Yeni bir eve mi taşındınız?

Yeni bir eve taşındınız ve duvar, pencere ve zeminlerin onarılması gibi “problem işler”le ilgili pratik çözümler arıyorsunuz. Öyleyse doğru yerdesiniz!

ZEMİNLER
A. Çizik zemin

Kısa vadeli çözüm: Halı Zamanla ahşap zeminlerin yüzeyi matlaşır ve çizilmeye başlar. Çizikler çok görünür olduğunda da tadilat kaçınılmazdır. Bunun için ayıracak bütçeniz ve zamanınız yoksa büyük ebatlı halılarla bu görüntüyü saklayabilirsiniz.
Uzun vadeli çözüm: Zımpara/vernik Halihazırda görünür yerdeki çizikleri onarmaz ve verniklemezseniz zamanla çizilen yüzey daha da genişleyecektir. Ayrıca büyük ebatlı halıları evin her bölümünde kullanmak da mümkün olmayabilir. Bu durumda zemini sistreleyip yeniden cila attırmanız gerekir.
B. Lekeli boydan boya halı
Kısa vadeli çözüm: Leke çıkarıcı Boydan boya halıların bakımı gerçekten zordur. Üstelik bir bölümü leke olduğunda bazen tüm halıyı değiştirmek bile gerekebilir. Son dönemlerde geliştirilen leke çıkarıcılar oldukça  iddialı. Lekeyi bu ürünlerle çıkarabilirsiniz.
Uzun vadeli çözüm: Yeni halı Eğer lekeler hemen hemen halının her yerine dağılmış durumda ve halının liflerine işlemişse lekeleri çıkarmak çok da kolay olmayabilir. Eğer lekeler çıkmıyorsa bütçenize uygun yeni bir boydan boya halıyı satın almayı düşünebilirsiniz.

DUVARLAR
A. Duvardaki delikler
Kısa vadeli çözüm: Üzerine bir şey asın! Duvarda taşınırken eşyaların yol açtığı bazı yarıklar ve çizikler varsa kısa vadede bu sorununun üstesinden kırık, çatlak ya da delik olan kısım üzerine bir tablo, saat gibi aksesuar asarak gelebilirsiniz. Eğer çatlak ya da yarık çok büyükse önüne büfe ve ya konsol gibi büyük ebatlı bir mobilya yerleştirebilirsiniz.
Uzun vadeli çözüm: Alçı dolgusu Eğer kırık, çatlak ya da delik antre ya da tavana yakın çok görünür bir alandaysa bu gibi delikleri eşya ya da aksesuarla kapatmanız mümkün değildir. Hem aksesuar çok alakasız durabilir hem de her alana mobilya koymak mümkün olmayabilir. Bu durumda alçı ile çatlak ya da delik olan  kısmı doldurarak duvarı tekrar boyayabilirsiniz.
B. Dökülmekte olan boyalar
Kısa vadeli çözüm: Dökülen alanı boyamak
Boyanız bölgesel olarak çatlayarak dökülmüşse üzerini hafifçe zımparalayabilirsiniz. Sonra alçı ile dolgu yapıp kurumaya bırakın. Alçınız kuruduktan sonra boyalı yüzey ile aynı kota gelene kadar ince bir zımpara ile zımparalayarak üzerine bir kat boya uygulayabilirsiniz.
Uzun vadeli çözüm: Bütün duvarı boyamak Yama yöntemi ile boyadığınız alan bir süre sonra tekrar dökülebilir. Ya da duvar halihazırda patlamalar yaptıysa bu ileride başka yerlerde de aynı sorunun oluşacağını göstermekte. Bu sebeple boyayı komple sıyırıp altına bir kat astar attıktan sonra tüm yüzeyin yeniden boyanmasını tavsiye ederiz.

PENCERELER
A. Çatlak çerçeve
Kısa vadeli çözüm: Silikon
Su geçirmez bir silikon dolgu ile çatlak olan kısmı doldurursanız kısa vadede iç mekanı su, toz ya da nem sızıntısı gibi risklerden korumuş olursunuz.
Uzun vadeli çözüm: Değiştirmek Çerçevede çatlama varsa artık dayanıksızlaştığını ya da bakım yapılmadığından malzemenin özelliğinin bozulduğunu gösterir. Bu sebeple bir usta çağırarak çerçeveyi değiştirtebilirsiniz.
B. İzolasyon
Kısa vadeli çözüm: Perde
Eğer pencerelerinizde tek katlı bir cam varsa muhtemelen yazın sıcak içeriye çok daha fazla nüfuz edecek, kışın da soğuğu olduğu gibi içeriye geçirecektir. Ayrıca sokaktaki tüm gürültüleri olduğu gibi evin içinde duyarsınız. Kısa dönem çözümü olarak kalın güneşlikler tercih edebilirsiniz. Perde bir bakıma yalıtım görevi üstlenir.
Uzun vadeli çözüm: Isı cam Uzun süre yaşamayı düşündüğünüz bir evse ısı cam yaptırmanızda fayda var. Isı camlarda çift kat cam kullanıldığından hem ses hem de ısıya karşı yalıtımlıdır. Isı camlar 20 seneye kadar dayandığından, kışın ısınmak, yazın da klima ile serinlemek için harcadığınız enerjiden de yüklü miktarda tasarruf edeceğiniz için yaptığınız harcamayı kısa sürede amorti edebilirsiniz.