Ne Var, Ne Yok?

Troya müzesine kavuştu!

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya, geçtiğimiz Eylül ayında müzesine kavuştu. Ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkaran müzenin kuruluş amaçlarından biri de, kaçırılan eserlerin geri getirilmesini sağlamak.

Dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yılında müzesine kavuştu. 2011 yılında toplam 132 projenin katıldığı “Troya Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması”nda oybirliği ile birinci olan Mimar Ömer Selçuk Baz’ın projesi, ‘2018 Troya Yılı’nda tamamlanarak ziyarete açıldı. Temelleri 61 yıl önce Çanakkale’nin Çan ilçesinde atılan Kaleseramik’in de destekçilerinden biri olduğu Troya Müzesi’nin temel kuruluş amaçlarından biri de, kaçırılan eserlerin geri getirilmesini sağlamak. Bu fikir ışığında müze içinde hiçbir replika-kopya eser kullanılmamış. Üçüncü katta yer alan, kaçırılan eserlerin anıldığı ‘Yitik Miras’ bölümü de, bu kavuşmaya olan ümidi tazeliyor.

DEV BİR BULUNTU GİBİ

Yalın Mimarlık ekibi olarak, Temmuz 2012’de proje çalışmalarına başladıklarını ifade eden Mimar Ömer Selçuk Baz, “Tasarımın, Troya ören yerinin önüne geçmemesi, ören yerinin yorumlanmasına destek vermesi hedeflendi. Bunu yaparken çevredeki doğal ve mimari dokudan, arkeolojinin sağladığı bilgi ve birikimin yanı sıra, ziyaretçilerin hafızalarındaki ön bilgiden yola çıkıldı. Dışarıdan bakıldığında müze, topraktaki bir yarıktan yükselen, peyzaj içerisine oturtulmuş dev bir buluntu olarak algılanıyor. Paslanmış metal (corten) kaplı yapı, topraktan çıkarılmış kırılmış çanak çömlek gibi renk değiştirdi. Kendine özgü dokusuyla bir geçmişi olduğunu hissettiriyor” diyor. Yapı olabildiğince kaplamalardan kaçınan, olduğu gibi görünmeye gayret eden bir dile sahip. Kısıtlı sayıda malzeme ziyaretçilerin dikkatini dağıtmamak için seçilmiş. Yapılar kaba halleri ile kendi inşaat teknolojilerini açığa çıkaracak şekilde kullanılmış. Bir de buna ek olarak çok farklı şekillerde gün ışığı ile malzemelerin etkileşime girmesi sağlanmaya çalışılmış. Gökyüzü altında yıkanan zeminlerden, uzun ince yarıklardan, kesiklerden iç mekana sızan ışığa kadar farklı gün ışığı şiddetleri yapıda kendine yer buluyor.

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Paslanmaz çelik neden paslanır? Numaraların bir anlamı var

Paslanmaz çelik neden paslanır? Paslanmaz çeliğin üzerindeki numaraların anlamını biliyor musunuz? İşte detaylar...

14 dakika önce

Monokrom renklerin dekorasyonda kullanımı

Monokrom nedir? Monokrom renkler dekorasyonda nasıl kullanılır? Püf noktaları nelerdir? Monokrom renkler sadece siyah ve…

4 saat önce

Zeytin ağaçları arasında 150 m2’lik taş evdeyiz

Çanakkale Assos'ta bir zeytin bahçesinin içinde, arazinin şartlarına uygun şekilde inşa edilmiş modern taş ev,…

5 saat önce

Evde limonata nasıl yapılır? Lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi

Evde limonata nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorsanız, lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi ile karşınızdayız.…

23 saat önce

Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Neden temizlenmeli?

Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Temizlenmezse ne olur? Adım adım temizleme yollarını ve neden temizlenmesi…

1 gün önce

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Kumaştan ya da elden çıkarma yolları

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Ceviz lekesi, inatçı lekelerden biridir. Kumaştan ve elden çıkarma yollarını anlattık.…

1 gün önce