Evde Düzen

Kış temizliği hangi ayda, nasıl yapılır? 10 adımda temizlik

Bahar aylarının popüler ev aktivitesi temizliği, hiç kışın yapmayı düşündünüz mü? Cevabınız evetse 10 adımda kolay kış temizliğinin ipuçlarına bir göz atın.

İçeride daha uzun zaman geçirdiğimiz kış aylarında evler kolayca dağılır, karışır ve kirlenir. Eğer içinden çıkılmaz bir hal almasını istemiyorsanız baharı beklemenize gerek yok. İşe kıştan başlayarak yükünüzü de hafifletebilirsiniz. Ekim ayının sonu ya da kasım ayında kış temizliği için kolları sıvayabilirsiniz.

KIŞ TEMİZLİĞİNDE DOLAP DÜZENLEME

1. Kış temizliği kullanılmayan eşyalardan da kurtulmak demektir. Tüm dolapları ve giysilerinizi gözden geçirirken kararsız kaldığınız eşyalar için şu kuralı uygulayın: Eğer iki yıldır hiç kullanmadıysanız ya da hatırlamıyorsanız verilecekler listesine ekleyebilirsiniz. Kalanlar dolaba geri gitsin!

2. Eldiven, çorap gibi çift şeyleri takımlayın. Tek olanları ayırın ama hemen atmayın belki bir yere gizlenmiştir ve temizlik sırasında bulunabilir.

TENCERE VE TAVALARI ELEYİN

3. Tencere ve tavalarınız artık mutfağa sığmıyorsa eleme vakti gelmiştir. Düzenli kullandıklarınızı ayırın ve mümkünse kolay ulaşacağınız raflara, çekmece koyun ve askılara asın. Kullanılmayanlarıysa üst dolaplarda, hatta başka bir odada saklayın.

KİLER DOLABINIZI İNCELEYİN

4. Kiler dolabınızı elden geçirin. Tarihi geçmiş baharatları, dibinde kalmış poşetleri bekletmeyin. Havalar ısınmaya başladığında böceklenebilir, koku yapar.

RAFLARI GÖZDEN GEÇİRİN

5. Kapalı kutu ve kavanozları raflardan dışarı çıkarın ve tek tek açıp içlerinde ne var bakın. Çünkü zaman içinde pek çok şey unutuluyor ve tek sefer kullanıldıktan sonra atılıyor ya da unuttuğunuz için tekrar satın alıyorsunuz ve gereksiz masraf yapmış oluyorsunuz. Rafları arada sırada gözden geçirerek temizlik yapmak bu açıdan çok faydalı.

KIŞ TEMİZLİĞİ VE AYAKKABI DOLABI

6. Ayakkabı dolabınızı gözden geçirin. Ayakkabılar kış aylarında yaza göre daha hızlı aşınır, eskir ve kirlenir. Bu yüzden tamir ve bakım yaptırmak için baharın gelmesini beklemeyin. Kış sonuna doğru kalın botları ve çizmeleri kaldırın. Böylece mevsim değişiminde yükünüzü hafifletir ve daha az yorulursunuz.

DOSYALARINIZI KONTROL EDİN

7. Evde en çok biriken şeyler kağıtlar, evraklar ve faturalar. Elbette dosyalamak ve saklamak hesaplar açısından önemli ama bunun da bir sınırı var. Kış temizliği sırasında bu duruma el atabilirsiniz. Ayrıca kullanmadığınız eski not defterleri, telefon rehberi ya da kitaplar da kalabalık yaratır. Bu yüzden faturalar için en fazla altı ay geriye dönük saklayın, okunmayan kitapları kütüphaneye bağışlayın, telefon ve not defterlerini kontrol ederek atın.

EVRAK TEMİZLİĞİ BİLGİSAYARDA DA YAPILABİLİR

8. Evrak temizliğinin benzerini bilgisayarınız için de uygulayabilirsiniz. Eski dosyalar, görseller fazla yer kaplar, işinize yaramayanları silin ya da dropbox, bulut gibi depolama sistemlerine aktarın.

BÜTÇE VE HESAPLAR DA TEMİZLİK İSTER 

9. Yeni yıl tüm hesapları, yıl içi harcmaları ve bütçenizi kontrol etmek için de uygun bir dönem. Bütçenizin şaşmasını istemiyorsanız kendinize esnek bir sistem oluşturun. Böylece ucu ucuna yapılan hesaplarla ay sonlarında sıkıntı çekmezsiniz. Bunun için bir bilene danışacağınız gibi hazır bütçelendirme programlarından online yararlanabilir, hatta gelecek yılda tasarruf bile edebilirsiniz.

10. Evden çalışıyorsanız ve şahıs şirketiniz varsa bir muhasebeciniz de var demektir. Onunla küçük toplantılar ayarlayarak mali durumunuzu ve giderlerinizi her ay gözden geçirin. Tavsiyelerini dinleyin ve gelecek dönemler için önlem alın. Unutmayın bahar ve yaz ayları bazı işler için ölü sezondur.

EVDE DÜZEN ÖNERİLERİ

Evde düzen, temizlik, evinizde işinizi kolaylaştıracak ipuçlarını “Evde Düzen” sayfamızdan bulabilirsiniz.

Mutfak temizliği nasıl olmalı? Temizlik mutfakta başlar

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar

Atatürk çiçeği bakımının püf noktalarını anlatıyoruz. Sulamadan yaprakların kızarmasına, budamadan toprak seçimine kadar tüm ayrıntılar...

2 saat önce

Süzgeçten saksı nasıl yapılır? Kendin yap tarifi

Çiçekler için asılabilir saksılar yapıyoruz; hem de 2 farklı şekilde... Yardımcılarımız ise süzgeç ve minik…

3 saat önce

Çamaşır makinesi temizleyicisi nasıl kullanılır?

Çamaşır makinesi temizleyicisi nasıl kullanılır? Çamaşır makinesi temizleyicisi, çamaşır makinesinin dört farklı bölümünde kullanılır.

4 saat önce

Deri mobilya nasıl temizlenir? Hangi malzemelerle temizlenmelidir?

Deri mobilya nasıl temizlenir? Deri mobilyaların temizliğini yaparken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. İşte püf…

6 saat önce

Dış mekan mobilyaları nasıl temizlenir? Kirli ve yıpranmış ise

Bu yazımızda bahçe mobilyalarınızın malzemesine göre nasıl temizlenmesi gerektiğini ve onları daha uzun ömürlü kullanmak…

6 saat önce

Ev turu: Çekmeköy’de 129 m2 3+1 romantik bir düş evi

Çekmeköy'de beyaz ve ahşap dokularla yaşam... 129 metrekarelik 3+1 romantik bir düş evindeyiz. Gelin birlikte…

7 saat önce