Doğayı Korumak İçin Evde Yapabileceğiniz 10 Basit Değişiklik

Son güncelleme:

Doğayı korumak, günlük yaşamda alacağımız küçük ama etkili adımlarla mümkündür. Evde yapacağınız bazı basit değişikliklerle, hem çevreye hem de sağlığınıza katkı sağlayabilir, sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimseyebilirsiniz.

1. Temizlik malzemeleri

Doğayı kirletmeyen ya da daha az kirleten temizlik malzemeleri ya da enerjiden tasarruf etmeyi sağlayan elektrikli temizleyiciler evde ekolojik hayata adım atmanın yollarından biri. Çevre dostu temizleyicilerin pek çoğu kimyasal değil de bitkisel içerikli olduğundan sağlığınızı da tehdit etmez.

2. Mönünüzü gözden geçirin

Atmosferdeki sera gaz salınımının % 25’inin yediklerimizden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Özellikle kırmızı et tüketimi büyük ölçüde zehirli gaz salınımını etkiler. Haftanın sadece bir günü et yemeyerek bir hybrid araba ile aynı etkiyi yaratabilirsiniz.

3. Sürdürülebilir gıdalar

Daha doğal bir yaşam tarzı için yiyecek ve içeceklerinizin organik olmasına özen gösterin. Kimyasalların kullanılmadığı gıdalar hem doğaya hem de kendi sağlığınıza yarar sağlar.

4. İzolasyon yaptırın

Oturduğunuz binanın dış cephesine izolasyon yaptırdığınızda % 30-70 arası enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. İlk etapta maliyeti biraz fazla gelse de harcadığınız yakıt miktarını göz önünde bulundurduğunuzda uzun vadede karlı bir yatırım olacaktır. Daha az enerji kullanarak doğal kaynakları da daha az tüketmiş olursunuz.

5. Antreye dikkat!

Sokaktan sizle beraber araba egzostu, pek çok bakteri de içeri taşınır. Bunları temizlemek için ayrı bir enerji harcamanız gerekir. Özellikle evde ayakkabıyla geziyorsanız bundan sonra kapı dışında çıkarmaya, eşyalarınızı kapının girişinde bırakıp evin diğer alanlarına taşımamaya gayret gösterin.

6. Mikrodalga ve fırın önemli

Plastik malzemelerden yapılan elektrikli ev gereçlerinin ısı duyarlıklarına satın almadan önce mutlaka dikkat edin. Özellikle mikrodalga ve fırına konan plastik kaplar yüksek ısılarda sağlığa zararlı madde salınımlarında bulunabilir. Bu sebeple seramik, cam gibi ürünleri tercih etmeye gayret edin.

7. Atmayın, bağışlayın

Giydiklerinizi ya da eski eşyalarınızı atmak yerine bağışlayarak karbon salınımını ciddi oranda azaltabilirsiniz. Bağışladığınız her bir parça için yaklaşık 12 kg karbon salınımını engelleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Verilen eski eşyalar muhtemelen başka kişilerce kullanılacak ve ekstra üretime gerek kalmayacağından yeni ürünler için enerji ve doğal kaynaklar tüketilmemiş olur.

8. Pişirici seçimi

Teflon gibi plastik malzemelerden yapılan tavaların ısı toleransları çok yüksek olmadığından zehirli maddeler pişirme esnasında gıdalara karışabiliyor. Bu sebeple yemek yaparken döküm, seramik, çelik gibi malzemeleri tercih etmekte fayda var.

9. Kozmetik malzemeleri

Esanslı ya da parfüm katkılı el sabunları, yumuşatıcılar, krem ya da nemlendiriciler içeriğindeki aromatik kokular çevreye ve sağlığa zararlı kimyasallarla yapılabiliyor. Satın alırken mutlaka esansları inceleyin. Özellikle doğal olanlarını kullanmaya özen gösterin.

10. Sinek ve haşere ilaçları

Karınca, böcek ya da sinek ilaçları büyük oranda çevreyi kirleten malzemeler içerir. Böceklerden korunmak için olası delikleri tıkayabilir, doğal içerikli ilaçlardan faydalanabilirsiniz.