Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Zarafetin ve gücün birlikteliğinde, ruha dokunan bir güzellik görmek isterseniz, sadece bir kamelyaya bakmanız yeterli!
Kamelya Camellia spp, içinde dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun tiryakisi olduğu ünlü çay bitkisinin başı çektiği 250 adet botanik cinsi barındırır. Meraklıları tarafından sayıları hemen her yıl giderek artırılan bu bitkinin çeşitliliğine melezleri de unutmadan eklemek lazım tabii.
Bir rivayete göre Portekizli öncü denizcilerin 1600 yılında ülkelerine getirmiş olduğu bu türün ilk örneğinin çocukları halen açmayı sürdürüyor(muş)! 1753 yılında bu bitkiyi ‘camellia’ olarak betimleyen Alman doğa bilimci, botanikçi ve kaşif Dr. Engelbert Kaempfer olmuş. İsim babası olan biyolog Carl von Linné de Çin’de bulunmuş ünlü bir Cizvit papazı olan G. Joseph Kamel’i onurlandırmak için türe bu ismi vermiş ve döneme uygun olarak Latinceleştirmiş. Kamelyanın Avrupa’nın özellikle de sosyetenin gözdesi haline gelmesine önayak olan kent ise, ilk örneklerin çoğaltılarak yayıldığı Fransa’nın Nantes kenti olmuş.
Kamelya yapraklarını dökmeyen, boyu 1.2 ile 2.5 metreyi bulan ve bulunduğu ortamı severse çok uzun yaşayan bir bitki. Aralarında yaşı 100’ü geçenler dahi vardır. Bu yazıda konumuz olan kamelyanın doğal olarak yetiştiği ve anavatanı diyebileceğimiz ülkeler; Kuzey Hindistan, Himalaya Dağları’nın etekleri, Çin ve Japonya’dır.
Kamelya orta ve koyu renkte yeşil, adeta cilalı denebilecek parlaklıktaki yapraklarını dökmez. Kamelyanın cömertçe açan doğal, gülleri andıran çiçekleri beyaz ve açık koyu pembeden kırmızıya uzanan renklerdedir; çok ender olarak sarılarına da rastlanır. Kamelya çiçeklerinin çapları yaklaşık 2-3 cm’dir. Doğal olanların dışında, melezlerinden oluşmuş olanların arasında ise çapları 10-13 cm’yi bulan katmerli, yarı katmerli, şakayık çiçekli ya da anemon çiçekli gibi sayısız örnek bulunabilir.
Soğuk seven kamelya son derece güzel çiçek veren, çok dikkat çekici bir bitki olmasına karşın, ülkemiz ikliminin ancak serin bölgelerinde yaşam sürdürebilir. İstanbul’un kuzey bölgelerinde ve özellikle kardeşi çay çalısının yetiştiği Karadeniz’in orman altı, yüksek yaylalarında rahatça yetişir. Çayın botanik ismi ise Camellia sinensis’tir.
Her ne kadar türüne göre değişse de, çok sıcak iklimlerden hoşlanmayan kamelyalar ocak ayı sonunda çiçeklenmeye başlar. Beyaz, pembe ve kırmızı çiçeklerin yanı sıra alacalı olanlarının da seyrine doyum olmaz.
Kamelya çiçeğinin pek çok farklı çeşidi vardır. Pek çok kamelya çiçeği kokusuzdur. Camellia lutchuensis, Camellia rusticana ve Camellia sasanqua türlerinin kokusu vardır. Hafif baharatımsı bir kokuya sahiplerdir.
Kamelya çiçeği bakımı ile ilgili detaylar bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Kök ayırma yöntemi ile kamelya çiçeğini çoğaltabilirsiniz. Yeni çıkan kökleri ayrı bir saksıya dikin ve can suyu verin. Uygun koşullar sağlandığında sağlıkla büyüyecektir.
İsterseniz kuruyan kamelya çiçeğinin tohumlarını toplayıp dikerek de çoğaltabilirsiniz.
Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Kanepe ya da koltuğunuz kadife ise kullanırken ve temizlerken dikkat edilmesi…
İster mutfakta ister antrede raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapabilirsiniz.
İşte iç mekan, salon bitkilerinden biri olan aşk merdiveni bitkisi Yetiştirilmesi, Sulanması, Toprak - Saksı…
İstanbul'un incilerinden Büyükada'daki müstakil ev, dede yadigarı olup dekorasyon tarzıyla modern ve eskiyi bir araya…
Fırında pırasalı tavuk tarifi ile karşınızdayız. Zengin kremamsı tadı ile oldukça doyurucu bir yemek...
Mikrodalgadan buzdolabına, pencereden halıya kadar her şeyi temizleyebilen beyaz sirke, ışıl ışıl bir eve kavuşmanızı…