Ev Bütçesi ve Tasarruf

Isınırken nasıl tasarruf edilir? İşte 6 kritik bilgi

Kışın iç mekanlarda konfor ısısı elde etmek önemli. Isınma şekliniz ne olursa olsun, doğru cihazı seçtiğinizden ve onu en verimli şekilde kullandığınızdan emin olun.

YENİ NESİL KOMBİLER

Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına yoğuşma denir. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi artıran cihazlara yoğuşmalı kombi denir. Yoğuşmalı kombiler, % 103-% 109 oranlarında yüksek verimliliğe sahiptir ve konvansiyonel kombilere kıyasla %20’ye varan yakıt tasarrufu sağlarlar.

TASARRUF İÇİN RADYATÖR SEÇİMİ

Radyatör seçimi de en az ısıtıcınız kadar önemli. Radyatörün boyutlarını belirleyen etmen, içinde bulunduğu odanın hacmi, odanın konumuna göre kaybettiği ısı değeridir.

ELEKTRİKLİ ISITICILAR

Portatif olması sayesinde dış mekân kullanımı için de uygundur. Üzerine su gelmeyecek şekilde konumlandırılarak balkon ya da teras gibi alanlarda da kullanılabilir. Özel tasarımıyla dekoratif bir görünümü olan panel ısıtıcılar ayaklı olabilir veya duvara monte edilebilir. Tekerlekli modelleri sayesinde ısıyı istediğiniz yere götürebilirsiniz.

YAĞLI RADYATÖRLER

Görünümüyle kalorifer peteğini andıran yağlı radyatörler, tekerlekleri sayesinde evlerin mobil ısıtıcısı olmaya adaydır. Su yerine radyatör içindeki yağ ile ısıtma işlemi gerçekleştirilir. Havayı kurutmaz ve odayı homojen bir şekilde ısıtır. Alternatiflerine göre daha sağlıklı olması da bir diğer avantajı.

KLİMALAR

Bir iklimlendirme aracı olan klima, yalnızca sıcak havalarda serinlemek için değil, havalar soğuduğunda ısınmak için de kullanılır. Inverter modeller, iklimlendirme işlemi sırasında A enerji sınıfı klimalara göre yıllık yüzde 30-50 arası oranda tasarruf sağlar. B enerji sınıfı klimalarla kıyaslandığında ise bu oran yüzde 70’lere kadar çıkar.

AKILLI ODA TERMOSTATLARI

Konutlarda kullanılan ısıtma sistemlerinde sıcaklık kontrolünü, ısıtma sisteminde dolaşan su sıcaklığından bağımsız olarak ortam sıcaklığı üzerinden kontrol ederek, tasarrufu sağlayan tüm kombi çeşitleri ile kullanılabilen özel sistemlerdir.

Evinizi ısıtmak için ne kadar ısıya ihtiyacınız olduğunu nasıl hesaplayabilirsiniz?

  • 100 m2 bir daire için: 10 m uzunluk, 10 m genişlik, yüksekliği 2,8 m bir iç mekan 280 metreküplük bir hacme sahiptir.
  • İstanbul için: İstanbul ısı tüketimi açısından ikinci bölgede yer alıyor. Bu bölge için ısı kaybı 45 kcal/saat.
  • Evinizi ısıtmak için 280×45=12,600 kcal/saat ortalama enerjiye ihtiyacınız olur. (Bu değer, evin güneşe olan konumu güney cephe, ara kat, camların çift cam, binada yalıtım olmasına göre ortalama olarak verilmiştir.)
  • Enerjinin birim fiyatı aylara göre değişiklik gösterir. Dağıtım şirketlerinin o ayki birim fiyatlarından kabaca bir bütçe çıkarabilirsiniz.
Pay ölçer, Techem.
Oda kumandası, Buderus.
Akıllı termostat, Somfy.

ISI PAY ÖLÇER Merkezi sistem ısı pay ölçer, hanelerde yaklaşık olarak %30 oranında ısı tasarrufu sağlanmasına yardımcı oluyor.

HAFTAYI PROGRAMLAYIN Program saatli oda kumandası ile, her gün ayrı programlanabiliyor. 6.45-7.45 arası oda sıcaklığı 21°C; 7.4517.45 arası 17°C; 17.45 -22.45 saatleri arasında 21°C ve 22.45 – 6.45 arasında 18°C şeklinde bir ayarlama yapılabilir.

SICAKLIK SENSÖRÜ ve nem sensörü içeren ürün, hissedilen sıcaklığı; evinizdeki sıcaklık ve nem seviyesini hesaba katarak isteğinize en yakın seviyeye getiriyor.

HAZIRLAYAN: İLKE YILMAZ

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Balkonunuz 8 adımda yeni gibi olsun

Balkon nasıl yenilenir? Balkon ve bahçelerin eskiyen eşyalarını atmak yerine doğru ürünler ve pratik yöntemlerle…

1 gün önce

Havuçlu kek tarifi: Cevizli, portakal kabuklu tarif

Havuçlu kek tarifi arıyorsanız, sizler için farklı bir tarifimiz var. Cevizli, portakal kabuklu, karanfilli bir…

2 gün önce

Perili ev! İzmir’de bir köydeki taş evi gezdik

Perili ev! Mehtap Selçuk'un İzmir Yusuflu Köyü'ndeki evine konuk olduk. Ev sahibi, perili evin hikayesini…

2 gün önce

Boya miktarı nasıl hesaplanır? Duvarlarınız için boya almadan önce dikkat

Boya miktarı nasıl hesaplanır? Basit bir ölçümle odanız için gerekecek boya miktarını hesaplayabilirsiniz. İşte boya…

2 gün önce

Makinenize zarar vermeden karbonatı süpürebilir misiniz? Uzmanlar yanıtladı

Kabartma tozunun vakumlanması, halılardan, döşemelerden ve mobilyalardan bakteri ve kokuları gidermek için sıkça kullanılan bir…

2 gün önce

Gardenya çiçeği bakımı nasıl yapılmalı ve nasıl çoğaltılır?

Gardenya çiçeği bakımı ile ilgili püf noktalar! Gardenya çiçeği nasıl çoğaltılır, ne zaman çiçek açar,…

2 gün önce