Bahçe

Bahçede bambu bakımı ile ilgili tüm detaylar! Bambu nedir?

Bahçede bambu bakımı nasıl yapılır? Bambu nedir? Bahçede hemen yeşil bir etki istiyorsanız, bambulardan yardım alın. Zarif görüntüsü ve kolay bakımı da bu zarif bitkinin artılarından…

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

BAMBU NEDİR?

Bambu dediğimiz zaman aklımıza hemen sırık olarak kullandığımız çubuklar ya da bahçe mobilyaları gelir. Doğrudur da. Ne var ki kullanım alanları bir yana, 80 doğal türü ve üretilmiş bodurundan boylusuna, alacalısından düz rengine kadar çeşitleriyle zengin bir türdür. Kökeni Doğu Asya Himalaya etekleri olmakla birlikte, güneyde özellikle sulak alanlar ve bataklıklarda da yetişir. Latince adı Phyllostachys olan bambu, Buğdaygiller ailesindendir. Japon Zen bahçelerinin vazgeçilmez bitkisi olan bambular, Zen bahçesi tasarlayan meraklılar için vazgeçilmez bir bitkidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bambu nedir? Bambuyu neden seviyoruz?

BAHÇEDE BAMBU YETİŞTİRMEK

Bahçede bambu dikimi: Uzun ya da bodur olanlarını seçmek bahçeniz ve görüş alanınıza kalmış bir seçenek. Bodur boyları 60 cm dolaylarındadır. Buna karşın Japonya ve Çin’de boyları 9 m, çapları 8-10 cm’yi geçen geniş bambu koruları vardır. Ülkemiz koşullarında genelde en fazla 6 m’yi bulur.

Kullanım alanları: Bodur olanları budamaya uygun oldukları için çok güzel çit bitkisi olabilir. Uzun boylu olanlarıysa kapatmak istediğiniz komşu çitlerinde kullanabilirsiniz. Bahçeniz büyükse sık yeşillik istediğiniz bir alanda mutlaka kullanın derim; rüzgarda salınan yeşil ya da alacalı yapraklarının görsel etkisi için denemeye değer. Dayanıklı olması ve bakım kolaylığı da bambunun diğer avantajlarından. Bir konuya dikkatinizi çekmek isterim; bitki meraklıları arasında ciddi bambukolikler vardır.

Toprak isteği: Geçirgen ve her daim ıslak toprağı sever. Eğer sık sık sulama olanağınız yoksa ya otomatik sulama bağlayın ya da dikimden vazgeçin. Toprağınız killi ise sorun yok ama kireçli ve besin değeri azsa senede bir kez (tercihen mayıs ayında) yavaş eriyişli azot içeren gübre vermenizi öneririm.

Bambuları limitlemek: Bambular bulundukları alanı kaplama meylinde olan, yayılıcı bitkilerdir. Geniş alanlarda sorun yok. Ama kısıtlı alanlarda şunları yapabilirsiniz.

Çapayla kökleri kırmak. Bu uygulama sık yapılırsa etkili olur.

Dikildikleri alanı 60 cm derinliğine metal, kalın plastik ya da benzer gereçlerle sınırlamak.

Dar alanda uzman önerisi: Büyük plastik bir kovayı olduğu gibi toprağa gömmek. Bu şekilde tam bir koruma sağlarsınız.

BAMBU BAKIMI NASIL YAPILIR?

Bambular, yayılmaları ve susuz kalmaları dışında özel bir bakım istemezler. Soğuğa ve sıcağa dayanıklı yapıları vardır. İlkbaharda salyangozlar taze sürgünlere dadanabilir, önleminizin alın.

Önerilen çeşitler: Uzman üreticilerden (seralar) kuraklığa en dayanıklı tür olan Phyllostachys aurea ve siyaha çalan sapları nedeniyle Phyllostachys nigrayı isteyebilirsiniz.

EvBahçe Dergisi – Gülnar Önay

Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Turuncu ev dekorasyonu ve uyumlu renkler

Turuncu ev dekorasyonu ve turuncu ile uyumlu renkler nelerdir? Turuncu ev dekorasyonu örneklerini mutfağınızda, salonunuzda…

2 saat önce

Buhurdanlık nasıl temizlenir? Buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl…

3 saat önce

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

5 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

6 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

8 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

2 gün önce