Kategoriler: Yeşil Hayat

Yerden ısıtma sistemleri

Yerden ısıtma lüksünü evinize taşımak istemez misiniz? Isıtma sistemine bir servet harcamadan hem estetik görünümün hem de işlevsel bir ısıtma sisteminin keyfini çıkarabilirsiniz.

Fonksiyonel ve estetik anlamdaki ısınma ihtiyaçları günümüzde farklı arayış ve çözümlerle karşımıza çıkıyor. Bilinen enerji kaynaklarının tükenmeye başlaması insanları yeni alternatif enerji kaynakları aramaya ve enerjiyi minimum düzeyde kullanarak maksimum düzeyde verim elde edilen sistemler kullanmaya itiyor. Ülkemizde tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtmada kullanılıyor. Bu sebeple güneş enerjisi, sıcak su kaynaklarının kullanımı gibi pek çok doğal yöntemin yanı sıra var olan ısıtma yöntemleri ve tesisatların geliştirilmesiyle de büyük oranda enerjiden tasarruf sağlanabiliyor. Bunlardan biri de yerden ısıtma sistemleri.

ipucu: Yerden ısıtmadan alacağınız enerji verimliliği büyük  ölçüde kullandığınız boruların kalitesine bağlıdır.

Yerden ısıtma sistemi nedir?
Yerden ısıtma sistemleriyle ilgili pek çok şehir efsanesi duymuş olabilirsiniz. Uygulamasının, montajının, kullanımının ne kadar zor olduğu; evinizde bu tarz bir ısıtma sistemine sahip olmanın ne kadar pahalı olduğuna dair duyumlar almış olabilirsiniz. Ancak günümüzün teknolojileriyle geliştirilen yerden ısıtma sistemleri parke, taş, seramik ve laminant gibi pek çok yer döşemesi ile kullanılabiliyor. Yerden ısıtma, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Günümüzde yerden ısıtma sistemleri sulu ve elektrikli yerden ısıtma olarak iki şekilde uygulanabilmektedir. Bunlardan en yaygını ise sulu yerden ısıtmadır.
~
YERDEN ISITMA ÇEŞİTLERİ
Yerden ısıtmanın en yaygın kullanılan modülleri sulu ve kablolu yerden ısıtma sistemleri. Peki, bunlar nelerdir?

1. Sulu yerden ısıtma
Halihazırda bilinen kalorifer petekli boru tesisatında, borular gömme ya da duvara entegre şekilde ısıyı peteklere iletir. Bu sistemlerde 70- 90 derecelik sıcak su kullanılır. Yerden ısıtma sistemlerinde borular yalıtım malzemesi ile birlikte yer döşemelerinin altına döşenir. Bu sistemlerde, 30-50 °C sıcak su kullanılarak istenilen düzeyde ısı veren bir verim elde edilir. Yerden ısıtma sistemiyle zemin altına döşenen izolasyonun üzerine yerleştirilen plastik borularda (PE-X, PE-Xb, PE-Xc, PE-RT) sıcak su dolaştırılması sonucu ortamın, insan vücuduna en uygun yöntem olan serbest taşınım ve ışınım yöntemi ile sağlıklı ısıtması gerçekleştirilir. Dolaştırılan düşük sıcaklıktaki su sayesinde daha az enerji harcanır. Yapı elemanları ısındığından dolayı dışarıdaki anlık ısı değişimi ya da mekanın havalandırılması sonucu ısı hemen kaybolmaz. Aynı zamanda döşeme altı kullanılan izolasyon malzemeleri (EPS, naylon branda) ses ve ısı yalıtımı yapar. Sulu yerden ısıtma sisteminde estetik olarak kolayca gizlenebilen birkaç ağızlı kollektör bulunur. Bu sayede her oda modülasyonu ayrı vana ile manuel, termostatik ve otomatik kontrol edilebildiğinden, ihtiyaca ve yaşayan sakinlerin isteğine göre kolaylıkla ayar yapma olanağı da sağlanır. İlk yatırım maliyeti biraz yüksek görünen sulu yerden ısıtma sistemi, kendini kısa zamanda düşük yakıt masrafı ile amorte ettiği gibi homojen ısı dağılımıyla da sağlıklı bir yaşam alanı yaratır. Bu sistemin 150 metrekarelik bir daire için kurulum bedeli ortalama 2.500 TL.’dir.

