Kendin Yap

Mürver şurubu tarifi – 2 farklı tarif bir arada

Mürver şurubu tarifi ile karşınızdayız. Bu iki tariften istediğinizi yapabilirsiniz.

Mürverleri trafiğin kirliliğinden uzakta olan bir bölgeden toplayın. Yağmur ve rüzgarla temizlenen yüksekteki dalları tercih edin. – Mürverleri toplarken yaprakları almayın. Yeşil kısımlarını ve sapları ayıklayın. Dikkatlice çiçekleri inceleyin, üzerlerinde minik böcekler olabilir. Saplarından aşağı doğru tutarak silkeleyerek aralara gizlenmiş böcekler, toz vs varsa temizleyin.

İşte gerekli malzemeler ve yapılışı…

MÜRVER ŞURUBU TARİFİ (1)

Yaklaşık 75 cl’lik bir şişe için;

GEREKLİ MALZEMELER

  • 25 adet taze mürver,
  • 1,2 kg şeker,
  • 2 portakal,
  • 2 limon,
  • 1,2 litre su.

YAPILIŞI

Limon ve portakalları iyice yıkayıp ince ince dilimleyin. Portakal ve limonun üzerinin parafinle kaplanmamış olması gerekiyor. Bir tencereye şeker ve suyu koyup arada karıştırarak kaynatın. Kaynayan şekerli suyu ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra limon, portakal ve mürveri ekleyin. Karıştırıp ağzını kapatın ve serin bir yerde 24-30 saat beklemeye bırakın. Bir sonraki gün süzün ve temiz bir cam şişeye alıp ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabında muhafaza ederek 2 hafta içinde tüketin.

Dilerseniz bu karışımı buz kalıplarına doldurarak dondurabilirsiniz. Eğer oda sıcaklığında daha uzun süre saklamak istiyorsanız, steril kavanoz ve şişelere doldurup 10 dakika üzerlerini kapatacak kadar kaynar suya koyup kaynatın. Kapalı şişelerde 1 yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Kullanmak üzere kapağını açtığınız şurubu buzdolabında muhafaza edin.

MÜRVER ŞURUBU TARİFİ (2)

Bu da başka bir mürver şurubu tarifi…

GEREKLİ MALZEMELER

  • 20 büyük mürver topu ya da 30 küçük mürver topu,
  • 5 bardak şeker,
  • 6 bardak içme suyu,
  • 4 limon

YAPILIŞI

Ayıkladığınız mürverleri büyükçe bir kavanoza doldurun ve üzerine elinizle hafifçe bastırın. Limonları dilimleyip ekleyin ve üzerini kapatacak kadar içme suyu ile doldurun. Tüm malzemeyi karıştırın. Ağzını kapatıp buzdolabında arada karıştırarak 3 gün bekletin. 3 günün sonunda bir tülbentle mürverlerin aromasını verdiği suyu bir tencereye süzün. Üzerine şekeri ilave edin ve karıştırın. Ocaktan alıp temizce yıkanıp sterilize edilmiş cam şişelere ya da kavanozlara doldurun. Ağızlarını sıkıca kapatıp su dolu bir tencerede 10 dakika kadar kaynatarak sterilizasyonunu yapın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.

MÜRVER ŞURUBU NASIL İÇİLİR?

  • Maden suyu ile karıştırıp serinletici bir içecek elde edebilirsiniz.
  • Kokteyllerde kullanabilirsiniz. Şampanya ya da köpüklü şaraplarla çok iyi uyum gösterir.
  • Sorbe ya da dondurmalara katabilirsiniz.
  • Şeker niyetine çilekle ya da kreple birlikte tüketebilirsiniz.
  • Ev yapımı limonatanıza karıştırarak çiçeksi bir aroma verebilirsiniz.

Bu tariflerimiz de ilginizi çekebilir:

Sakinleştirici çay tarifi – Mürver çayının mükemmel etkisi

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Neden su ile temizlenmez?

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Kanepe ya da koltuğunuz kadife ise kullanırken ve temizlerken dikkat edilmesi…

18 saat önce

Raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapın

İster mutfakta ister antrede raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapabilirsiniz.

19 saat önce

Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma

İşte iç mekan, salon bitkilerinden biri olan aşk merdiveni bitkisi Yetiştirilmesi, Sulanması, Toprak - Saksı…

20 saat önce

Büyükada’da aile yadigarı bir cennetteyiz

İstanbul'un incilerinden Büyükada'daki müstakil ev, dede yadigarı olup dekorasyon tarzıyla modern ve eskiyi bir araya…

20 saat önce

Fırında pırasalı tavuk tarifi (6 kişilik)

Fırında pırasalı tavuk tarifi ile karşınızdayız. Zengin kremamsı tadı ile oldukça doyurucu bir yemek...

2 gün önce

Beyaz sirke ile temizleyebileceğiniz 11 şey

Mikrodalgadan buzdolabına, pencereden halıya kadar her şeyi temizleyebilen beyaz sirke, ışıl ışıl bir eve kavuşmanızı…

2 gün önce