Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Son güncelleme:

En sevilen mevsim geldi! Peki yazlığınız yaz mevsimine hazır mı? Yaz aylarını geçirdiğiniz evinizdeki hazırlıklar konusunda tedirginseniz, biraz olsun işinizi kolaylaştıracak pratik önerilerimize göz atın.

Yapmanız gereken ilk şey evin ne derece bakıma ihtiyacı olduğunu tespit etmek ve yapılması gerekenlerin bir listesini çıkarmak.

YAZLIK TADİLATI VE YAPILMASI GEREKENLER

DUVAR BAKIMI

Bakıma duvarlardan başlamanız uygun olacaktır. Rutubetten çatlayan iç ve dış cepheyi badana yaptırabilirsiniz.

ÇATI BAKIMI

köy-evi-dekorasyon

Çatıdaki kiremitler kış aylarında rüzgar ve yağışlı havanın etkisiyle uçmuş ya da kırılmış olabilir. Bunları tek tek belirleyerek yenilemelisiniz. Çatınızın izolasyonunu dayanıklı çatı kaplama malzemeleri ile yaptırırsanız uzun süre bakım yaptırma derdinden de kurtulursunuz.

KAPI VE PENCERE BAKIMI

Doğramalarınız ahşap ise rutubet ve yağmurun etkisiyle şişmiş olabilir. Böyle bir durumda hepsinin bakımını yaptırıp kapıların üst çıtalarını da değiştirmelisiniz. Pencerelerin cam macunlarını kontrol ederek, eğer kötü durumdalarsa macun çektirmelisiniz. Ayrıca sineklerin içeri girmesini engellemek için pencerelere sineklik de yaptırabilirsiniz.

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ

Günümüzde birçok yazlık bölgede kullanılan güneş enerji sistemi ile suyunuzu ısıtıyorsanız, sistemin bakımını da düzenli olarak yaptırmalısınız. Su deponuzu da kontrol ettirmeyi unutmayın. Eğer onarılamayacak derecede zarar görmüşse sistemi tamamen yenilemek zorunda kalabilirsiniz.

ELEKTRİK TESİSATI BAKIMI

Elektrik tesisatının da bakımını yaptırmalısınız. Yıpranan priz ve duylar ile yanan ampulleri de değiştirmeniz gerekiyor.

MUTFAK VE BANYO BAKIMI

Islak zeminler her zaman için sorun çıkarabilir. Özellikle de su tesisatında problem varsa. Bu yüzden su tesisatınızın bakımlarını zamanında yaptırın. Damlayan musluklar varsa onları tamir ettirin veya yenileyin. Mutfakta eviye ve dolaplar, banyoda ise vitrifiyeleri kontrol edin.

BALKON BAKIMI

Balkonlar yazlık evlerin en çok zarar gören bölümleri olmasına rağmen genellikle ihmal edilir. Balkonların boyası, su akıtma sistemleri ve karolarını gözden geçirin. Paslanan balkon demirlerini boyayın. Eğer balkonunuzda barbekü varsa bacasını gözden geçirin. Tıkalı olup olmadığını kontrol edin.

İLAÇLAMA

Yazlık bölgelerde genellikle zehirli böcekler bulunabilir. Bu nedenle yılda iki kez ilaçlama yapmanızda fayda var. Ayrıca sivrisinekler için de önlemler almalısınız.

BAHÇE VE HAVUZ BAKIMI

Yazlığınızda kendinize ait bir bahçeniz ve havuzunuz varsa onların bakımına özen göstermeniz gerekiyor. Kış mevsiminde havuzunuzun üstünü kapatmaya özen gösterin. Eğer açık bıraktıysanız sorunsuzca kullanabilmek için bakımını yaptırarak iyice dezenfekte ettirin. Bahçenizde ise toprağı havandırmanız, bakımsız kalmış bitkileri ilaçlayarak, kuruyan ve çürüyen kısımları temizlemelisiniz.

Balkon dekorasyonu fikirleri ve örnekleri – Küçük ve büyük balkonlar

Banyo dolabı modelleri – Daha şık teknolojik banyo ve mutfaklar

Her şey boyanabilir mi? Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler