125 m2’lik 3+1 evdeyiz: Balkondan banyoya her yerde bitki var!

Huzur veren yeşillere vintage parçaların eşlik ettiği, konfor odaklı bu atölye-evin sahipleri Yıldız ve Latte ile merak ettiklerimiz hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bize katılmaz mıydınız?

İç mimar, estetisyen, bilimsel bitki ressamı, bitki koleksiyoneri, bahçıvan, aromaterapi, doğal cilt bakımı ve temizlik uzmanı Yıldız Kurt’un, instagram’da tanıdığımız adıyla @yildizvelatte’nin evine konuk Haziran ayında.

Balkondan banyoya her köşesini bitkilerin sarıp sarmaladığı enerjisi yüksek bu evi gezerken, bir yandan da bitkilerin iyileştirici gücü hakkında hepimizin işine yarayacak güzel bilgiler aldık.

Yaklasık 120-125 m2 ve 3+1 planlı evin salonundaki beyaz koltuk Ikea. Gri antrasit ikili
koltuk eskici arabasından alınıp Persan’dan kumaş ile yenilenmiş. Berjerler ev sahibinin
annesinden. Orta sehpalar Yargıcı Homeworks, çalışma masam ve kitaplıklar özel imalat. Pirinç gövdeli lambader, tavan aydınlatması, pirinç ve cam sehpa ile dergilik picollective. Renkli kilim vintage. Kahverengi kilim Ikea.

Yukarıda sizi anlatmak için pek çok tanım kullandık. Bunları biraz daha açabilir miyiz?

“Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü mezunuyum. 17 yıldır aktif olarak iç mimarlık yapıyorum. 4 yıl önce aromaterapi ve bilimsel bitki ressamlığı eğitimlerine eş zamanlı olarak başladım. Bilimsel bitki resmi, canlı bitki model olarak alınıp çizildiği için, o arada bitki bakmaya da başladım. Bitki bakmayı çok sevince bu konuda da eğitimler almaya başladım. NGBB (Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi)’inde 9 haftalık bahçıvanlık eğitimi aldım.

Aromaterapiyi en çok doğal cilt bakımında kullanmaya ilgi duyduğum için de 6-7 ay süren estetisyenlik eğitimi aldım. Hem cilt bakımı hem de temizlik de doğal ve aromaterapik hammaddeleri kullanıyorum. 2 yıldır da Homemade Aromaterapi firmasının atölye eğitmenlerinden biriyim. Doğal cilt bakımı, doğal temizlik ve maskeler&ovmalar atölyesi yapıyorum. Bitki çizimi ile ilgili olarak da ressam arkadaşım Kseniie Krokhaleva ile Persona Botanica isimli bir atölyemiz var. Burada, günlük workshop’lar ve haftalık uzun süreli eğitimler ile bitki illüstrasyonu eğitimi veriyoruz. Bir süredir tüm eğitimlerim online şekilde, yine keyifle devam ediyor.”

BİLİMSEL BİTKİ RESSAMI NEDİR?

Bilimsel bitki ressamı ne demek?

“Bilimsel bitki çizimi, resim sanatı ve botanik bilimini bir araya getiriyor. Bitkiyi sadece estetik olarak çok güzel çizmek değil amaç. Anatomik olarak doğru çizmek, bitkinin gösterilmek istenen kısımlarının (erkek-dişi organ, bağlantılar vb.) birebir ölçekte çizilmesi gerekiyor. Yine bitkinin doğadaki renkleri tam ve doğru olarak resmedilmeli. Bu çok uzun soluklu bir eğitim, öğrenmeye halen devam ediyorum. Persona Botanica olarak, bitki çizmeye istekli olan ve hiç çizim tecrübesi olamayanlar için de faydalı olacak teknikler ile bitki illüstrasyon atölyeleri yapıyoruz. Bizimle başlayıp kendine güvenen, sabrı olanlar bilimsel eğitime de geçebilir. Bitki
çizmek bir çeşit meditasyon gibi. Çok iyi gelir.”

Sizin için ev ne anlama geliyor?

“Kendi saklı cennetim… Evinizde huzurlu ve rahat hissetmek
çok önemli. Pandemi sürecinde bunu daha da çok hissettim.”

Instagram hesabınızın ismine ortak olan ve sizin kadar popüler bir ev arkadaşınız var: Latte…

“Latte, Kasım 2015’ten beri benimle beraber. Instagram’da sadece onun fotolarını paylaştığım için hesabımızı ortak isimli yapmıştım. sonrasında ben dekorasyon, bitki bakımı, cilt bakım ve temizlik konularında paylaşımlar yapmaya başlayınca ismi değiştirmedim. Herkes de bu şekilde sevdi. Latte’nin kendine ait bir kitlesi de var. Sakin bir kedi. Bitkilere çok alışık. Balkonda vakit geçirmeyi, hindili yaş mamayı ve minder üstünde uyumayı seviyor.

BURASI AYNI ZAMANDA BİR OFİS

Burası sizin aynı zamanda ofisiniz. Ev ile işin aynı mekanda olması dekorasyona nasıl yansıdı?

“Eşya ve obje sayısını çok artırdı. İnsanlar bazen çok eşyam olduğu konusunda beni eleştiriyor. Çünkü burada çok fazla iş bir arada yapılıyor. Özellikle online atölyeler ile ev iyice yoğunlaştı. Persona Botanica için çizim yaptığım bir çalışma alanım var. Online çizim kutularımızı da evde yaptığım için, ev aynı zamanda kırtasiye deposu gibi oldu. Öbür yandan Homemade Aromaterapi ile olan atölyeler için bir oda canlı yayına ayrıldı. Daha önce de tarifler için kullandığım malzeme ve araç gereçler için dolabım vardı, ama artık daha çok alan kaplıyor. Kısaca evin her noktasında bir fonksiyonellik var .”

DEKORASYON STİLİ: EKLEKTİK

Dekorasyon stilinizi nasıl tanımlarsınız?

“Tek kelime ile tanımlarsam, eklektik derim. Tek bir stilin gözü kapalı uygulayıcısı olamıyorum. Genel olarak doğal malzemeleri ve vintage eşyaları seviyorum. Biraz eski yüzlü ama kondüsyonu iyi parçalar bana daha sıcak geliyor. Özellikle aksesuar ve aydınlatmada vintage parçalara yatırım yapıyorum. Depolama elemanlarında işlevsellik önemli.”

“Bitki alırken kendi alışkanlıklarınıza da bakın. Çok seyahat eden
biri iseniz zamia gibi uzun süre su istemeyen bitkiler seçebiliriniz.”

DEKORASYONDA RENK SEÇİMİ

Ya renk tercihleriniz… Yeşilin sizin için yeri ayrı olmalı?

“Dekorasyon profesyonel mesleğiniz olunca şu rengi severim demeyi bırakıyorsunuz zamanla. Her renk doğru kullanım ile güzel benim için. Genel olarak büyük mobilyalarda, zemin ve duvarlarda açık renk ve nötr renkler tercih ederim. Üstüne aksesuar ve değişebilir parçalar ile istenilen rengi eklemek kolay olur. Renk konusunda sürekli değişim yapıyorum. Son zamanlarda en çok yeşil ve kiremit tonlarından hoşlanıyorum, ama 6 ay sonra fikrim değişebilir. Yeşilin huzur verici bir yanı var. Bu yüzden de yeşile bakmayı seviyorum. Özellikle de yatak odasında yeşil rengi kullanmayı seviyorum.”

“Evinizde huzurlu ve rahat hissetmek çok önemli. Pandemi sürecinde bunu daha da çok hissettim.” Duvarı kiremit rengine boyanan odadaki koltuk Ikea. Kilim Yargıcı Homeworks, sehpa eskiciden.

DEKORASYONDA İLHAM KAYNAĞI

Evinizi dekore ederken ilham kaynağınız nelerdi?

“Kendi ihtiyaçlarımın en konforlu şekilde sağlanması. Beni mutlu eden hobilerimin ön planda olabilmesi ve tabii ki yeşil! Evde olabildiğince çok bitki olması beni mutlu ediyor.”

Yatak odasında karyola ve gri şifoniyer gotwob. Komodinler vintage, gotwob. Bitki resimleri Persona Botanica. Yatak başı çizimler neohomosapien. Yastıklar H&M Home, Yargıcı Homeworks, Zara Home ve gotwob. Hasır sepetler de Yarıgıcı Homeworks ve H&M Home.

EN SEVDİĞİ EŞYA

En sevdiğiniz eşya/eşyalar hangisi ve neden?

Çok zor bir soru. Vintage parçaların hepsini ayrı ayrı çok seviyorum. Kendi çizdiğim marin kontrplak çizim masamı da severek kullanıyorum.

BALKONDA YETİŞTİRMEK İÇİN EN UYGUN BİTKİLER NELERDİR?

