Renk, desen ve doku… Dekorasyonun ayrılmaz üçlüsü, sevdiğiniz renkleri doğru dokular ve en moda desenlerle kombinleyerek zamana meydan okuyan evler yaratma imkanı tanıyor.
HER YERDE RENK
Tatlı pembe ve limon sarısı bir arada kullanıldığında mekanlara canlılık ve neşe verir. Renk ikilisi mint yeşiliyle birlikte çocuk odalarına huzur ve mutluluk, kırmızı ve turuncuyla yemek odalarına iştah, yeşil ile birleşince mutfağa dinamizm katar.
pinterify.org
Renk temasını belirlerken
1. Yaşadığınız evin tarzına dikkat edin. Boya markaları Osmanlı, Alaçatı gibi bazı stilleri destekleyen belirli renk koleksiyonları hazırlıyor.
2. Soğuk İsklandinav stilini samimi ve davetkar kılmak için sıcak tonlarla destekleyin. Ya da tam tersi.3. Parlak renkler mekanları her zaman enerjik kılar. Bu yüzden yaşam ve çalışma alanlarını bu şekilde renklendirin. Yatak odası ve banyo gibi rahatlama alanlarında pastel tonlar kullanın.
4. Dikkat çekici bir oda için zeminden duvara ve tekstile kadar her dokuda ve desende sature tonlar seçin.
5. Trendleri yakalamak için güncel modaya göz atın, Pantone’nin seçtiği yılın rengini öğrenin ve bunları eve aksesuarlarla dahil edin.
ARMONİ Renk çarkının art arda gelen renkleri birbiriyle belli bir armoni yaratarak evleri dingin ve huzurlu kılar.
crownpaint.co.uk
DESEN COŞKUSU
Tekrar eden baklava deseninin yarattığı vurguyu gölgelememek için düz hatlı mobilyalar tercih edilmiş.
Ikea.
Doğru deseni seçerken
1. Yaşam alanlarının birbirine oranlarını dengelemek için desen kullanın. Dikey desenler yükseklik hissi verirken, yatay olanlar mekanlar arası geçişi vurgular.
2. Klasik bir eve çağdaş bir hava vermek için desen karışımları doğru bir uygulama. Mesela geometriklerle, çiçekliler kır evi stiline iyi gider.
3. Zeminde desen biraz fazla gelebilir. Ancak banyo gibi kompakt bir mekanda çarpıcı bir etki yaratır.
4. Seçimlerinizi sınırlayın. Stili yansıtan büyük deseni tek bir parçada kullanın ve daha küçük olanları diğer mobilyalarda tekrarlayarak etkiyi destekleyin.
5. Küçük bir odada desenli mobilyalar veya halı, dikkati pencerelerden çok direkt odanın orta bölümüne çeker. Bu, boşluk algısını artırır.
ZARİF, FEMİNEN Şeker pembesi, mint yeşili, bebe mavisi gibi renklerin açık ve yumuşak tonları odalarda zarif, ölçülü ve dengeli bir hakimiyet kurar.
H&M Home.
GEOMETRİK İki boyutta tekrar eden desenler, çizgililer veya yuvarlaklar birbirleriyle iyi örtüşür, modern ve dengeli bir etki bırakır.
adairs.com.au
MOTİF Tek ya da sıkça tekrar eden ilginç motif desenleri etnik dekorasyonun değişmezi. Ancak geometriklerle de kolayca kombinleyebilirsiniz.
letsboho.sopsy.com
DOKU ZENGİNLİĞİ
BİR TEMA SEÇİN Desen kullanırken elbette stile göre seçimler yapılır. Ancak bir stili yansıtan pek çok desen olabilir. Bu yüzden hangi deseni baz alacağınıza mekan renkleri, ürün ve ebatlarına göre karar verin.
Nevresim takımı, Yataş Bedding.
Bunları baz alın
1. Cam ve ayna her dekorasyon stilinde kullanıldıkları alanda ışık oyunları ve kontrastlarla doku kazandırır.
2. 3D boyutlu ve dokulu duvar kağıtları duvarları küçük mekanlarda bile birer odak noktasına dönüştürür.
3. Atmosfer ışığının etkisini pekiştirmek için doku kullanın. Ham ahşaplar ve doğal keten ışığı emer, parlak metal ve taş yüzeylerse yansıtır.
4. Doğal renkli bir mekanda doku çok önemli. Belli dokuda kullanacağınız bolca malzeme mekandaki soğuk ve donuk temaya derinlik verir.
5. Şeffaf ve opak ya da ham ve pürüzsüz gibi farklı dokuları yan yana kullanarak odalara maksimum efekt kazandırın.
KARAKTER KATIN Mekanlara karakter, derinlik ve vurgu kazandıran dokuları malzeme seçimleriniz belirler.
GAP Interior.
BEYAZA BEYAZ DOKULAR Tek renk üzerine yoğunlaşan bir mekanda, derinlik ve hacim algılatmak için, birden fazla doku da kullanabilirsiniz.
Ikea.