2. Kablolu ısıtma sistemleri
Kablolu sistemlerle evde büyük çaplı bir tadilat gerekmeden kolay uygulama yapabilirsiniz. Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde üç katman bulunuyor. Plastik köpük, alüminyum levha ve ısıtma işini yapan kablolar. En alttaki tabakanın yalıtım ve yansıtıcı özelliği sayesinde tüm ısıl enerji yukarı doğru ivmelenir. Bu özelliği ile mekan çok kısa bir sürede ısıtılabiliyor. Wireless termostatik ünitesiyle odaların ısılarını birbirine eşitleyebilirsiniz. Dilerseniz, hafta sonu ve hafta içi sıcaklık ayarlarını farklılaştırabilirsiniz. Sabah, gündüz ya da gece sıcaklık ayarını hafızaya alıp kişiselleştirebilirsiniz. Kablolu/elektrikli yerden ısıtma sistemleriyle, konutlardaki kilowatt ücreti olan 360 kuruşluk elektrik tüketim fiyatını baz alırsak 1 m2’lik bir alanı saatte 18 kuruş ile ısıtabilirsiniz.

Kendiniz de yapabilirsiniz!
Bu tarz bir yerden ısıtma sistemini evinize kendiniz de uygulayabilirsiniz. Zemin döşemelerini söktükten sonra, en altta brüt beton kalır. Yerden ısıtma sisteminizi zemine serin. Isıtma sisteminde entegre kablo sistemleri göreceksiniz. Böylesi bir sistemle hiçbir yeri kırıp dökmenize gerek kalmadan ve zemine boru döşemeden sistemi kolaylıkla kurabilirsiniz.

Bunu biliyor muydunuz?
Isıtma sistemlerinde kullanılan Polipropilen Random Copolimer (PP-R) veya Cross-link PE-X olarak adlandırılan borular, sistemin uygulandığı yerlerde, döşemeye serilen yalıtıcı strafor ve PP folyoyla beraber ideal bir ek ısı yalıtımı sağlar. Bu uygulamada yaklaşık % 30 enerji tasarrufu sağlanır.

Yazlığınıza kışın da zaman zaman git gel yapıyorsanız, zeminden ısıtma sistemlerini burada uygulayabilirsiniz. Böylece peteğin yazlık evinizde oluşturduğu hoş olmayan görünümü de engellemiş olursunuz.

Yerden ısıtmanın avantajları
• Daha geniş bir iç mekan.
• Enerjiden tasarruf
• Uygulama kolaylığı
• Bakım kolaylığı
• İnsan anatomisine uygun sağlıklı ısıtma
• Homojen ısı dağılımı
• Dengeli nem dağılımı
• Minimum hava akımı, temiz kullanım.
• Odalar arasındaki sıcaklık farkları azdır.
• Klasik sistemlerdeki ısıtıcı eleman, tesisat borusu, bağlantı parçası gibi göze hoş gelmeyen ve kullanım alanını daraltan yapı elemanları bu sistemde mevcut değildir.

Hangi firmalardan destek alabilirsiniz?
www.goyamimarlik.com.tr • www.uysas.com • www.yerdenisitma.com
www.aquatherm.com.tr • www.yerdenisitmasistemleri.net • Bahçeşehir
Tesisat, Tel: (535) 331 48 52 • www.klmisitma.com • www.mtmltd.com.tr

Sulu yerden ısıtma sisteminde
ısı kontrolü sağlayan kollektör.

Kablolu yerden ısıtma sistemlerinde yer alan standart bir termostat.

Odalardaki ısı kontrolünü
sağlayan modül.

Evim Dergisi

Paylaş
Yayımlayan
Evim Dergisi

Güncel yazılar

Isırgan otu gübresi nasıl yapılır? Nasıl kullanılır?

Isırgan otu gübresi nasıl yapılır ve nasıl kullanılır? sorularının yanıtını derledik. Doğal bir bitki besini…

17 saat önce

Ev Turu: Halkalı’da balkon ve bahçesi ile göz alan bir dairedeyiz

Halkalı'da balkon ve bahçesi ile göz alan 3+1 dairedeyiz. Güven Ailesi'nin 157 metrekarelik dairesinde her…

20 saat önce

Sarı oda dekorasyonu – Tatlı mı tatlı parlak sarı her stilde enerjiyi yükseltiyor

Her stilin bir rengi var. Ama sarıyı hangi stilde kullanırsanız kullanın dinamik etkisiyle sizi sıcak…

20 saat önce

Ev turu: Sadelik ve ferahlık bu evde buluşuyor

Özlem Keskin’in Büyükçekmece’deki evindeyiz. 3+1 bu ev 135 metrekare. İç mimar yeğenlerinden aldıkları yardımla dekore…

20 saat önce

Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı, çoğaltılması ve detaylar

Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı nasıl olmalı ya da nasıl çoğaltılır? Özelliklerinden budama ve sulama…

21 saat önce

Ev turu: Nişantaşı’nda bir çatı dubleksindeyiz

Bugün ev sahibimiz Özge Yüksel ile yaklaşık 300 metre karelik 4+1 ters bir çatı dubleksine…

22 saat önce