En az içerisi kadar yeşil ve keyifli bir balkonunuz var. Peki balkonda yetiştirmek için en uygun bitkiler nelerdir?

“Çok kar kış olmadıkça her gün balkonda vakit geçiriyorum. Önce bitkilerin rutin bakımları için çıkıyorum. Latte de balkonda olmayı çok sevdiği için onunla beraber balkondayız. Normal zamanda arkadaşlarımla da balkonda yiyip içmeyi çok seviyorum. Sabah güneşi alıyor balkonum. Yazın öğleden sonra tatlı bir serinlik oluyor ve en güzel saatler diyebilirim.

Her balkonun cephesine, güneş durumuna, rüzgarlı olup olmamasına göre orada yetişecek bitkiler değişir. Mevsimlik çiçekler genelde birçok balkon için uygun. Küçük saksılar da fesleğen, biberiye vb bitkileri de yetiştirebilirsiniz. Aslında burada en güzeli ve doğru alın; bitki satın aldığınız yerdeki kişiye balkonunuz hakkında detaylı bilgi verip ona göre
tavsiye almaktır. Ya da beğendiğiniz bir bitkiyi satın alırken, onu araştırıp kendi balkonunuz için uygun olup olmadığına bakın ve ona göre karar verin.

“Her balkonun cephesine, güneş durumuna, rüzgarlı olup olmamasına göre orada yetişecek
bitkiler değişir. Mevsimlik çiçekler genelde birçok balkon için uygun.”

HANGİ ODADA HANGİ BİTKİYE YER VERİLMELİ?

Hangi odada hangi bitkiye yer vermeliyiz?

  • “Odanın güneş alma durumuna göre karar verin. Yatak odasında hava temizleyen bitkiler seçilebilir.
  • Salon çok güneş alıyorsa kaktüs ve sukulent seçebilirsiniz.
  • Filtre aydınlık alan mekanda deve tabanı ya da kauçuk bakabilirsiniz. Mutfakta ve banyoda gün ışığı alması önemli.
  • Pencereden güneş ışığı almayan mekanlarda bitki bakmak doğru değil. Bir canlı olduğunu unutmayıp bitkimize işkence etmeyelim.
  • Mutfak için nem seven bitkileri tercih edin, yani tropikleri…
Mutfak ve banyo dolapları Ikea’dan… Çamasır odasındaki yesil dolap vintage, picollective’den…

UÇUCU YAĞLARIN FAYDALARI NELERDİR?

Bitki ve meyvelerden elde edilen uçucu yağların fiziksel ve mental olarak üzerimizdeki faydaları nelerdir?

Uçucu yağlar bitkilerin çiçek (ıtır, yasemin, gül, lavanta), yaprak (adaçayı, çay ağacı, vetiver), reçine (günlük), kabuk (sedir, sandal odunu) gibi kısımlarından buhar distilasyonu (damıtma) yolu ile elde ediliyor. Narenciyelerde (portakal, limon, greyfurt) kabuk kısmından soğuk press yöntemi ile elde edilir. Bitkinin 100 katı kuvvetlidir. Koklama ya da taşıyıcı bir yağ (tatlı badem, susam vb.) içinde seyrelterek masaj yolu ile uçucu yağları kullanabiliriz. Uçucu yağlar ruh-beden-zihin dengesinin sağlanmasında yardımcıdır.

Buhurdan içerisinde kullanarak ortam kokulandırmak en güzel yöntemlerden biri. 20 m2’lik bir alan için 1 çay bardağı sıcak suya 4 damla uçucu yağ ekleyebilirsiniz. Biberiye ve greyfurt konsantrasyon için kullanılabilir. Uyku için lavanta uçucu yağı kullanabilirsiniz. Neşe ve mutluluk için greyfurt, bergamot ve ıtır kullanılabilir. Kış aylarında virüslere karşı okaliptus, adaçayı kullanılabilir. Enerji temizliği için de adaçayı, günlük ve biberiye uçucu yağları tercih edilebilir.

“20 m2’lik bir alan için bir çay bardağı sıcak suya dört damla uçucu yağ ekleyip sağlıklı bir ortam kokulandırması yapabilirsiniz.”

“Uçucu yağlar ruh, beden, zihin dengesini sağlamaya yardımcı olur.”

HAZIRLAYAN: SEVDA BARANDIR SUNGURTEKİN
FOTOĞRAFLAR: FİDAN KANDEMİR / YILDIZ KURT