldu.

Tüketim alışkanlarımızda geri dönüşüm ve sürdürülebilir bir yaklaşım önceliğimiz oldu ve artık bunu dekorasyon tercihlerimizde de doğru bir şekilde konumlandırmaya başladık. Ahşap malzemeler, doğal taş kullanımının tercih edilmesi bu tür malzemelerin geri dönüştürülebilen özellikte olmaları artık mutfak tasarımlarında da tercihleri etkiliyor.

Akıllı teknolojilerin yanı sıra düşük enerji tüketen özellikte ürünler ve tasarımlar öne çıkıyor. Bu tasarımlar sadece çevreye değil kullanıcıyla da fayda sağlıyor, bu anlamda da tüketicilerin tasarım çözümlerinde daha bilinçlendiğini, uzun ömürlü ve işlevsel ürünlere odaklandığını görüyoruz. 

2022 MUTFAK DEKORASYONU TRENDLERİ

2022 mutfak dekorasyonu trendleri

2022’nin dekorasyon trendlerinde mermer, doğal taş ve karolar artık mutfaklarda da yerini almaya başladı. Mermer mutfaklarda her zaman sıklıklı tercih edilen bir malzeme. Saf beyaz mermerin yanı sıra mat ve beyaz parlak mermerler de mutfaklarda daha yalın ve temiz bir görünüm ile düzenli duruyor. Özellikle de beyaz dolaplarla ya da koyu renkler ile açık renk ahşaplarla tercih etmek mümkün. 

2022 mutfak dekorasyonu trendleri

Sadelik ve minimalizmin karşısında renkler ve vintage tasarımlar da mutfaklarda bu yıl etkisini gösteriyor. Popüler ya da modern çizgilerden biraz olsun uzaklaşmak isteyenler için country stileri, son dönemin popüleri duvar taşları ve küçük karolar da country tarzla uyumlu hale getirildi. 

2022 mutfak dekorasyonu trendleri

Pandemi ile birlikte yaşam alanlarımızda rahatlık ve işlevsellik en öncelikli olurken özellikle küçük alanlar için fonksiyonel dolaplar ve dolap içi raf çözümleri ile mutfaklar sadeleşirken sevdiklerimizle keyifli vakit geçireceğimiz zamanların kalitesi de artıyor. Altın ve gümüş çizgileri kendi küçük alanlarında da yaratmak isteyenler için ufak dokunuşlar ve düz çizgiler güçlü renklerle kombine ediliyor. 

Vintage etkileri duvarlarda da etkisini gösteriyor. Kolay silinebilen ve olumsuz koşullara, neme dayanıklı duvar kağıtları da tercih edilebilir. Mutfakların olmazsa olmazı porselenler de hem vintage hem contry tarzına uyumlu, bu dayanıklı ürünler mutfakları zarif bir şıklıkla keyifli bir yaşam alanına dönüştürüyor. 

Sevdiklerimizle keyifli vakit geçireceğimiz mutfaklarda rahat ve sakin etkilerin olduğu Iskandinav tasarımları da her zaman tercih ediliyor. Küçük bitkiler ve açık ahşap tonlarla bu stilde, mutfaklarda sakinleştirici bir etki yaratmak mümkün.

2022 için mutfak trendleri, set üstü ocağın arkasından tavana ve zemine uzanan, etrafı saran bir backsplash karolar da öne çıkan bir diğer tasarım trendleri arasında yer alıyor. 

Gastronomi ve mimari birbirini tamamlayan ve birbirinin her zaman açıklarını kapatan iki önemli unsur. Sunulan yemeklerin bileşenleri nasıl özenle seçiliyor ise, mekan tasarımında da bileşenlere özenle karar vermek ve bu malzemeleri doğru oranda kullanabilmek önemlidir. Yapılan mekan tasarımı, mekanın gastronomik kimliğiyle birebir örtüşmeli ve bu kimliği destekleyici rolünü iyi üstlenmelidir. Ancak mekan tasarımı bu rolü üstlenirken zamanının gerisinde kalmamalı ve yemek kültürüne katma değer sağlamalıdır. Değişen ihtiyaçlar doğrultusunda tasarımcı mekan dinamiklerini tekrardan ele almalı ve geliştirmelidir. Kullanıcılara, mimari tasarımın ve gastronominin bir bütünün ayrılmaz parçaları olduğu hissi yaşatılmalı, mekan tasarımının yemekten alınacak haz üzerinde direkt etkisi olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Tasarımcı kendini kullanıcı olarak pozisyonlandırabilmeli ve kullanıcıya hangi duyguları yaşatmak istediğini belirleyerek mekanı hayata geçirmelidir. Ancak bunu yaparken mekanın gerçek fonksiyonunu, hitap edeceği kitleyi, ortaya konulacak ürünü unutmadan ve önüne geçmeden hareket etmelidir. Tasarımını geliştirirken bireysel değerler üzerinden değil, sosyal ve kültürel değerler üzerinden hareket etmelidir.

2022 mutfak dekorasyonu trendleri bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir:

2022 yaz tasarım trendleri için uzmandan öneriler

Filli Boya renklerini ve isimlerini içeren 2022 renk kataloğu

Kira sözleşmesi nasıl yapılır? 2022

Jotun 2022 yaz renkleri nelerdir? İşte en güzel yaz renkleri