Koruk suyu nasıl yapılır? sorusu, özellikle Ege’de tatile çıkanlar tarafından merak konusu oluyor. Ege bölgesinde pek çok yerde satılan ya da ısmarlanan koruk suyu, ağızda bıraktığı buruk tat ile pek çok kişinin favorisi haline geliyor.
Koruk henüz olgunlaşmamış, yeşil haldeki üzüme deniyor. Olgunlaşmamış üzümler ekşi/mayhoş bir tada sahiptir.
Koruk yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da şişelenerek satışa sunulur. Koruk üzümü özellikle Ege mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Koruk suyu yapmak için üzüm koruğu, ıtır otu (padişah otu) ve toz şeker gerekli. Üzümleri saplarından ayırıp yıkayın. Uygun büyüklükteki bir tencereye doldurun ve üzerini bir parmak geçecek şekilde su doldurun. Kısık ateşte kaynamasını bekleyin.
Üzümleri beklerken farklı bir tencereye tülbent serilmiş olan bir süzgeç koyun. Üzümler yarım saat piştikten sonra buraya süzün ve korukların tüm suyunun çıktığına emin olun. Süzülen koruk suyunu tencereye alın, toz şeker ekleyin ve 3 saat kaynamaya bırakın. Kaynama esnasında oluşan tortuları sık sık almanız gerekmekte.
3 saat sonra suya ıtır otu ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Sonrasında dinlenmeye alın ve soğuk servis edin. Servis ederken bardağın yarısından az koruk suyu üzerine ise su ekleyerek mayhoş tadı azaltabilirsiniz. Bardağı karıştırarak köpürtüp servis edebilirsiniz.
Bu tariflerimiz de ilginizi çekebilir:
Kayısı reçeli tarifi: 1 kg kayısı ile reçel yapılışı
Vişne reçeli tarifi – 1 kg vişne ile reçel nasıl yapılır? (Püf noktalar)
Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar…
Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Tüm…
Biraz loft, biraz atölye, biraz ev... Detayların hayat verdiği yaratıcı detaylarla dolu bir Ankara evi,…
Salamura yaprak nasıl yapılır detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Yaprak salamurası için neler gerekli ya da…
Atatürk çiçeği bakımının püf noktalarını anlatıyoruz. Sulamadan yaprakların kızarmasına, budamadan toprak seçimine kadar tüm ayrıntılar...
Çiçekler için asılabilir saksılar yapıyoruz; hem de 2 farklı şekilde... Yardımcılarımız ise süzgeç ve minik…